Tippek: így add el gyorsan és hatékonyan a lakást, a házat!

Lakást vagy házat eladni mindig nehéz, de most, hogy a gazdaság kilátásai nem túl jók, talán még egy fokkal körülményesebb. Összeszedtünk néhány tippet a sikeres lakáseladáshoz, cikksorozatunk első részében a sikeres eladás főbb szabályait vesszük sorra.

Tegyük fel el kell, vagy el szeretnénk adni egy lakóingatlant. Sokaknak azonban már a legelején, az első nehezebb lépésnél beletörik a bicskája a dologba. Kulcskérdés ugyanis az árazás! Ha túl olcsón hirdetünk valamit, akkor sokat veszíthetünk, ha túl drágán indulunk, akkor pedig lehet, hogy örökre elveszítjük azt a vevőt, akinek amúgy tetszett a lakás, de elsők közt, az “álom-áron” látta meg, és annyiért el sem jött megnézni…

Nem jó taktika tehát, ha csak kattintunk párat a mobilunkkal, majd egy „álom-áron” minden elképzelhető portálra felrakjuk a lakást, abban a reményben, hogy majd csak megveszik ennyiért is. A Facebook csoportokban, különböző ingatlan eladással foglalkozó felületeken, vagy épp hagyományos módon, újságokban is megjelenítjük ingatlanunkat, de nem árt átgondolni az alapokat, akár szakértőktől tanácsot kérni és legalább 2-3 okos, kimért vélemény alapján árazni. (No meg megnézni a legtöbb szempontból hasonló lakások irányárait – bár ne feledjük: ezek is sokszor álom-árak. Ugyanígy a “szomszéd ennyiért adta el” – hiszen sokszor nem árulják el a szomszédok sem a valóságot, legfeljebb az irányárat.)

Tegyük fel, hogy az ár rendben van, és nézzük a további tippeket.

A többség ma már a Facebook csoportokkal kezdi. Az itt hirdetett lakásra sok jelentkező állhat a sorban, de vigyázni kell, mert nem mindig megbízhatók azok, akik látogatásra jelentkeznek. Még a Facebookon sem, attól, hogy ismerősünk ismerőse valaki, még lehet problémás. Mondjuk lehet rossz, bizonytalan egzisztenciájú (link) vevő, aki csak ígérget és extra lassan, vagy sohasem kap banki hitelt. Vagy éppen kiderül, hogy árajánlata túlzóan alacsony, gondolván, hogy ismerőstől olcsóbban vásárolhat. Vannak, pontosabban lehetnek tehát helyzetek, amikor egy idegen viselkedése kiszámíthatóbb, ígéretei többet “érnek”.

Ne feledjük azt sem: a lakást a kép adja el elsősorban. A képen legyen rend, süssön be a napfény, és olyan készítse, aki többek szerint is jó képeket készít, ha már a profi fotón spórolunk. (Bár, ha lehet, ne tegyük, különösen ne a 30-50 milliós, vagy az a feletti kategóriában.) Sokkal kevesebben kattintják a hirdetést akárhol is, ha nincsen fenn kép, vagy ha rossz minőségű képek alapján kell eldönteni, hogy tetszik az ingatlan vagy sem.

Fontos a hirdetésben szereplő leírás is, ami akkor ideális, ha:

– nem túl hosszú, 

– jól áttekinthető

–  lényeges információkat találni benne. 

– az előnyöket írjuk előre, 

– az esetleges hátrányokat hátrébb lehet leírni, 

– de ne füllentsünk, csak okosan írjuk körül, óvatosan szépítsük a fő hátrányokat. Jó tanács: elhallgatni nem érdemes, mert úgyis kiderül a személyes bemutatás során, hogy ha például zajos vagy rossz fekvésű, vagy nem a legjobb elosztású a lakás. 

– végezetül: a legegyszerűbb ha 2-3 ismerőst megkérünk olvassa át, értelmezze és javítsa nekünk a leírást.

És akkor most nézzük a személyes lakás-mutatás néhány szabályát:

  1. Főleg az első benyomás számít, így fontos, hogy rendezett, tiszta lakással találkozzon a vásárló-jelölt.
  2. Fontos odafigyelni olyan részletekre is, amelyek könnyen javíthatók, vagy kisebb összegért kicserélhetők. Például rossz kilincs, csepegő csapok, és hasonló apró, esztétikai javítások.
  3. Lényeges az ingatlan színvilága, főleg a falak és a bútorok szempontjából. Ne keressük a nagyon kirívó színeket, mert annyira nem dobják fel a hangulatot. Ellenben a semleges, visszafogott színekkel többen tudnak azonosulni, illetve a leendő tulajdonos könnyebben el tudja képzelni, hogyan rendezné be saját otthonát.
  4. Figyelni kell a kellemetlen szagokra, a jó illatokra is, de ne essünk túlzásba sem. 
  5. Rakjuk rendbe a kertet, az udvart, vagy ha társas házról van szó, ne legyen szemetes, rendezetlen a kapualj.

Rövidesen folytatjuk lakás-eladási tippjeinket.

Addig is nézzen szét kínálatunkban, és ne feledje: ingatlanát – most akár ingyenesen – meghirdetni.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

© 2024 (v2.202102)