Otthontérkép Magazin

Teraszburkolás okosan

Az igényesen kialakított terasz a család közösségi tere a nyári estéken, de egy könyvvel a kezünkben is kellemes órákat tölthetünk itt. Az alábbi cikkben leírjuk, hogyan varázsolhatunk az unalmas szürke betonból hangulatos és stílusos teraszt. Fókuszban a teraszburkolás!

Mielőtt munkához látnánk, tudnunk kell, hogy a teraszburkolatnak két százalékos lejtést kell biztosítanunk, ez szavatolja majd a felülről érkező nedvesség elvezetését. Megfelelő lejtés nélkül az aljzat korrigálására van szükség. A talaj nedvességét, szerencsés esetben, bitumenes vízszigetelő lemez tartja távol, amit két betonréteg között helyeztek el.

A munka első lépése a tervezés legyen! Mindenekelőtt pontos mérésekkel kell rendelkeznünk arra vonatkozóan, mekkora felületet fogunk burkolni. Miután eldöntöttük, milyen mintázatot alkalmazunk, már könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi burkolólapra lesz szükségünk. Érdemes 10 százalékos ráhagyással tervezni; ha esetleg bontatlan csomagunk marad, azt a legtöbb szakáruházban visszavásárolják a vásárlást igazoló számlával vagy blokk mellékelésével.

Gondot kell fordítanunk a megfelelő anyagválasztásra. Mindenképpen szükségünk lesz fagyálló, flexibilis csemperagasztóra. A mennyiséget a munkát végző szakember határozza meg, ugyanis az alkalmazott technika jelentősen befolyásolja az anyagigényt. A legtöbb esetben kétoldali kenés ajánlott, ugyanis ilyen módon megfelelő mozgatással üregmentessé tehető a ragasztás, vagyis a kültéri burkolat tartósabb lesz.

Ezzel elérkeztünk a legfontosabb és talán legnehezebb feladathoz: a kültéri járólap kiválasztásához. Nincs könnyű dolgunk, hiszen a kínálat rendkívül széles; többek között fényes és strukturált felületű, illetve klasszikus és mediterrán stílusú burkolólapokkal találkozunk. Noha a döntést a saját esztétikai elvárásainknak megfelelően kell meghoznunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a teraszokon csakis a fagyálló kültéri lapok jelentenek megfelelő választást!

Ha rendelkezésre állnak a megfelelő alapanyagok, kezdődhet a felület előkészítése. Amennyiben a betonfelület rendkívül érdes, érdemes csiszolást végezni. Ezt követően mélyalapozásra van szükség; a művelet során felvitt mélyalapozó anyag megköti a port, illetve segíti a ragasztó jobb tapadását.

Ahogyan már említettük, a ragasztás rendszerint kétoldali kenéssel történik. A művelet során nagyszerű szolgálatot tesz egy 6-9 milliméteres fogazattal rendelkező glettvas. A lapok fektetése során fugakereszteket érdemes alkalmazni, hiszen így biztosíthatók legegyszerűbben az egyenletes hézagok.

Miután végeztünk a lapok lerakásával, és megtörtént a teljes kötés, következhet a fugázás. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fagyálló a flexibilis anyagok használata – igaz ez a fugázóanyagra is. Érdemes olyan színt választani, ami a leginkább hasonlít a járólap színéhez, illetve érdemes számításba venni, hogy a kültéri felület gyorsan koszolódik, így a legvilágosabb színeket jobb mellőzni.

Végezetül helyezzük be a vízvető fémdarabokat, amelyek nemcsak az esővíz szakszerű elvezetéséről, hanem a lapok éleinek védelméről is gondoskodnak.

Ha elkészült a teraszunk, nincs más dolgunk, mint birtokba venni. Megfelelő kültéri bútorokkal, néhány cserepes növénnyel és hangulatos lámpákkal tehetjük még otthonosabbá. Az igényesen kialakított kültéri helyiségben sok kellemes órát tölthetünk.