Új idők, új dilemmák: öltözhet Józsi kutyának az irodában?

Hagynunk kell, hogy egy diákunk kutyatálból egyen ebédet? Rendben van, hogy egy kollégánk állandóan plüss mókusfarkat hord, ha azt elrejti az egyenruha alatt? Beperelhetnek egy iskolát a gondoskodás elmulasztása miatt, ha egy gyerek azért kezd szorongani, mert nem engedték meg neki, hogy állatidentitását nyíltan kifejezze?

“15 éves munkajogi tapasztalattal a hátam mögött már nagyon sok új társadalmi kérdésbe beleláttam, de arra nem számítottam, hogy a következő csata tárgya az lesz: öltözhetnek-e az emberek szőrös állatjelmezekbe az iskolában vagy a munkahelyen?” – fakadt ki az ausztrál Paul O’Halloran ügyvéd, miután praxisában az utóbbi két évben megszaporodtak a plüssállat identitással kapcsolatos megkeresések.

Az angolul “Furries”-nek, avagy kb. Szőrmókoknak becézett csoport létszáma meredeken emelkedik. Míg két évvel ezelőtt alig 2 tucat ember ment el az éves találkozóra Ausztráliában, idén már ezernél több, tetőtől talpig plüss állatnak beöltözött ember tolongott a rendezvényen.

Ezzel együtt pedig O’Halloran életében is megjelentek a bevezetőben említett, furcsábbnál furcsább kérdések. Megtilthatja-e az iskola egy gyereknek, hogy egy kutya etető táljából ebédeljen? Ezzel megvédik? Vagy éppen ellenkezőleg: két lábbal tiporják a jogait? Hol végződik a személyes identitás védelme és hol kezdődik az egyszerű hülyeség?

Megőrült a világ, vagy tényleg meg kell védenünk a plüssállat-embereket?

A “Szőrmókokat” képviselő Furscience szervezet szerint a tagok háromnegyede 25 év alatti. Nem meglepő tehát, hogy a jelenséggel kapcsolatos feszültségek leggyakrabban az iskolákban jelennek meg. “Egy iskolában, amellyel kapcsolatban állok, egy diák szeretett volna szőrmók farkat viselni az egyenruhája alatt. Diszkriminációs per fenyegetésére az iskola beleegyezett a gyerek szüleinek követeléseibe” – meséli az ügyvéd.

Na de igazuk van-e azoknak, akik úgy érvelnek, hogy állati identitást jogilag nem lehet megkérdőjelezni, mert a nemi identitás részének tekinthető? A jogász szerint a válasz egyértelműen nem.

Szőrmóknak lenni természetesen nem bűncselekmény. Ez egy rajongói közösség, hasonlóan a Star Trek rajongókhoz, vagy a Swiftie-khez. Viszont ez nem is olyan személyiségi jogi tulajdonság, mint például a vallási, vagy nemi identitás. Az antropomorfizmus nem védett tulajdonság a diszkriminációellenes törvények szerint – állítja az ausztrál ügyvéd.

Úgy tűnik, az amerikai törvényhozók is hasonló véleményen vannak. Két amerikai állam, Oklahoma és Észak-Dakota törvényileg tiltaná meg az iskoláknak, hogy engedélyezzék az állati identitás iskolai megjelenítését. Eszerint nem lehet beengedni „a magukat képzeletbeli állatnak vagy létező állatfajnak valló diákokat”, és kötelezné a szülőket, hogy vigyék haza az állatnak, öltöző gyereküket. Ha a szülők nem teszik meg, a törvény szerint „az állatvédelmi szolgálatot is lehet értesíteni a diák eltávolítása miatt”. A törvényalkotók mindenesetre humoruknál voltak a jelek szerint.

Az iskolák kötelesek tiszteletben tartani a tanulók testképét és a nemi identitás kifejezéseit, beleértve az öltözködést, azonban az ausztrál törvények azt is leszögezik, hogy az iskoláknak joga van ésszerű öltözködési, megjelenési és viselkedési normákat meghatározni. Ez pedig azt jelenti, hogy megtilthatják a plüss állatfarkak, fülek és egész testes jelmezek viselését. És ugyanez vonatkozik a munkaadókra is: joguk van ahhoz, hogy a cég imidzsének érdekében meghatározzák, milyen öltözködési normáknak kell megfelelni az alkalmazottaknak, különösen, ha munkakörük olyan, hogy partnerekkel, ügyfelekkel is kapcsolatban vannak. De persze home officeban, ha senki sem látja, nyugodtan lehetsz macska, csak online meetingkor kapcsold ki a kamerát!

Ha állást keresel, nézz szét hazánk egyik legrégebbi állásgyűjtő oldalán, a jobinfo.hu-n, ahol több száz állás között böngészhetsz minden nap! A szűrők segítségével pontosítható a találati lista, a főoldalon könnyen áttekinthetőek a legnépszerűbb szellemi és kékgalléros pozíciók, és mindenképpen érdemes letölteni az appilkációt is, hogy gyorsan és egyszerűen értesülhess a legfrissebb lehetőségekről (Android és iOS).

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Hiába a majdnem döntetlen, elismerte vereségét.

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Karácsony Gergely az újraszámlálás után is első maradt

Nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

Tüntetésen követelte Karácsony Gergely, hogy legyenek tiszta választások

A Nemzeti Választási Iroda székházánál tartották a demonstrációt.

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Putyin újabb fegyvereket kér Észak-Koreától

Közben az oroszok fokozzák támadásaikat Harkivnál.

© 2024 (v2.202102)