Otthontérkép Magazin

Átlépte a lélektani határt Budapesten az új lakások négyzetméterára

Várható volt, hogy még az idén át fogja lépni a budapesti új építésű lakások átlagos négyzetméterára az egymillió forintos lélektani határt. Mindez a nyár folyamán meg is történt, a legtöbb kerületben valamivel egymillió forint felett realizálódtak a négyzetméterárak. A legfelkapottabb kerületekben azonban a másfél milliót, a XII. kerületben pedig a 2 milliót is meghaladta az átlagos négyzetméterár – olvashatjuk a Portfolio cikkében.

A korábbi várakozások alapján borítékolható volt, hogy az idei évben a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára át fogja lépni a lélektani egymillió forintos határt, amire a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzése szerint a nyári hónapokban került sor. A legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport ismét közzétette a fővárosi új lakások jellemző négyzetméterárait. A felmérés azokat a legalább négy lakásos fejlesztéseket vizsgálta, amelyekben 2021 tavaszi vagy 2021 nyári hónapjaiban legalább egy lakás elérhető volt. A közel 7 ezer új lakást tartalmazó kínálat alapján az egyes kerületekben az alábbi négyzetméterárak jellemzők.

Közel 7 ezer új lakást kínálnak eladásra a fejlesztők Budapesten, vagyis továbbra is erős a fővárosban a lakásfejlesztési hajlandóság. A kínálat erősödése részben a kedvezményes új lakás áfa visszavezetésének köszönhető, míg az erősödő keresletben a családi otthonteremtési kedvezmények hatása érezhető.

Fokozott érdeklődést várnak a szervezők az idei Lakás Kiállításra amelyet a Momsport Uszoda és Rendezvényközpontban rendez meg a Portfolio szeptember 24-e és 26-a között. Az eseményen a hazai lakáspiac legnagyobb projektjei és fejlesztői képviseltetik magukat és természetesen jelen lesznek a pótolhatatlan szerepet játszó bankok, ingatlanközvetítők és egyéb ágazati szereplők is.

A használt lakások piacán mérséklődött az áremelkedés üteme, az új lakásoknál azoban nincsenek erre utaló jelek. A tavaszi hónapokhoz képest nyárra további 2,8 százalékkal mentek feljebb az árak, elérve a lélektani egymillió forintos négyzetméterárat.

BUDAPESTEN EGY ÁTLAGOS ÚJ LAKÁS JELENLEG 1,016 MILLIÓ FORINTBA KERÜL NÉGYZETMÉTERENKÉNT.

A drágulás mögött elsősorban az építőanyagárak és a munkaerőköltségek emelkedése áll.

Hol, mennyiért vásárolhatunk?

A legolcsóbban még mindig a külső pesti kerületekben lehet új lakáshoz jutni, ahol jellemzően 700-800 ezer forint között vannak a négyzetméterárak. A legtöbb új lakás a XIII. és a XI. kerületben épül, mindkettőben a budapesti átlag, vagyis valamivel 1 millió forint felett vannak az árak. A korábbi évekhez képest érdekesség, hogy az éveken át listavezető V. kerület mellé felzárkózott a II. és a XII. kerület is, sőt, valamivel meg is előzték azt. Mindhárom kerületben 2 millió forint körüli árakon kínálják az új lakások négyzetméterét. A legújabb projektekről és aktuális konstrukciókról részletesebb információkat kaphatnak az érdeklődők a hétvégén megrendezésre kerülő Lakás Kiállítás fejlesztői standjainál.

Lakás Kiállítás időpontja:

Helyszín: Momsport Uszoda és Rendezvényközpont