Otthontérkép Magazin

Tovább robog az új építésű piac Budapesten, tavaly 15 százalékkal drágultak az új lakások

A budapesti új építésű lakások kínálata mindig érdekes szelete az ingatlanpiacnak: a fejlesztések üteme és árazása gyakran előrevetít nagyobb trendeket, amelyek idővel más szegmensekre is hatással lesznek. Hónapok óta vitatkoznak a szakértők, mi várható a következő hónapokban-évben, a piacot számos, időnként egymás ellen dolgozó hatás – kamatszint, forintárfolyam, infláció, szociális ösztönzők, áfa, stb – rángatja.

A tavalyi év egészét még masszív bővülés jellemezte, a 2022 januári számokat a december végi – pontosabban a 2023 január eleji – állapottal összehasonlítva a következőket látjuk:

A legdrágább kerületek versenye: az Andrássy út környéke belehúzott

Az új építésű piac árversenyének első helyein nem látunk túl sok meglepetést a fővárosban, az élen a “szokásos” kerületek. Egyedül talán a VI. kerület előkelő helyezése lehet érdekes, ez valószínűleg az Andrássy út környékén folyó luxusfejlesztések hatása, érdekes lesz megnézni, ugyanez magával húzza-e majd a kerületi használt lakások árának emelkedését.

A legtöbb fejlesztés a rehabilitálódó és a külsőbb kerületekben zajlik

Nem újdonság az sem, hogy a legtöbb új építésű projekt nem a csillagászati árú környékeken fut, így a mennyiségi verseny győztesei is mások, mint a négyzetméterár-bajnokok.

Novemberről decemberre kicsit csökkent a kínálat

A november végi helyzetet az év végével összehasonlítva már némi lassulás látszik, a következő egy-két hónap adatai fogják megmondani, hogy ez egy nagyobb trend kezdete, vagy csak az év végén csendesedett el kicsit a piac.

Decemberről januárra a város egészében az új építésű lakások 2,27 százalékkal lettek drágábbak, a kínálat pedig szűk egy százalékkal csökkent. Az utolsó hónapban kicsit kipukkanni látszik a lufi a IV., a VI. és a IX. kerületben, mindháromban olcsóbbak lettek az új lakások négyzetméterárai, mint egy hónappal korábban. 

Remekül tartja magát viszont a VIII. és a XIII. kerület, ahol 3,2 illetve 4,5 százalékos drágulást hozott az év utolsó hónapja.