Otthontérkép Magazin

Panelből lehet a leggyorsabban önerő egy másik lakáshoz

Akik az újonnan vásárolt lakásuk árát vagy annak egy részét a mostani lakásukból szeretnék fedezni, már érdemes számolgatni, hogy mennyivel előbb tegyék ezt meg. Hazánkban leggyorsabban a pesti panellakásokat lehet értékesíteni a Duna House adatai szerint, 2018 októberében átlagosan 58 nap volt szükséges ehhez az eladóknak. Budán és vidéken is egy picit több időbe telik a panellakások eladása, de minden esetben 2,5 hónap alatt maradt az átlagos forgási sebesség. Tégla lakások esetén már érdemes több idővel számolni, itt a legtöbb esetben már 90 nap feletti, azaz 3 hónap körüli értékesítési időtávval számolhatnak az eladók.

A XV. kerületben is sok jó panel van eladó, például ez. Több infóért kattints a képre!

Az albérletből új lakásba költözni vágyóknak a szerződésüket kell alaposan megvizsgálniuk. Határozatlan időre megkötött szerződések esetén általában 1-2 hónapos felmondási idővel lehet kalkulálni, a határozott időre kötött bérleti szerződések esetében azonban akár a szerződés időtartamából fennmaradó maradék időszak bérleti díját is követelhetik korábbi felmondás esetén.

„Sokan bizonytalanok a lakásvárlás folyamatának időzítésében, pedig általában minden élethelyzetre van jó megoldás. Akár az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó jogi és pénzügyi tranzakciók finomításával, akár a régi ingatlanuk értékesítésével kapcsolatban is érdemes szakértői segítséget igénybe venni, hogy csökkentsük az időfaktor okozta tényezők kockázatát.” – folytatta a Duna House szakértője.

Újlakon is egész jó a kínálat a felújított otthonokból. Több infóért kattints a képre!

Általánosságban elmondható, hogy egy új építésű lakás vásárlása – mivel egy jövőben létrejövő, komoly beruházást igénylő termék vásárlásáról van szó – minden esetben üzleti jellegű döntés és kellő körültekintést igényel a vevők részéről is. Az új építésű lakások piacán ugyanis a fejlesztések jellegéből adódóan a beruházók általánosan számolnak azzal, hogy a kivitelezés során felmerülhet késedelem, amelyet a megkötésre kerülő szerződések rendelkezéseibe is beleépítenek. Erre figyelemmel új építésű ingatlant azon vevőknek érdemes lakhatási céllal vásárolni, akik helyzetét egy ilyen körülmény felmerülése nem teszi terhesebbé. „Semmiképpen nem ajánljuk, hogy a vevők a saját, életvitelszerűen lakhatásra használt ingatlanjukat azt megelőzően értékesítsék, hogy a beruházóval konzultálva megbizonyosodtak arról, hogy a projekt befejezése és a birtokátruházás az a vevő által (a saját ingatlanja értékesítése során) vállalt kiköltözési határidőn belül várható.” – hívta fel a legfontosabb tudnivalóra a figyelmet Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Most épülő új lakást Óbudán is találunk. Több infóért kattints a képre!

 

Az MNB Lakáspiaci riportja alapján a 2018 harmadik negyedéves adatok és előrejelzések szerint a jelenleg építés alatt álló budapesti lakások 60 százalékánál csúszik a fejlesztés az eredeti tervekhez képest. Az elhúzódó lakásfejlesztések közel felénél ráadásul fél évnél is nagyobb késedelemmel várható a lakások átadása, amely időtáv már komoly döntésbefolyásoló tényezőként hat az addigi lakhatásunkkal kapcsolatban. A legkönnyebb helyzetben azok az új lakás vásárlók vannak, akiknek jelenlegi lakhatása független az újonnan megvásárolt lakás átadásának idejétől, azaz nem befolyásolja sem annak eladását, vagy albérlet esetén annak felmondásának idejét.