Nyugaton a helyzet változott – avagy fuss a munka után. Hazai körkép

Érdekes munkaerőpiaci folyamatokra hívja fel a figyelmet a KSH legutóbbi, 2022. második negyedévének adatait feldolgozó kiadványa. Hiába jóval több a szabad munkaerő, mint az üres állás, a felek nem találnak egymásra. A statisztikai hivatal elemzése szerint ennek több oka is van: az elérhető munkaerő végzettsége és tapasztalata nem passzol az igényekhez, és az ország munkaerőpiaci szempontból “kettészakadt”: nem azokban a régiókban keresnek a cégek, ahol sok a szabad munkavállaló.

Tavaly nyáron több, mint 260 ezer ember alkotta Magyarország “munkaerő-tartalékát”. Ez a furcsán hangzó csoport együtt számolja a munkanélkülieket, a dolgozni szándékozó, de állást aktívan nem keresőket, az alulfoglalkoztatottakat és a “rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívakat”.

Ehhez képest a számontartott 98 ezer üres álláshely betöltése nem tűnne nagyon nehéz feladatnak, mégis az. A KSH beszámolója több lehetséges okot is talált erre a felemás tendenciára.

Jobinfo munka

Az egyik az, hogy a rendelkezésre álló munkaerő végzettsége nem felel meg a munkaerőpiaci igényeknek. Az ide tartozóknak több, mint egyharmada csak alapfokú végzettséggel rendelkezik, és csupán minden tizedik embernek van felsőfokú végzettsége. Ez azonban csak részben válasz a talányra, hiszen a piacon jelentős számban keresnek képzettséget nem igénylő állásokat betölteni tudó embereket is. 

Csakhogy az ország legszegényebb régióiban élőknek nagyon kevés lehetősége van munkát vállalni a fővárosban vagy a nyugati határszélen, mivel az elérhető fizetésből egyszerűen nem lehet kigazdálkodni a tetemes utazási és lakhatási költségeket az ország olyan régióiban, ahol az albérletárak és a megélhetés költségei a legmagasabbak.

Mostanra az a felemás helyzet állt elő, hogy hiába sok az üres állás, hiába van elvileg elegendő munkaerőtartalék, “több területen nehézséget okoz az üres álláshelyek betöltése, amit a munkáltatók részben külföldi munkavállalók alkalmazásával orvosolnak; létszámuk egy év alatt 20,3%-kal, 71,3 ezer főre nőtt.” – jegyzi meg a jelentés.

Túl sok építőmunkás, túl kevés informatikus

Eltérés mutatkozik abban is, hogy a potenciális dolgozók munkatapasztalata nem olyan iparágból/szektorból származik, ahol hiány van alkalmazottakból. Miközben a “munkaerőtartalékban” az igényekhez képest túl sokan vannak, akik építőipari, kereskedelmi, szálláshely-szolgáltatási, vendéglátási, és mezőgazdasági területen dolgoztak eddig, messze nincs elegendő elérhető szakember informatikai végzettséggel, de hiány mutatkozik az adminisztratív, az oktatási, a műszaki-tudományos, és a pénzügyi területen is.

Jobinfo munka

A munkaerőtartalékot duzzasztják jelentős számban korábbi közmunkások is. Az ő helyzetüket szintén az nehezíti, hogy hiába lenne elméletileg sok állás, az földrajzilag olyan távolságban van, ami számunkra nem elérhető. 

Nyugaton munkaerőhiány, keleten munkanélküliség

Ugyanezt a kettészakadó tendeciát mutatják a kínálat-kereslet területi alakulását vizsgáló adatok. A budapesti munkaerő-kereslet elégíthető ki a legnehezebben – egyébként érthető:  itt a legdrágább a lakhatás/megélhetés, így ide jutnak el legnehezebben a szegényebb régiók munkavállalói. Emellett viszonylag nagy a kereslet a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, elsősorban Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében, de Pest régióban is csak szűkösen áll rendelkezésre szabad munkaerő. 

Jobinfo munka

A legnagyobb munkaerőkínálat az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon és a déli régiókban jelentkezik, ahol a dolgozni vágyók száma többszöröse a betölthető álláshelyekének.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlat várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók és profil létrehozása, valamint és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. 

A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb, testre szabottabb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső. A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson. A teljes profillal rendelkezők (vagyis az extra adatokat is megadó álláskeresők), illetve CV-t is feltöltők esélyesek a főnyereményre, amely bruttó 2 millió forint.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)