Kétéves csúcson a lakáshitelek!

Év eleje óta felrobbant a lakáshitelezés Magyarországon. A lakáshitelek kétéves csúcson, a személyi kölcsönök pedig már történelmi rekordot döntögetnek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank áprilisi hitelpiaci és betéti statisztikáiból. Ugyanakkor a vállalati hitelezés is  az év eddig legerősebb hónapját produkálta – olvashatjuk a Portfolio oldalán.

Áprilisban már több mint háromszor annyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, mint egy évvel korábban, pedig a kamatok 6% fölött ragadtak. A lakáshitelek 121 milliárd forintos havi új kihelyezése csaknem kétéves csúcsot, a személyi kölcsönök 68 milliárdja pedig történelmi rekordot jelent, miközben a lakossági betétállomány stagnált. Az év eddig legerősebb hónapját produkálta a vállalati hitelezés is, a vállalati betétállomány pedig már 11%-kal nőtt egy év alatt.

Közzétette április hitelpiaci és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank, ezekben most is a lakossági hitelezés robbanása a leglátványosabb.

Lakáshitelből 121, személyi kölcsönből 68, babaváró hitelből 22 milliárd forint fogyott, az alábbi táblázat mutatja, ez mekkora bővülést jelent. A lakás-hitelfelvétel több mint háromszorosa, a teljes lakossági hitelfelvétel majdnem duplája volt az egy évvel korábbinak áprilisban.

Míg a személyi kölcsönöknél a darabszám, a lakáshiteleknél az átlagösszeg emelkedése a hangsúlyosabb. Utóbbi magyarázat lehet arra is, hogy miért múlja felül jelentősen a lakáshitelezés robbanása a lakástranzakciók számának emelkedését.

A CSOK Plusz éve eleji indulásának is szerepe van abban, hogy a lakáshitelek átlagos összege egy év alatt 10 millióról 18 millióra nőtt, hiszen a CSOK Plusz kamattámogatott lakáshitelek 25 millió forint feletti átlagösszeggel veszik fel a házaspárok.

Az elmúlt egy évre visszatekintve még messze van a lakossági hitelezés a korábbi csúcstól, de ha így folytatódik a havi összegek emelkedése, akkor hamarosan rekordot dönthet az új szerződéses volumen.

A CSOK Plusznak köszönhetően az egy évvel ezelőtti 20%-ról 30%-ra emelkedett a támogatott hitelek aránya a lakáshitelezésben, de a piaci lakáshitelezés is magas dinamikát mutat.

Úgy tűnik, az új lakások piaca egyelőre nem tudja tartani a lépést ezzel a hitelkeresleti boommal, így visszaesett ezek aránya a finanszírozásban, és a használt lakások jelentik a piac egyértelmű motorját.

További részletek: Portfolio.hu

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Hiába a majdnem döntetlen, elismerte vereségét.

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

A Nemzeti Választási Iroda székházánál tartották a demonstrációt.

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Közben az oroszok fokozzák támadásaikat Harkivnál.

© 2024 (v2.202102)