Otthontérkép Magazin

U-alakú konyha – ahol minden könnyen elérhető

Új sorozatunkban a különféle konyha kialakítások előnyeit és hátrányait mutatjuk be. Az egysoros, a párhuzamos és az L-alakú konyhák után, most nézzük meg, miért és hova érdemes az U-alakú konyhát választani.

Az U-alakú konyhát amerikai konyhás nappalikba választják előszeretettel, de különálló konyhákba is jó választás lehet, ha a konyha nem túl kicsi. Az U-alakú konyhák akkor jól kihasználhatóak, ha az U két szára között legalább 120 cm távolság van, azaz keskeny, hosszúkás konyhába egyáltalán nem bizonyulnak jó választásnak. Ugyanakkor a túl nagy konyhákba sem jó választás az U-alakú konyhabútor, mert ilyenkor sokat kell gyalogolni az egyes munkaállomások között. Ebben az esetben azonban áthidalhatjuk a problémát egy konyhaszigettel a konyha közepén. Ebben az érdi családi házban is ezt a megoldást választották.

Négyzet alakú konyhákba tökéletes

Az ideális az, ha négyzet alakú konyhába választunk U-alakú konyhabútort, vagy esetleg olyan téglalap alakú konyhába, ahol a téglalap hosszabb és rövidebb oldalai között nincs jelentős méretű különbség.

Az U-alakú konyha tökéletes választás olyan különálló konyhákba, ahol az egyik oldal közepén helyezkedik el az ajtó, illetve amerikai konyhás nappalikba, ahol az U egyik szára lehet egy félsziget, ami elszeparálja kicsit a konyhát, de mégis nyitottá teszi a nappali irányába, ahogyan ebben a debreceni családi házban is látható.

Nyitott polcokkal a levegősebb elrendezésért

Az U-alakú konyha legnagyobb előnye a rengeteg tárolóhely és munkafelület, itt tehát mindig minden kézre esik, óvakodjunk azonban attól, hogy mindhárom oldalára tegyünk felső szekrényeket. Az U-alakú konyha egyik szárára praktikusak lehetnek a nyitott polcok, ami által levegősebb lesz a tér, de ha valaki nem szereti a nyitott polcokat, akkor is válasszon inkább több üveges szekrényt felülre.

A konyhai háromszög itt is mérvadó

A konyhai háromszög, azaz a hűtő, a mosogató és a tűzhely hármasának elrendezésére itt is kiemelten érdemes figyelni. Jó, ha a három munkaállomás az U három oldalában helyezkedik el, de érdemes őket a sarkokhoz minél közelebb elhelyezni, hogy ne kelljen nagy távolságokat bejárni közöttük. Ebben a pécsi családi házban ezt remekül megvalósították. Ha nagyon nagy a konyha és konyhaszigettel tennénk praktikusabbá, akkor érdemes akár a mosogatót, vagy egy plusz mosogatót, akár a főzőlapot a szigetbe beépíteni.

Jöjjenek az extrák!

Az U-alakú konyha legnagyobb előnye, hogy bőven van hely, ezért olyan extrákat is be lehet építeni, mint például egy borhűtő, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.