A rejtett szorongók legárulkodóbb munkahelyi szokásai

A “remekül teljesítő szorongó” nem olyan kategória, amit megtalálunk a pszichológiai szakkönyvekben, mégis, a jelenség mostanra egyre ismertebb. Olyan embert jelöl, aki bár a felszín alatt sok stresszel és aggodalommal küzd, külső szemmel nézve mégiscsak jól, sőt, gyakran elképesztően sikeresen teljesít a munkahelyén, magánéletében.

Látszólag minden rendben van velük, és kívülről nem látszik, hogy a munkatempójuk és jó teljesítményük mögött nem ambíció vagy lelkesedés van, hanem szorongás. Éppen ez a kettősség az, ami miatt a jól teljesítő, rejtett szorongókat gyakran nehéz felismerni, olyannyira, hogy sokszor még az érintett maga is nehezen döbben rá, hogy ebben a cipőben jár.

Na de miért is kell egyáltalán foglalkozni az egésszel, ha ilyen jól megy a rejtett szorongóknak? Mert ez a csak kívülről tökéletes élet befelé olyan terhet rakhat az emberre, amire nem csak a lelki, de még a testi egészség is rámehet.

Lássuk, mik a titkos szorongás legbiztosabb munkahelyi jelei:

A rejtett szorongás felismerése azzal kezdődik, hogy megtanuljuk azonosítani és megérteni a jeleit. Íme 8 gyakori tünet, amelyekre érdemes figyelni.

Félelem a kritikától
Ez nem csupán arról szól, hogy nem szeretjük a negatív visszajelzéseket. Ha rejtett szorongással küzdesz, a legkisebb kritika is hosszú ideig gyötörhet, mert titkon attól félsz, valójában nagyobb gondok vannak a személyiségeddel vagy a képességeiddel. Belső monológod gyakran kritikus vagy negatív.

Perfekcionizmus
A kiválóságra törekedni nagyszerű dolog. De a perfekcionizmus káros lehet, például ha olyan mértéket ölt, amikor egy apró dokumentumformázási hiba miatt nem tudsz aludni, vagy egy kis, könnyen javítható tévedés miatt stresszelsz. A rejtett szorongással küzdő maximalisták teljesítménye a félelmen alapul: nem engednek teret a hibáknak, és tökéletességet követelnek maguktól, még akkor is, ha a vezetők vagy a munkatársak ezt nem várják el. Olyan magasra teszik a lécet, hogy senki – még ők maguk sem – képesek megfelelni az elvárásaiknak. Ráadásul a teljesíthetetlenül magasra tett mérce konfliktusokat teremt a munkahelyen.

Kontroll iránti igény
Az az érzés, hogy a dolgok nem lesznek jól elvégezve, ha nem veszel részt mindenben, szintén a rejtett szorongás jellemzője. Ha a feladatok delegálásának gondolata emeli a stressz-szintedet vagy egyenesen pánikba esel tőle, valószínűleg érintett vagy. A túlkontrolláló rejtett szorongók nagyon nehezen kérnek segítséget, mindent túlszerveznek és túlbiztosítanak. Inkább éjszakáznak az irodában, minthogy másnak adják a feladatot, aki aztán esetleg hibát vét benne.

A munkafolyamatok fölött igényelt szigorú kontroll gyakran arra utal, hogy az illető szeretné ezt a kiszámíthatóságot az egész életére kiterjeszteni.

Stressz a rutinfeladatokon is
Mindenki érez időnként stresszt. Az viszont nem normális, ha a mindennapokban folyamatosan intenzív stresszt tapasztalsz, még akkor is, amikor csupa rutinszerű feladat, vagy esemény vesz körül. Ha intenzív stresszt érzel olyan helyzetekben, amikor inkább közömbösnek kellene lenned, akkor lehet, hogy rejtett szorongással küzdesz.

Túlzott agyalás
Sokat rágódsz a beszélgetéseken még jóval azután is, hogy véget értek? Gondosan elemzel minden szót, minden gesztust, minden kifejezést? Ez a túlzott agyalás is gyakran a rejtett szorongás jele.

Fejfájás vagy migrén
Ha nyomás alatt érzed magad (ahogy az gyakran előfordul a rejtett szorongással küzdőknél), az visszatérő fejfájások – néha feszültség okozta fejfájásnak is nevezik –, vagy migrén formájában jelentkezhet. Ha nincs más egyértelmű orvosi oka, ezek a szorongás miatt is lehetnek, de ha aggódsz, fordulj orvoshoz.

Izzadás, szédülés, izomfeszültség
Néhány embernél a szorongás nem csak mentálisan, hanem fizikailag is jelentkezik. A szokásosnál nagyobb mértékű izzadás, különösen nem stresszes helyzetekben, a rejtett szorongás jele lehet. Másik potenciális testi tünet a szédülés: ez jelentkezhet kiszáradás, vagy éhség esetén, de néha ez a tested reakciója a szorongás hullámaira is. Emellett fokozottan gyanakodj, ha a vállad folyamatosan feszes, vagy merevséget észlelsz a nyakadban. Ha ezek a testi tünetek mind együtt jelentkezik, biztosan közük van a szorongáshoz.

Soha nem érzed úgy, hogy eleget teljesítettél
A rejtett szorongók még egy teljes, keményen végigdolgozott munkanap után is gyakran érzik úgy, hogy nem tettek eleget, aggódnak, hogy valami kimaradt, vagy elkerülte a figyelmüket. Kívülről igazán szorgalmas, elhivatott szakembereket látunk, azonban a valóságban az ennyire munkába ölt élet gyakran jelezheti azt, hogy magányosságukat, a közeli emberi kapcsolatok hiányát próbálják így a szőnyeg alá söpörni.

Ha éppen azzal küzdesz, hogy hosszú idő után – vagy épp egy utálatos munkakört hátrahagyva – új munkahelyet találj, azon biztosan nem kell szorongani, merre keresgélj: nézz szét a tavaly megújult jobinfo.hu álláskínálata között, ahol rengeteg állás között válogathatsz.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kellemetlen találatot vihetett be Ukrajna a tengeren

Kellemetlen találatot vihetett be Ukrajna a tengeren

Az orosz-ukrán háború 881. napja volt a keddi. Mi történt az elmúlt órákban?

Ilyen az olimpiai falu – már érkeznek a magyar sportolók is

Ilyen az olimpiai falu – már érkeznek a magyar sportolók is

54 hektáros falu lesz a magyar csapat otthona is.

Igazi meglepetés született Mogyoródon, nem erre számítottunk a Hungaroringen

Igazi meglepetés született Mogyoródon, nem erre számítottunk a Hungaroringen

A 29. héten kifejezetten csendesen alakultak a nézettségi adatok, azonban így is kisebb meglepetés született.

Különleges tankok léphetik át a magyar határt

Különleges tankok léphetik át a magyar határt

Leszállítanak három Leopardot kedden a magyar honvédségnek.

© 2024 (v2.202102)