Otthontérkép Magazin

Borravalótörvény – évi 96 milliárd marad a pincérek zsebében az új törvénnyel

Az Egyesült Királyságban október elejével új, a borravaló elosztásáról szóló törvény lépett hatályba, ami előírja azt, hogy a borravalók és a felszolgálási díjak az utolsó fillérig a dolgozókhoz kerüljenek. Ezzel a becslések szerint mintegy 200 millió angol fonttal (csaknem 96 milliárd forinttal) több jövedelem marad a vendéglátóipari dolgozók zsebében. Egyelőre nem tudni, a magyar vendéglátóipari dolgozók számíthatnak-e ilyesmire.

Ez az új szabály átfogó változást jelent, hiszen mostantól a vendéglátóipari vállalkozások (pubok és éttermek, hotelek, stb.) kötelesek minden hónap végén kifizetni a borravalókat, írásos politikát kidolgozni, szigorú nyilvántartásokat vezetni a kifizetésekről, és közzétenni, hogyan osztották el a borravalókat. Emellett a dolgozóknak joguk lesz információt kérni a borravalókról, ha úgy érzik, hogy jogsértés történt.

De ami ennél is fontosabb, hogy a borravalók elosztását szorosabban ellenőrzik és átláthatóbban osztják el, ami egy új méltányossági rendszert hoz létre a vendéglátóiparban. Ez egy pozitív fejlemény ebből a szempontból, de sok vállalkozás nincs felkészülve a változásra.

Michelle O’Connor, a Midlands-i Pineapple Recruitment igazgatója így nyilatkozott: „Sok pub, hotel és étterem az Egyesült Királyságban nincs felkészülve az új rendszerre. Márpedig kritikus, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak a nyilvántartás vezetésével, vagy egyértelmű céges politika kidolgozásával.

Ha ez nem sikerül, kemény bírságokra számíthatnak, hiszek akár 5000 font kártérítést is kaphatnak a dolgozók egy-egy bizonyított jogsértésért. Ez olyan összeg, amit sok pub, hotel és étterem nem tud kitermelni.”

Igény lenne rá

A magyar vendéglátóipari dolgozók részéről nagyon is lenne igény hasonló szabályozásra. 

“A kötelezően felszámított 10-15-20 százalékos felszolgálási díjak miatt sok vendég már nem ad “extra” borravalót. Ráadásul a felszolgálási díj összegét a legtöbb esetben nem kapja meg a személyzet, hanem azt a vállalkozás zsebre teszi, vagy más célokra fordítja.” – meséli Zsófi, aki egyetemi tanulmányai mellett sok helyen dolgozott már a vendéglátásban.

A borravaló és a felszolgálási díj összemosódik a vendégek szemében, legtöbben azt gondolják, hogy a felszolgálási díj a dolgozókhoz kerül, ami viszont nagyon sokszor nincs így.

Becslések szerint Magyarországon is tízmilliárdos nagyságrendben mozog a borravaló összege, amely, ha valóban a dolgozókhoz kerülne, jelentősen pozitívan hatna az életszínvonalukra. Egy hasonló törvény bevezetése itthon is pozitívan hatna, hiszen a borravalók méltányos és átlátható elosztása nemcsak a dolgozók anyagi helyzetét javítaná, hanem a vendéglátóipari szektor hírnevét is növelné, a munkavállalók motivációját és elkötelezettségét erősítve. Ennek pedig egyenes következménye lehetne a szegmensre jellemző munkaerőhiány enyhülése.

Egyelőre a magyar vendéglátóipar házatájáról nem hallani hasonló rendelkezés bevezetéséről, ám sokak szerint elképzelhető, hogy nem kell rá sokat várni. 

Ha Ön- mint munkáltató- is küzd a vendéglátóiparban uralkodó munkaerő-nehézségekkel, tegyen egy próbát hazánk egyik legrégebbi, megbízható állásportálján és adja fel hirdetését az oldal legkedvezőbb hirdetési csomagjában, a Re-Startban, nettó 38.000 Ft-ért. Bővebb információkat itt olvashat.