Otthontérkép Magazin

Menő terasz projektek a 3 milliós támogatásból

Ha már az állam visszatéríti a költségeink felét egy felújítás során, és ez az összeg akár 3 millió forintra is rúghat, igazán elgondolkodtató, hogy mibe érdemes 6 millió forintot fektetnünk. Az elmúlt egy év során bebizonyosodott, hogy életterünk egyik legfontosabb része a terasz, vagy lakástulajdonosok számára az erkély, amit nem árthat felturbózni, ha már adott egy ilyen lehetőség. Mutatjuk, mi mindenre költhetjük a támogatást, ha még nincs vagy már van teraszunk, erkélyünk.

Terasz építés

Aki kertes házban vagy kertkapcsolatos lakásban él, előbb vagy utóbb belátja, hogy az egész mit sem ér terasz nélkül. Egész egyszerűen jó, ha van egy szilárd burkolatú fedett rész, ahová kitehetjük a kerti bútorokat anélkül, hogy eláznának. A terasz rengeteg mindennek helyet adhat, egy kávézáshoz, egy esti borozáshoz, egy nyári reggelihez, egy grillpartihoz, vagy egyszerűen csak egy nagy beszélgetéshez is kitűnő helyszín. Ide felakaszthatjuk a függőágyat vagy függőszéket, de egy hinta, vagy hintaágy is kerülhet ide.

Családi ház szép terasszal Nyíregyházán

…és szépítés

Ha már van teraszunk, de túl kicsi, aktuális lehet a bővítés, vagy ha eddig fedetlen volt, jó ötlet tetőt építeni fölé. De ha alapvető építési munkálatokat már nem kell végezni rajta, akkor is érdemes szépíteni.

 

A szépítés persze elsősorban a kerti bútorok, párnák, dekorációk vagy épp egy grillsütő beszerzését jelenti, a támogatáshoz azonban munkadíjról is kell számlát benyújtani.

Ezt figyelembe véve, jó ötlet lehet a terasz burkolása, ha eddig még nem történt meg, vagy a burkolat már nagyon régi, esetleg egy korlátcsere, vagy korlátfestés is. Nagyobb teraszok akár komolyabb kültéri konyhát is kaphatnak, aminek elkészítése már szakmunkát is igényel.

Ennek a mohácsi családi háznak a teraszán is elkezdték a kültéri konyha építését.

Ha csak egy erkélyünk van…

Egy erkélyen persze nem sok mindent lehet csinálni, ami szakit is igényel, de mivel egy erkélyfelújítás még nem nagy költség, bőven össze lehet vonni más, mesterembert is igénylő belső felújítási munkával úgy, hogy a kettő együtt még mindig bele férjen a 6 millió forintba.

Így az erkélyünk is megújulhat félig állami pénzből, kaphat ez is új burkolatot, festést, szép bútorokat, kiegészítőket. Ennek a XIII. kerületi lakásnak a 6 nm-es erkélye jó példa arra, hogy egy kis erkélyen is mennyi minden elférhet.