Otthontérkép Magazin

Légy résen lakásbérléskor, nehogy megszívd!

A nyár végéhez közeledve az amúgy is nyüzsgő albérletpiac megtáltosodik. Az emberek/szülők/egyetemisták, mint a galambok a Szent Márk téren egy kis kajára, úgy repülnek rá a kínálkozó lehetőségekre. Persze, ahogy a galamboknál, itt is van, aki a végén nagy megszívja. Nézzük, mire figyelj, hogy ne te legyél az!

 

Nem a tulajdonos akarja kiadni a lakást

Nagyon kedvelt átverési taktika, hogy a csaló a tulajdonos nevében hirdeti meg a lakást, arra hivatkozva, hogy az illetékes külföldön van, a gyanútlan bérlő kifizeti a kauciót, a kamuember pedig eltűnik vele, mint a kámfor.

Közben a lakás eladó

Bár ezeket az otthonokat alacsonyabb áron szokták kínálni, nem biztos, hogy érdemes belemenni a bérlésbe. Egyrészt, ki tudja, lehet 2 hónap múlva már ismét csomagolni kell, másrészt bármikor jöhetnek a potenciális vásárlók, felmérők, bemérők, ellenőrzők és mindenféle szerv és “-művek”, ami csak létezik megfordulhat nálad. És neked ehhez mosolyogva asszisztálnod kell, hiszen tudtad, hogy a lakás eladó.

A tulajnak is van egy szobája

Ezek is általában a piaci ár alatt futnak, mégis érdemes megfontolni, hogy akarsz-e a tulajdonos cuccai között bóklászni, vállalva a kockázatot, hogy ha valami véletlenül, bárhova eltűnik, azért téged vesznek elő. Nem beszélve arról, hogy néhány napot bizonyos időközönként közösen kell eltöltened a tulajdonossal, esetleg arra az időre ki is paterolnak a lakásból.

Figyelj a rezsire

A rezsi körbejárásakor érdemes nagyon körültekintőnek lenni. Az elv: csak azt fizessük, amit használunk. Ez alapján az átalány már bukta, itt ugyanis – pláne, ha nem látod a számlákat- télen-nyáron ugyanannyit fizetsz, de összességében rosszabbul járhatsz, mint ha fogyasztás alapján fizetnél. Azt is nézd meg, hogy például a közösköltség mit tartalmaz. Például, ha a felújítási alap is benne van, azt nem biztos, hogy neked kellene fizetni.

Nem akaródzik az a szerződés

Nagyon gyanús, ha a bérbeadó semmilyen szín alatt nem akar bérleti szerződést kötni. Ha ilyennel találkozol, akkor minden bizonnyal valami bibi van és inkább menekülj! A másik véglet, ha több évre akarják a szerződést. 1 éves időtartam teljesen reális, ha minden klappol, azt még tudjátok hosszabbítani!

Íme, néhány kiadó lakás az Otthontérképről!

Kiadó lakás a XIII. kerületben

 

Kiadó lakás Pécsen

 

Kiadó lakás a XVI. kerületben

 

Kiadó lakás a XVII. kerületben