Ennyit drágultak az új lakások a 2016-os CSOK óta – Hol érdemes vásárolni?

A Lakás 2019 felmérése szerint tízből hat ingatlanszakértő úgy véli, hogy a budapesti új lakások ára az idei év során is 10 százalék felett emelkedhet, a megyeszékhelyeken azonban a többség 10 százalék alatti áremelkedésre számít. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyivel nőtt a budapesti új lakások átlagára a 2016. január 1-jén bevezetett CSOK, valamint a kedvezményes lakásáfa indulása óta és milyen okok vezettek a mostani árszintekhez.

A Budapesti Lakáspiaci Riport negyedéves felmérései alapján 2015 negyedik negyedévének árait vetettük össze 2019 első negyedévének lakásáraival a budapesti újlakás-piacon. A fővárosban akkor átlagosan 500 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, ami az idei év elején elérte a 840 ezer forintot. Három és fél év alatt tehát közel 70 százalékos áremelkedés ment végbe.

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a belvárosi új lakások ára emelkedett legnagyobb mértékben, a felmérésből az látszik, hogy Budán, Pesten, a belvárosban és a pesti külső kerületekben egyaránt 68 és 72 százalék között volt az áremelkedés mértéke. Egyedül a fejlesztők körében legnépszerűbbnek számító XIII. kerület lóg ki a sorból, amit érdemes külön is megvizsgálni, ugyanis az elmúlt három hónapban ott adták el a budapesti új lakások közel negyedét. Ebben a kerületben, szemben a többi városrésszel mindössze 44 százalékkal mentek feljebb az árak, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy néhány Duna-parti fejlesztés miatt már 2015-ben is meglehetősen drágának számított. Az azóta eltelt időszakban viszont jelentősen megnőtt a beruházások száma a kerület olcsóbb városrészeiben, ami miatt kevésbé tűnik drasztikusnak az átlagos áremelkedés – mondta el Futó Péter, a Lakás 2019 Kiállítás szakértője.

 

Az elmúlt három-négy év során bekövetezett drágulás okait többek között az alábbi tényezők magyarázzák:

– alapanyagárak drágulása
– munkaerőköltségek emelkedése
– erősödő befektetői kereslet
– növekvő bérek
– alacsony hitelkamatok
– lassan bővülő újlakás-kínálat
– állami támogatások bevezetése

Bár a mostani árak reálértéken is magasnak számítanak, az egyre szigorúbb minőségi követelmények – például a következő években kötelezően bevezetésre kerülő energetikai szabványok – és az áfa 27 százalékra történő visszaemelése miatt egyelőre nem látjuk, hogy hol lehet az áremelkedés vége. A magasabb árak ellenére azonban évről-évre egyre többen döntenek a lakásvásárlás mellett. Számukra nyújthat segítséget a március 29-31. között a Millenárison megrendezésre kerülő Lakás 2019 Kiállítás, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhatnak a fejlesztőkkel és különböző lakáspiaci és hitelezési szakértőknek tehetik fel kérdéseiket a pénteki Lakás Klub Extra és a szombati Lakás Klub előadásait követően.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)