A 75 az új 65? Drasztikusan emelni kéne a nyugdíjkorhatárt?

A hivatalos nyugdíjkorhatár a világ egyre több országában csak egy elméleti szám, amit elérve mind kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ne dolgozzanak tovább. A “hatvanas éveink derekán búcsút intünk a munkának, és onnantól kezdve csak élvezzük annak gyümölcseit” egy szép álom – de mára nagyon ritkán több, mint egy álom.

Igazságos lenne emelni a nyugdíjkorhatárt?

A magyar nyugdíjrendszer azon kevesek egyike, ahol még mindig eltérő szabályok vonatkoznak a nőkre és a férfiakra. Az OECD adatsora alapján összesen még öt ilyen ország van a szervezet tagjai között. Nálunk a férfiak 65, a nők 62 éves korban mehetnek nyugdíjba, utóbbiakra egy plusz szabály is vonatkozik: ha rendelkeznek 40 év munkaviszonnyal, akár ennél korábban is visszavonulhatnak. 

Ezzel szemben a realitás az, hogy egyre kevesebben hagyják abba a pénzkereső tevékenységet a nyugdíjkorhatár elérésekor. Emögött hazánkban főleg anyagi okok állnak: kevés a nyugdíj, nehéz vagy lehetetlen belőle megélni. De ez nem csak magyar sajátosság, a napokban éppen a BBC cikkezett erről az angol munkaerőpiaci adatok alapján. 

Ennek a jelenségnek nagyon is racionális okai vannak, és elemzők állítják, a megoldás is egyszerű: meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt, és el kell felejteni, hogy 60-65 éves emberek már ne legyenek aktívak. Ez elsőre durván és érzékeltenül hangzik, pedig valójában vannak mögötte értelmes érvek. 

A várható éllettartam az utóbbi évtizedekben rengeteget emelkedett. Európában például 1954-ben 65 és fél és volt a várható élettartam, ma ugyanez 77 év – eközben pedig a nyugdíjbavonulás korhatára a legtöbb országban alig változott.

Sokkal tovább élünk, több az idős, kevesebb a gyerek – szinte minden ország nyögi az egyre nehezebben fenntartható nyugdíjrendszer terhét. Ez mindenhol probléma. Ahol a nyugdíjrendszer öngondoskodásra épül, ott most egy átlagos idős embernek 12 évvel tovább kell kijönnie a félretett pénzből. Ahol pedig hozzánk hasonlóan felosztó-kiróvó rendszer van, ott az egyre kevesebb fiatalnak kell kitermelnie egyre több nyugdíjas havi járandóságát. 

A magyarok nagyon keveset élnek nyugdíjasként

A különböző országok különböző válaszokat keresnek erre a problémára, Szlovákiában például direkt módon összekötötték a nyugdíjkorhatárt a várható élettartammal. Svédországban a közelmúltban megemelték, hány éves korban vonulhatnak vissza a dolgozók, és azt is törvénybe iktatták, hogy ez a jövőben tovább emelkedik majd, méghozzá a várható élettartam növekedésének kétharmadával fogják korrigálni a nyugdíjkorhatárt.

A magyar helyzet Európán belül még egy szempontból figyelemreméltó – sajnos. 

Az OECD friss adatai szerint mi az EU országokban mérthez képest kevesebb évet élünk nyugdíjasként, hiszen az alacsony várható élettartam miatt a magyar férfiak átlagosan csak 14,5 évet, a nők pedig 20,7 évet élnek még a visszavonulásuk után. Mindez a listavezető Luxemburgban csaknem 23 és 28 év. A teljes EU-ban pedig ez 18,4 és 22.9 év a férfiak/nők között.  

Ha Ön is olyan helyzetben van, hogy elengedhetetlen a nyugdíjkiegészítés, a jobinfo.hu oldalon akadnak olyan álláshirdetések, amelyek esetében nyugdíjasokat is szívesen látnak, ezeket ide kattintva olvashatja át.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Akkorát növekedtek a bérek, hogy az már a Holdról is látszódik - olvasói kommentek

Akkorát növekedtek a bérek, hogy az már a Holdról is látszódik - olvasói kommentek

Beszóltam a Facebookon című rovatunkban a hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltó kommentjeiből szemezgetünk.

Olaf Scholz megijedt az orosz fenyegetőzéstől?

Olaf Scholz megijedt az orosz fenyegetőzéstől?

Lehessen vagy ne lehessen orosz célpontokat támadni nyugati fegyverekkel? Egyelőre nem úgy tűnik, hogy egyetértés lenne a témában.

Megszólalt Magyar Péter a tatabányai kávézós balhé kapcsán

Megszólalt Magyar Péter a tatabányai kávézós balhé kapcsán

Volt lincshangulat vagy nem a Turul Étterem és Kávézóban?

Újabb súlyos turbulenciás eset, ezúttal Európához jóval közelebb sérültek meg sokan

Újabb súlyos turbulenciás eset, ezúttal Európához jóval közelebb sérültek meg sokan

A gép biztonságosan leszállt, de 12 sérültet kellett ellátni.

© 2024 (v2.202102)