Otthontérkép Magazin

Így kerüld meg az önerőt, ha lakáshitelt akarsz felvenni!

House key on a house shaped keychain and coin on wooden table. Concept for real estate or renting home.

Az egyik legnagyobb visszatartóerő a jelzáloghiteleknél a 20 százalékos önerő, ami több millió forintot jelent és sokak számára szinte teljesíthetetlen. Mutatunk néhány módot, amivel áthidalhatod ezt a problémát, de előre szólunk: van, ami igen kockázatos lesz.

Ha lakáshitelt akarsz felvenni, a bankok jellemzően 20 százalékos önerőt kérnek tőled. Ez 10 millió forintos kölcsön esetén kétmilliót jelent, amit neked kell letenned az asztalra. Az ok igen egyszerű: a bankok csak a fedezetként felajánlott ingatlanok értékének 80 százalékig hitelezhetnek neked.

Neked tehát mindenképpen szükséged lesz saját forrásra, már csak azért is, mert az önerőn kívül bőven merülnek fel költségek a hiteligényléssel kapcsolatban (értékbecslés, közjegyzői okirat, hiteles másolatok stb.). Az említett 10 millió forintos hitelnél is komoly teher lehet a 2 millió forint, de ha a fővárosi ingatlanárakat nézzük, reális 15-20 millió forintos hitelösszegről beszélni, így akár 4 millió forint önerőre is szükséged lehet, ami nem kevés.

Mit tehetsz, ha nem készülsz évek óta félretett pénzzel és nem tudsz egyik napról a másikra sem felmutatni ekkora összeget? A Bank360 hitelszakértőit kérdeztük, akik szerint van néhány biztonságos és kevésbé biztonságos megoldás a problémára.

Az önerőt tehát összeszedheted ezekből a forrásokból is, de ne feledd, hogy további feltételeknek is meg kell felelned: személyi kölcsönnél és lakáshitelnél is szükséges az állandó jövedelem, azaz kell egy munkahely. A havi nettó igazolt jövedelmed alapján pedig csak bizonyos nagyságú törlesztőrészletet vállalhatsz be a JTM-mutató szerint, így minél magasabb a fizetésed, annál több hitelt vehetsz fel.

A Bank360 szakértői egyáltalán nem ajánlják, hogy személyi kölcsönből fizesd a lakáshiteled önrészét, de ha már tényleg nincs más lehetőség, ez is megoldás lehet. Ha ehhez az eszközhöz folyamodsz, szánj időt arra, hogy mindent pontosan számolj ki a lakáshitelnél. Tervezd meg azt is, hogy mi lesz, ha beüt a krach: elveszíted az állásod vagy beteg leszel. Hogyan fogod fizetni két hitel törlesztőjét? Ha meg tudod válaszolni ezeket a kérdéseket és anyagilag sem okoz problémát a törlesztőn felül a mindennapi kiadásokat fedezni, nagyobb biztonsággal vághatsz bele a hiteligénylésbe, de lehetőség szerint inkább légy előrelátó és kezdj el időben félretenni az önerőre!(X)

A cikk megjelenését támogatta a Bank360.