Lakjon környezettudatos épületben, közel a természethez!

Napjainkban a környezettudatosság egyre inkább előtérbe kerül az építészetben, és amellett, hogy minden új lakópark energiatakarékos, azaz megfelelő hőszigeteléssel, hőszigetelt nyílászárókkal ellátott, és gazdaságos házközponti fűtéssel rendelkezik, néhány fejlesztés kiemelkedik abban, hogy fenntartásához megújuló energiákat is használ.

A fejlesztők a 21. századi műszaki megoldásoknak köszönhetően ma már sokféle lehetőség közül választhatnak, a geotermikus fűtés, a hőszivattyús megoldások, a napelem rendszerek, az esővízgyűjtő rendszerek mind-mind arra szolgálnak, hogy egy társasház működését nemcsak energetikailag hatékonyabbá, hanem sokkal környezetbarátabbá is tegyék.

Ezek a lakások különösen népszerűek a környezettudatos vásárlók körében, akik számára az is fontos, hogy otthonuk zöldövezetben legyen, mégis mint mindenkinek, nekik is szükségük van arra, hogy jó közlekedési feltételek mellett, egy olyan lakásban élhessenek, ahonnan a sűrűbben lakott nagyvárosi környezet, a munkahelyek, bevásárlási lehetőségek is elérhetőek.

Budapesten van néhány igen kedvező elhelyezkedésű, zöldövezeti városrész, melyek közül a III. kerületi Testvérhegy talán az egyik legnépszerűbb. Itt épül az Óbuda Testvérhegy Lakókert a 21. századi tudatos építészet jegyében.

A lakókert nem hiába kapta a lakókert elnevezést, hiszen zöld környezetben épül, ahol a budai hegyek tiszta levegőjét szívhatjuk, és kialakításánál törekedtek a természet megőrzésére. A lakásokhoz erkélyek, illetve teraszok kapcsolódnak, a földszinti, illetve a terepszinten elhelyezkedő lakások kertkapcsolatosak, a fennmaradó területen közös használatú kertet alakítanak ki.

A természetközeli környezet ellenére a lakókert megközelítése kiváló, mindössze néhány percet kell sétálni a megújult elővárosi vasút (Budapest, Nyugati pu. – Esztergom) Aranyvölgyi megállójához, amivel 20-30 perc alatt a Nyugati pályaudvaron lehetünk, és a közelben megálló buszokkal néhány perc alatt elérhető az 1, 17, 19 és 41-es fonódó villamosok végállomása. Autóval a Flórián tér forgalomtól függően 6 perc, a Nyugati tér 20-25 perc alatt megközelíthető.

A lakókert kialakításánál szem előtt tartották a megújuló energiák használatát, így az épület fűtését, hűtését geotermikus rendszer biztosítja, amelynek előnye, hogy nincsenek fűtőtestek, ami a lakberendezésben szélesebb körű lehetőségeket kínál, és mindenhol egyenletes meleget biztosít. Az épületen napelemeket is elhelyeznek, amelyek biztosítják a lépcsőház világítását, és energiatakarékos liftek biztosítják az épületen belül a kényelmes és akadálymentes közlekedést.

A lakókert első két ütemét már átadták. A harmadik ütemben 98 változatos méretű lakás épül, amelyek –  a fejlesztő szerint – méretükből, elhelyezkedésükből adódóan fiataloknak, családoknak is ideálisak, de a Károli Gáspár Református Egyetem közelségének köszönhetően kiváló befektetési lehetőséget is kínálnak. A beruházó úgy látja, hogy tökéletesek idősebbek számára is, akik a sok gonddal járó kertes ház helyett, egy kisebb, kertkapcsolatos lakást keresnek.

A cikk megjelenését az Óbuda Testvérhegy Lakókert fejlesztője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

A pénzelvonások és a nehézségek ellenére is kezelhető a helyzet.

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

© 2024 (v2.202102)