Otthontérkép Magazin

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a gyermektelen párok?

Egy gyermektelen pár is számos otthonteremtési támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna a jövőben: akár csok támogatást – vállalt gyermek esetén megelőlegező kölcsönnek is hívják -, csok-hitelt, vagy éppen Babaváró hitelt is felvehetnek.
Egy gyermektelen pár is számos támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna:

1. A csok támogatás a gyermekek után járó lakáscélra fordítható, vissza nem térítendő támogatás, ami vállalt gyermekre is igényelhető.
2. A csok-hitel egy kamattámogatott kölcsön – kamata a teljes futamidő alatt fix 3% -, melyet azok a családok vehetnek igénybe, akik legalább két gyermek után csok támogatást igényeltek.
3. A Babaváró hitel egy támogatott hitel, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Milyen feltételeket kell teljesíteni?
A támogatások igényléséhez számos jogszabályi előírást szükséges teljesíteni. Mindegyik támogatásnál van előírás:

a minimális Tb-jogviszonyra vonatkozóan,

a köztartozásmentességre

és a büntetlen előéletre.

Sőt, vállalt gyermekre – jelen helyzetben az ehhez kapcsolódó támogatásokról beszélünk – kizárólag házaspárok kérhetnek támogatást,

mi több, még a pár egyik tagjának életkorára is vannak előírások.

A csok-hitelt pedig kizárólag a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetik igénybe, vagyis ugyanazon jogszabályi feltételeknek kell megfelelni.
A Babaváró hitel és a csok-hitel egy banki hitelkonstrukció – melyhez támogatások is kapcsolódnak -, éppen ezért a banki hitelbírálatnak is meg kell felelnie az igénylőknek a jogszabályi feltételek mellett. Vagyis szükséges megfelelő jövedelem, munkaviszony és az igénylők nem szerepelhetnek a rossz adósokat tartalmazó KHR adatbázisban sem.

 

 

Mekkora összegű és milyen típusú csok támogatás igényelhető?

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás. A kapott összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A támogatás pontos nagysága a gyermekek számától és a lakáscéltól függ. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a támogatás összegét büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

A csok-hitel egy a futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású kölcsön, melyet a legalább két gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetnek fel. Ha két gyermek után igényelnek csok támogatást, akkor a hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint lehet, míg három gyermekre felvett támogatás esetén 15 millió forint a plafon. Ha  nem születne meg a vállalt gyermek, akkor az addig megkapott kamattámogatást kellene visszafizetni büntetőkamattal növelten, valamint normál kamattal kellene tovább fizetni a hitelt.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű hitel, melyre az első 5 évben nem kell kamatot fizetni. Ha ezen időszakon belül megszületik egy gyermek, akkor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyermek születésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik. Ha 5 éven belül nem születik gyermek, akkor viszont az addig megkapott kamattámogatást egy összegben rendezni kell az állam felé, és a hitelt normál kamattal kell tovább fizetni.

Mikorra kell megszületnie a vállalt gyermekeknek?

Természetesen a gyermekvállalás teljesítésére van egy határidő, ezen időpontig kell valamennyi gyermeknek megszületnie. Egy gyermektelen pár három baba vállalásával érheti el a maximális támogatást valamennyi konstrukciónál. (Csok-hitelnél a támogatás mértéke nem emelkedik a gyermekek számával – minden esetben 3% a hitelkamat -, ugyanakkor a maximálisan igényelhető hitelösszeg növekszik.)
A csok támogatásnál a gyermekvállalási határidő a tervezett gyermekek számától is függ. Egy gyermektelen pár legfeljebb három babát vállalhat.

– Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül meg kell születnie a babának.
– Két gyermek vállalásakor 8 éven belül világra kell jönnie mindkét babának.
– Ha három babát tervez a pár, akkor pedig 10 éven belül kell megszületnie a gyerekeknek.

A csok-hitel feltételei a gyermekvállalási határidő tekintetében is megegyeznek a családi otthonteremtési kedvezmény elvárásaival.

Mi van a Babaváró hitel esetén?

A Babaváró hitelnél viszont már érdekesebb a helyzet, itt ugyanis az igénylésnek alapvetően nem feltétele, hogy a pár megmondja, mennyi gyereket szeretne, klasszikus értelemben itt nincs is gyermekvállalás. Ugyanakkor a születendő gyermekek után járnak különböző kedvezmények.
– A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ám ahhoz, hogy a kamattámogatást ne kelljen utólag visszafizetni, legalább egy gyermeknek születnie kell ezen idő alatt. A baba születése egyben azt eredményezi, hogy a kamatmentesség időszakát kiterjesztik a teljes futamidőre. Emellett a törlesztés 3 éves szüneteltetését is lehet kérni a gyermek megszületését követően.
– A futamidő alatt született második gyermek után elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát. Ekkor ismét lehet kérni a törlesztési kötelezettség 3 éves felfüggesztését.
– Ha a futamidő alatt megszületik a harmadik baba, akkor a teljes fennálló tartozást elengedik.
Vagyis Babavárónál hosszabb idő áll rendelkezésre a gyermekvállalás teljesítésére, mint a megelőlegező kölcsön, vagy a csok-hitel esetében.

Milyen célra fordítható a támogatás összege?

A családi otthonteremtési kedvezményt és az ahhoz kapcsolód támogatott hitelt kizárólag lakáscélra lehet igényelni. A csok támogatást újépítésű-, és használt lakás vásárlására, építésre és bővítésre lehet fordítani. A mellé igényelhető csok-hitelt lakásvásárlás és építkezés finanszírozására lehet fordítani.

A csok támogatás egy speciális formája a falusi csok, melyet korszerűsítésre, bővítésre és használt lakás vásárlására – ha ezzel egy időben bővítési és/vagy korszerűsítési cél is van – lehet fordítani. Az emelt támogatási összeg kizárólag preferált kistelepülésen lévő lakások finanszírozására költhető. A falusi csok mellé – valamennyi lakáscélnál – igényelhető csok-hitel is.
A Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön, így bármilyen lakáscélra elkölthető a kapott összeg. Sőt, a pár dönthet úgy, hogy a kölcsönösszegnek csak egy részét fordítja lakáscélra, a maradékból pedig például autót vásárol.