Otthontérkép Magazin

5 rezsibarát design tipp, a dermesztő hideg ellen!

75781394 - russia, moscow - the interior living room wooden country house.

Aki nem energiatakarékos ingatlanban él, az sajnos nem engedheti meg magának, hogy mindig 22°C legyen az otthonában. Az irodákhoz hasonlóan idén télen sokan otthon is 18-20°C-ban kénytelenek tölteni a napjaikat, van azonban néhány apró rezsibarát trükk, ami sokat javíthat a hőérzetünkön. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Faburkolatok mindenütt

A meleg árnyalatú faburkolatok melegséget varázsolhatnak az egész lakásban. Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek látszógerendás házuk van, ahogyan ebben a debreceni családi házban is látható. A klinkertéglás-, bontott téglás burkolatok tovább fokozzák ezt a hatást, így a mediterrán házak tulajdonosai előnyben vannak. Ha nincs otthonunkban hasonló, akkor is sokat jelenthet a fa parketta, hajópadló vagy egy meleg árnyalatú laminált padló. Illetve fa- vagy fahatású bútorokkal varázsolhatunk egy kis melegséget.

Öltöztessük fel a falakat!

A letisztult enteriőrök kedvelői szerint a kevesebb több, ha dekorációról van szó, de a képek, faliszőnyegek mégiscsak melegebbé teszik egy kicsit otthonunkat. Az is jó megoldás, ha valamilyen meleg színnel festjük le a falakat, de ha erre nincs lehetőség, akkor jó ötlet lehet akár csak egy kiemelt falon meleg színű tapétát alkalmazni, vagy egy falrészletet fával burkolni. Meleg színeket és burkolatokat láthatunk ennek a dunabogdányi családi háznak a nappalijában is.

Meleg föld színek

Természetesen nemcsak a falakon és a padlón, de bárhol használhatunk a lakásban meleg föld színeket, amik kellemesebb hőérzetet adnak. Ilyenek a barna különböző árnyalatai és a padlizsán, vagy az olyan vöröses árnyalatok, mint például a téglavörös vagy a terrakotta. Ennek a szentendrei családi háznak is minden helyiségében visszaköszönnek a föld színei.

Meleg és puha lakástextilek

A legpénztárcabarátabb megoldás otthonunk melegebbé tételéhez viszont az, hogy meleg lakástextileket választunk. Jöhetnek a meleg árnyalatú díszpárnák, a meleg, puha plédek, ágytakarók, a süppedős szőnyegek, és ha van redőnyünk, akkor is érdemes vastag, meleg árnyalatú sötétítő függönyt választanunk. Ennek a székesfehérvári lakásnak a nappalijában is egy meleg, vastagszálú szőnyeg kapott helyet.

Megfelelő világítás

A világítással is sokat tehetünk azért, hogy otthonunkban kellemesebb legyen a hőérzet. Cseréljük az égőket melegebb fényűre, és a melegebb színárnyalatú lámpaernyők is sokat segíthetnek. Ennek a győri háznak a nappalijába például olyan lámpaburákat választottak, amelyeknek a belső oldala tükröződő arany felületű, így egy fehér izzó esetén is meleg fényt árasztanak.