Otthontérkép Magazin

Nem tűntek el a vásárlók a lakáspiacról, csak kivárnak, hogy a legjobb döntést hozhassák meg!

Az elmúlt egy évben nagyot fordult a lakáspiac. A Portfolio.hu legutóbbi Hangulatfelmérésében ingatlanpiaci szakértőket kérdeztek a várható trendekről.

A lakásvásárlók egy jelentős részét rendre a befektetési célú vásárlók adják, akik döntéseiken keresztül nemcsak a keresletre, de az árak alakulására is erős hatással vannak. Bár kisebb csoport, de bizonyos térségekben a külföldi vásárlók jelenléte is meghatározó, így legutóbbi Hangulatfelmérésünkben ennek kapcsán is megnéztük, mik a szakértői várakozások. Végül a hitelfelvételi hajlandóság várható alakulására voltunk kíváncsiak, az ugyanis szintén érdemben képes befolyásolni a lakáspiaci folyamatokat. A fenti kérdésekről a Lakáskiállítás szombat délutáni Klub programján több előadás és egy panelbeszélgetés során is beszélnek majd a szakértők.

Több változás is történt tavaly ősszel a lakáspiacon. A magasabb infláció és magasabb kamatok miatt csökkenni kezdett a kereslet, ami év végére már az árakban is látható volt. A vásárlók azonban nem tűntek el, sokkal inkább kivárnak, hogy a lehető legjobb döntést hozhassák akár saját, akár befektetési célú váráslásról van szó. Hogy mi várható a jövőben, arról egyrészt a Hangulatfelmérésünkben kérdeztük a szakértőket, amit itt most be is mutatunk, másrészt április 22-én, a Lakáskiállítás szombat délutáni Klub programján vitatjuk meg.

A programon várható előadások:

Mit várnak a szakértők?

Most pedig nézzük, hogy látják a megkérdezett elemzők és értékesítők a piac jövőjét! “Véleményed szerint hogyan alakulhatnak a befektetési célú vásárlások a következő egy évben Budapesten?” – tettük fel a kérdést. Íme a válaszok:

 

Véleményed szerint hogyan alakulhatnak a külföldiek vásárlásai a következő egy évben Budapesten?

Véleményed szerint hogyan alakulhat a hitellel történő vásárlási volumen a következő egy évben országosan?

A felmérésben az alábbi szakértők vettek részt: Balla Ákos – Balla Ingatlan, Benedikt Károly – Duna House, Csorba Dániel – ingatlanértékesítő, blogger, Kricsfalussy Tamás – Metrodom, Sápi Zoltán – Eltinga, Soóki-Tóth Gábor – Otthon Centrum, Valkó Dávid – OTP Jelzálogbank / OTP Ingatlanpont, Vincze Edit – OC Solutions és a Portfolio Ingatlan csapata.