Egyre több lakáshitelt veszünk fel!

Egy friss körkép szerint egyre merészebbek a lakásvásárlók a hitelfelvételeknél – persze nem annyira a bátorság jött meg, hanem inkább az árak nőttek dinamikusan. Egy fővárosi panelhez ma már minimum 4-5 milliós önerő kell, de a tipikus hitelösszeg Pest külsőbb kerületeiben, a panellakások vásárásakor is 10 millió forint körül alakul.

Jó ideje azt hallani az ingatlanközvetítőktől, hogy egyre növekszik a lakásvásárlásra hitelt felvevők száma. Ennek egyik oka az elmúlt években lezajlott ingatlanpiaci áremelkedés, melyet valamilyen módon kompenzálni kell annak, aki most lakástulajdonhoz akar jutni.

Amíg – a válság éveit követően – a készpénzes vevők uralták az ingatlanpiacot, és szinte senki nem vásárolt hitelre, a helyzet mára megfordult. Egyrészt mind kevesebben látnak a megemelkedett árak miatt jó befektetési lehetőségeket a piacon – márpedig a befektetők azok, akik leginkább készpénzért vásároltak –, másrészt pedig ugyanezen oknál fogva a lakhatási célból vásárlók egyre inkább rákényszerülnek kisebb-nagyobb kölcsönök felvételére – derül ki a Balla Ingatlan friss körképéből.

Jelenleg ahhoz, hogy a fővárosban bármilyen lakást vásároljunk hitelre, legalább 4-5 millió forint önerőre szükség van. Ekkora önerő segítségével érhető el egy 20-25 millió forintos lakás. Nem véletlen, hogy az ilyen áron kínált lakások – alapvetően a panellakások – iránt mutatkozik most a legnagyobb kereslet a budapesti ingatlanpiacon. A különbözetet viszont kénytelenek hitelből fedezni a vásárlók.

Az ingatlanpiacon kialakult magas árakra nem csak az olcsóbb ingatlanok irányába történő elmozdulás a válasz a vevők részéről, hanem az egyre gyakoribb és nagyobb mértékű hitelfelvétel is – hangsúlyozta Nagy Csaba, a Balla Ingatlannál a dél-budai régió ingatlanirodáinak vezetője. Azt is megjegyezte, hogy miközben a hitelt felhasználók aránya egyre nő, folyamatosan szűkül a készpénzért befektetésre vásárlók köre.

A magas árak miatt a vevők egyre nagyobb része, egyre nagyobb hiteleket vesz fel – szögezte le Sebestyén Tamás is, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. A két kerület esetében 50-50 százalék lehet a hitelre és a készpénzre vásárlók aránya a szakértő becslése szerint, aki úgy látja, hogy “egyre merészebbek” most az emberek a hitelfelvételnél: ritka az olyan vevő, aki csak egy-két millió forintos kölcsönt vesz fel, tipikusan az ingatlan árának felét hitelből állják.

Ugyanígy látja Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is, akinek tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitel-lehetőségekkel. A leggyakoribb hitelösszeg – a két kerület jelentős részben panelekre épülő ingatlanpiacán – 10 millió forint környékén alakul.

Nincs ez másként Budán sem: Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője is az egyre nagyobb felvett hitelösszegek jelenségét emelte ki elsőként. Mint mondta, tapasztalatai szerint mind többen vásárolnak hitelre, ráadásul úgy tűnik, hogy a vételár egyre nagyobb részét szeretnék kölcsönből finanszírozni a vevők, vagyis éppen csak leteszik a szükséges önerőt a banknak.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is sok olyan vevővel találkozni a piacon, akik csak minimális, néhány milliós önerővel rendelkeznek. Így pedig viszonylag nagy összegű, 10-15 milliós hitelt kénytelenek felvenni, ha a mostani árak mellett otthonhoz szeretnének jutni. „Ugyanakkor azok is felvesznek ekkora – tehát nagyobb összegűnek számító – kölcsönt, akik egy korábbi ingatlanjuk eladása után lépnek tovább, vagyis jelentősebb mennyiségű készpénzzel rendelkeznek.” – tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzáfűzte, hogy a kedvező kamattámogatott hitelt az is felveszi, aki egyébként rendelkezne a vásárláshoz elegendő összeggel, de inkább visszatart egy részt felújításra, alakításra, bútorozásra. Ez pedig azt jelenti, hogy sok esetben a hitelfelvételre nem csak a kényszer, hanem az előnyös feltételek miatt kerül sor.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Foci-Eb – 2024: vajon ki nyeri a vasárnapi döntőt?

Este 21 órakor a futball Európa Bajnokság döntőjén drukkolhatnak Spanyolországért, illetve Angliáért a sportrajongók. Vajon ki nyer ma este? 

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

Idén 1600-4000 forint között mozognak a diákmunkabérek

A nyári diákmunka-vállalás egyik fő motivációi közé tartozik a fesztiválozásra gyűjtés, ugyanakkor a diákok zöme még mindig részben a szüleikre támaszkodik. 

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

© 2024 (v2.202102)