Sötétednek a napok, derül az ingatlanpiac?

December eleji újépítésű ingatlanpiaci elemzésünk az utóbbi hónapokban megszokottnál vidámabb képet fest, az éves áremelkedés szinte minden budapesti kerületben jóval meghaladja az inflációt – hosszú idő után először.

Ez azonban könnyen lehet, hogy csalóka eredmény, a tavalyi decemberi négyzetméterárak ugyanis alacsonyabbak a tavaly novemberinél, vagyis könnyen lehet, hogy 2022 végén a forgalmazók egy része jókora év végi akciókkal nyomta meg az utolsó heteket. A tényleges képet jobban látjuk majd januárban.

Az aktuális összkép mindenesetre az egy hónappal korábbihoz hasonló, az árak teljes Budapesten 1 százalékkal emelkedtek november eleje óta, a jelentősebb számú projekttel rendelkező kerületek között jól teljesített Óbuda és Kispest, 3,5 és 4,2 százalékos emelkedéssel, és a szokottnál gyengébben muzsikált a XIII. kerület és Zugló, mindkét helyen fél százalék alatti árcsökkenést látunk.

Egy újépítésű négyzetméter jelenleg átlagosan 1,48 millió a teljes városban, az átlagos eladó újépítésű lakás mérete éppen meghaladja a 70 négyzetmétert, az átlagos szobaszám 2,6, és átlagos honfitársunknak 104 millió forintot kellene kicsengetnie az ingatlantájolón hirdetett átlagos újépítésű lakásért.

Az éves áremelkedés – az alacsony bázisnak köszönhetően – 32 százalék, de még egyszer mondjuk, ezzel az adattal óvatosan bánjunk, a tavaly decemberi számok nagyon kilógnak a sorból.

A kerületek árversenyében decemberben sem láttunk semmi meglepőt, élen a szokásos városrészek, a budai sztárhármas (I, II, XII.) és 2 millió forint fölötti négyzetméterárakkal szintén az élbolyhoz tartozik az V. és a VI. kerület.

A sor másik végén a XXI. kerület áll, itt nincs túlságosan sok eladásra kínált újépítésű otthon, de ezek átlagos négyzetméterára még éppen egymillió forint alatt van, egyetlenként a fővárosban. Éppen az egymilliós lélektani határon egyensúlyoz néhány külső pesti kerület, mint a XV, a XVI, és a XVIII.

A részletesebb adatok is óriási különbségeket mutatnak a különböző városrészek között: a drága budai kerületekben az átlagos lakásméret is nagyobb, még a Várnegyedben is 85 négyzetméter, nem is beszélve a II. kerületről (120 nm) és a XII-ről (137 nm). Meglepő, de még az ötödik kerületben is nagyméretű otthonok a jellemzőek, az itt hirdetett új lakások is nagyobbak, mint 100 négyzetméter.

Nagy átlagos lakásméretek brutális négyzetméterárakon – nem meglepő módon az éllovas kerületekben hirdetett “átlagos” otthonok ára is csillagászati, itt már a 2-300 milliós ligáról beszélünk.

A sor másik végén – már szokásos módon – a legkisebb budapesti városrész áll: a hetedik kerületben az átlagos újépítésű kéró csak 38,5 négyzetméteres, így hiába magasabbak az árak, mint sok más kerületben, az átlagos lakás ára mégis itt a legalacsonyabb: “csak” 47 millió forint.

Ezúttal is megnézzük, fajlagosan vannak-e jelentősebb különbségek lakásméret szerint. Jelentős eltérés csak a 4 és fél szobás vagy még nagyobb otthonok esetében van, itt viszont, ahogy már kiderült, felülreprezentáltak a drága kerületek, így nem meglepő, ha az ár is magasabb.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Egy igazán jó hír jött az állattartóknak

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseire.

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Ezt a párizsi luxuspalotát bérelte ki az USA az amerikai szurkolóknak az olimpián

Egy gyönyörű, 19. századi épületet bérelt ki az USA az olimpián és a paralimpián résztvevő csapatok szurkolói számára.

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Vasárnaponként élőzni fog Magyar Péter

Magyar Péter a Youtube csatornáján tart majd rendszeres vasárnapi fórumot.

© 2024 (v2.202102)