Otthontérkép Magazin

Nagy gyárak mellett kell kis lakást venni

Félúton a Balaton felé, egykor még az ország fővárosaként is funkcionáló Székesfehérvár mellett haladunk el, ám ha nem Budapestről nézzük a dolgot, akkor a régió legnagyobb városaként érdemes egy pillantást vetnünk Székesfehérvárra. És persze az ottani lakásárakra.

A nagy ipari városban egymást érik a beruházások, például 35 milliárd forintból épít új, zöldmezős keréktárcsa gyárat az Arconic-Köfém. De több, sok milliárdos gyárberuházás is folyamatban van. Ez pedig azt jelenti, hogy Székesfehérvárra még egy jó ideig több lesz az új beköltöző, mint az elvándorló. Ennek ellenére az ingatlanok relatíve olcsók a nagyvárosban, melyben nem kevesebb, mint 97,6 ezer fő lakik jelenleg.

A gazdasági fejlődés miatt akár magasabb lakásárak is indokolhatóak lennének, így érdemes lehet a nagy gyárak közelében kisebb lakásbefektetésekben gondolkodni. Az új építés persze nem olcsóbb itt sem, de két-két és fél szobás, jó állapotú panel lakásokat már 15-16 millió forint környékén kaphatunk. Itt van például a Sütő utcában ez a 49 nm-es, 2 szobás felújított panel lakás. Bútorozottan 89 ezer forint a bérleti díja + rezsi.

 

Ha a drágább kínálatban is körülnézünk, akkor még mindig jóval a budapesti árak alatt találhatunk nívós otthonokat. Bár azért elgondolkodtató, hogy egy három szobás panel lakás, még ha jól is néz ki, miért kerül 23 millió forintba Székesfehérváron.

Érdekes módon a házak ezen az óriási megyeszékhelyen sem kifejezetten drágák, ahogyan például Pest keleti-délkeleti részén sem.
Ez a modern, 90 nm-es, a Vezér utcák környékén található kis családi ház 30 millió forintba kerül. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont a ház nagyon szépen fel van újítva és jó környéken is van. Egy hátránya van, hogy iroda céljára van kialakítva, azaz aki lakni szeretne benne, pár átalakítást kell tennie.