Unalmas a főnököd? A kutatók szerint óriási mázlid van!

Kit választanál főnöknek: az öntörvényű, különc zsenit, vagy az unalmas jófiút? Nos, ha a zsenit mondtad, a kutatások szerint rosszul döntöttél. Noha a média által festett képből gyakran úgy tűnik, hogy a diszfunkcionális, antiszociális, esetleg nárcisztikus, vagy egyenesen pszichopata vezetők a legjobbak, a valóságban ezek a hajlamok inkább hátráltatják a jó vezetést, és ezek a “sötét” milliárdosok nem ennek köszönhetően, hanem ennek ellenére lesznek sikeresek.

A munkahelyi vezetésről szóló számtalan kutatás és elmélet ellenére gyakran megfeledkezünk arról, hogy a legtöbb ember számára nem a karizmatikus, hanem a kiszámítható, megbízható főnök a legnagyobb kincs. Míg a közösségi média és a hírek tele vannak a botrányhős vezetők történeteivel, a valóságban a munkavállalók többsége inkább egy “unalmas” főnököt választana. De miért is?

Vezetői képességeket vizsgáló kutatások tucatjai láttak már napvilágot a társadalomtudományokban. A szakemberek kimerítően tanulmányozták azokat a személyiségjegyeket, tulajdonságokat és viselkedésmintákat, amelyek egyeseket hatékonyabbá tesznek csoportok és csapatok építésében, irányításában – vagyis a vezetésben.

A leghatékonyabb főnökök jellemzően nagyon lelkiismeretesek (szervezettek, fegyelmezettek, körültekintőek), extrovertáltak (társaságkedvelők, magabiztosak), nyitottak az új élményekre (kíváncsiak, kreatívak) és érzelmileg stabilak (higgadtak, nyugodtak, kiszámíthatók). Kedvesek és diplomatikusak, fontosabb számukra a jó viszony, mint a konfliktusgerjesztés.

E tulajdonságok önmagukban a vezetői siker közel 50 százalékát megmagyarázzák – és akármilyen meglepő, de fontosabbak a szakértelemnél, vagy épp az intelligenciánál, ami becslések szerint nagyjából a sikerben 9 százaléknyi részt játszik. Vagyis a legjobb vezetők intelligensek is, ám ez önmagában édeskevés lenne.

Amit viszont meglehetősen ritkán hangsúlyoznak ezek a kutatások az az, hogy a beosztottak által legtöbbre értékelt főnökök bizony gyakran unalmasak. 

A munkavállalók ugyanis nem vágynak arra, hogy főnökük a legjobb barátjuk is legyen. Sokkal inkább arra, hogy értéket teremtsen a csapattal, fókuszált és érthető visszajelzéseket adjon a teljesítményükről, és lehetővé tegye, hogy szakmailag előrelépjenek.

Egy jó főnök ezért a beosztottjaira koncentrál önmaga helyett, világos iránymutatást és érthető, konstruktív visszajelzéseket ad. Nem lepődünk meg az értékelésén, tudatában vagyunk elvárásainak. Az ideális főnök nem feltétlenül szórakoztató, de kiszámítható és következetes, aki mellett nyugodt légkörben dolgozhatunk, és a feladatainkra koncentrálhatunk. Az ilyen főnök mellett a munkavállalók biztonságban érzik magukat, és ez a biztonságérzet elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez és a hosszú távú elköteleződéshez – ez pedig azt jelenti, hogy az ilyen csapatokban az átlagosnál jóval hosszabb ideig maradnak a munkatársak.

Az  “ideális mértékben unalmas” főnök nem feltétlenül csendes vagy visszahúzódó. Lehet, hogy van humorérzéke és jó a társaságban, de nem akar feltétlenül a figyelem középpontjában lenni. Képes kontrollálni az érzelmeit, és nem kreál felesleges konfliktusokat.

Bármilyen meglepő is, a kutatások szerint a karrierünk szempontjából előnyösebb unalmas főnök mellett dolgozni. Mivel a csapatuk sikerére összpontosítanak, nagyobb valószínűséggel támogatják a beosztottak fejlődését és előmenetelét, tisztában vannak a munkatársaik erősségeivel és gyengeségeivel, ezáltal pedig hatékony csapatokat építenek.

Természetesen nem minden “unalmas” főnök jó főnök, és nem minden karizmatikus vezető rossz. Azonban érdemes megfontolni, hogy a csillogás mögött milyen valódi értékek rejlenek. Egy kompetens, etikus, alázatos és csapatorientált főnök talán unalmasnak tűnik, de ez sokkal többet ér hosszú távon, mint egy karizmatikus, de öncélú, rámenős, “ki-ha-én-nem”-típusú vezető.

Ha az Ön vállalata épp munkaerő hiánnyal küzd, adja fel hirdetését hazánk egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb állásportálján, a jobinfo.hu-n, ahol kedvezményes árakkal és akciókkal, illetve erős hirdetés-támogatással várják megkeresését!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Még mindig csak a bokrétaünnepségnél tart a 2021-re ígért szerencsi üveggyapotgyár

Még mindig csak a bokrétaünnepségnél tart a 2021-re ígért szerencsi üveggyapotgyár

A helyi fideszes képviselő már 2020-ban is ezzel a gyárral kampányolt.

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

Kikerült Mészáros Lőrinc családjából, tönkre is ment a fociklubja

A Szombathelyi Haladás nem kapta meg NB II-es licencét, hiába volt sokáig a NER közelében.

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Tudja ki Magyarország tíz legnagyobb adózója? Varga Mihály elárulta

Eláruljuk, közülük öt egy-egy bank.

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

Elengedett milliárdok, megduplázódott bevétel – ez volt az Újpest FC 2023-as éve

A tulajdonosváltással át fog alakulni a finanszírozási szerkezet is a Megyeri úton.

© 2024 (v2.202102)