Otthontérkép Magazin

Otthonunk központja: az étkező!

63502534 - light stylish interior with round table, white chairs and functional open kitchen

Az otthonunk egyik központi, ezért tervezéskor is nagyon fontos része az étkező. Fontos helyszíne az életünknek, hiszen ez az a hely, ahol eseténként összegyűlhet a család egy közös vacsorára, vagy a reggeli rohanásokban közös kávézásra, reggelikre.  Az étkező szerepe akkor talán még fontosab, ha szeretünk családi, vagy baráti összejöveteleket tartani.

Ma már mindenféle étkező-elhelyezési megoldásra láthatunk példát: lehet külön helyiségben, a nappaliban, de konyha és nappali elválasztójaként is jól funkcionál. Ma már nincsenek szabályok a helyét illetően, ráadásul sok esetben a lakás méreténél fogva nincs is sok választásunk…

Vannak olyan lakások melyekben, a konyha és az étkező teljesen egybeolvad. Azonban jó ízléssel, ezt is remekül meg lehet oldani, mint például ebben a Király utcai lakásban is tették. Ebben a konyhában a pult szolgál étkezőasztalként, hozzá illő székekkel, ezzel a különleges világítással pedig igazán egyedi hangulatú lett. Itt persze, figyelnünk kell arra, hogy a konyha mindig rendezett legyen!

Sok esetben kerül az étkező a nappalival egy helyiségben, mint ebben a Liliom utcai lakásban is. Ne aggódjunk, ha nincs máshol hely, remekül megfér egy légtérben. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy valahogy érzékeltessük a nappali és az étkező közötti határt. Itt például a helyiség egyik sarkát foglalja csak el az étkező garnitúra, a nappali részben pedig egy szőnyeg jelzi a képzeletbeli határt.

Ha van elég hely a lakásban, a legoptimálisabb, akkor étkezőnek külön helyiséget is berendezhetünk . Ebben az esetben fontos, hogy a konyhához közel eső részt válasszunk praktikussági okokból. Illetve a nagy étkező mellett gyorsabb étkezésekhez, reggelikhez érdemes a konyhában egy kis sarkot berendezni.

Akadnak olyan megoldások is, mikor a konyhától és a nappalitól is el van külonítve az étkező, azonban mégsem önálló helyiség. Erre jó példát láthatunk, ebben a kelenföldi lakásban. Ezt itt egy fal segítségével oldották meg, ami rendkívűl helytakarákos, mégis jól elválasztható tereket eredményez.