Otthontérkép Magazin

Zöldkártyát és szervízkönyvet kaphatnak az épületek is!

Már többször beszámoltunk a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról és annak lehetséges rendelkezéseiről. Most egy újabb újdonságról számolunk be, amelynek célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan, illetve lehetőséget biztosítson a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetésére.

Bevezetné a zöld útlevelet és úgynevezett zöldkártyával egészítené ki az épületenergetikai tanúsítványokat a magyar építészetről szóló törvény koncepciója – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán. A kártya célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan. Emellett a gépjárművekhez hasonlóan az épületek is szervízkönyvet kapnának, amelyek a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését és az ezekre vonatkozó dokumentumok tárolását szolgálnák.

A zöldkártya egy zöldútlevél-rendszer kialakításának lenne a része, amely nyomon követhetné az épületek életciklusa alatti zöld energia, zöld környezet és zöldtudatos használati mód komplex rendszerszemléletét. Ahhoz, hogy az épületek esetében is megvalósulhasson a fenntarthatóság, többek között az alábbi célok ösztönzését javasolja a törvény:

Szervízkönyv az épületekhez

Az építmény, tájépítészeti alkotás használatbavétele az építési folyamatot lezáró lépés, ezért lényeges vele törvényi szinten is foglalkozni. Az új törvény szerint az ide vonatkozó szabályok alapvetően megfelelőek. Az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, tájépítészeti alkotásról, amelyre építési engedélyt kellett kérnie vagy egyszerű bejelentést kellett tennie, annak használatbavétele előtt használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnie.

További részletek: Portfolio.hu