Hol lehet igazán jól vásárolni? Ahol frissen alakult át a környék!

Buda belső részei, vagy a pesti Duna-part vonzása nem frissen alakult ki: évtizedek, sőt, inkább már egy-két évszázad óta felkapott helyek. De, aki előre gondolkodik, inkább olyan helyen vásárol, ami igazán közel van a városközponthoz, most még relatíve jól az árak, így a jövőben további áremelkedés, vagy legalábbis értékőrzés várható. Azaz olyan helyet érdemes keresni, amely legkésőbb 5-10 év múlva felzárkózhat a legmenőbb kerületekhez, városrészekhez. Mi most egy ilyen helyet mutatunk.

Ősi ingatlanos igazság, hogy egy jó otthont három dolog határoz meg: a lokáció, a lokáció és megint csak a lokáció. Már csak azért is, mert ez az, amin semmiképp nem változtathatunk. De sajnos a bizonyítottan, évtizedek óta elsőrangúnak számító nagyvárosi helyszíneken megfizethetetlenek az új árak. Ugyanakkor, aki a belvároshoz is közel maradna, jó értékőrzést is keres, annak bizony olyan helyen kell keresgélnie, ami nem 30-40 éve, hanem csupán 3-4 éve, vagy nem sokkal régebben került a befektetők, valamint a bérelni, illetve lakni vágyók célkeresztjébe.

Valljuk meg, ilyen, a belvároshoz közeli, átalakuló helyből nem túl sok van… Leegyszerűsítve a régen (és sokak által még ma is) nagykörútnak nevezett, számos „al-körútból” álló út vonzáskörzetéről beszélhetünk. A 4-6-os vonalán azonban először a XIII. és a IX. kerületi részek (Szent István körút, Ferenc korút) értékelődtek fel, majd a VI. (Teréz körút) és a bulinegyedet jobbára befogadó VII. kerület (Erzsébet körút) esett át hatalmas változásokon, előbb csak a körúton belül, azután pedig a körúton kívül eső részek (képünkön a pár éve megújult Rákóczi tér).

A legutolsó „felzárkózó” a 10-20 évvel ezelőttig még nem túl jó hírű VIII. kerület volt, amelybe beleesett a József körút vonzáskörzete is. Ez azonban már a múlt. Miért? Mert aki az elmúlt években járt erre, rá sem ismert e városrészre. Kiváltképp a József körúthoz közeli részekre, a Rákóczi tér, a II. János Pál pápa tér és ezek vonzáskörzete alaposan megújult.

A négyes metró kiépülése felgyorsította az amúgy is egyre inkább kiterjedő „belváros” fogalmát, ami ma egészen más, mint a hatvanas, a nyolcvanas években, vagy akár a 2000-es évek elején volt. Ma a „belváros” határa inkább valahol a Róbert Károly-Hungária körút gyűrűjén belül található Pesten, sokan így újabban ezt – a nem is olyan régen még külvárosias – gyűrű-utat nevezik „nagykörútnak”.
Ilyen körülmények közt, azaz 2020-ban egy József korúttól pár lépésre található lakás még akkor is bőven-bőven belvárosinak, sőt a város szívében lévőnek tekinthető, hogyha a körúttól egy picikét kifelé esik.

A Rákóczi téren álló csarnok 120 éve – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény: Erdélyi Mór 1900-ban készült felvétele

Ahogy ez ma már jó látszik, a fejődés errefelé, a Rákóczi téri csarnok környékén, a Csarnok negyedben a jövőben is sok fejlesztés lesz. Könnyen belátható: efféle helyre mindig könnyű bérlőt találni és pénzünk is biztonságban lesz, hiszen vagyonunk folyton felértékelődik.

A jó lakát tehát legyen közel a város szívéhez, de persze ettől még legyen közel minden intézményhez; az éjjel-nappali közösségi közlekedéshez, a város nyüzsgéséhez. És ahogyan azt a 2020-as év megmutatta: egyre fontosabb az is, hogy legyen igazán válságálló befektetés – akár lakunk benne, akár kiadjuk.

Ha csak lakunk is benne akkor sem mindegy, hogyha mondjuk egy nagyobba továbblépnénk, akkor közel sem mindegy, hogy mennyire értékelődik fel a vagyonunk. És nyilvánvalóan az sem mindegy, hogy mennyit költünk fűtésre, rezsire, amíg ott lakunk.

Ezek Önnek is fontosak? Akkor mutatunk egy remek társasházat a József körúttól (4-6 os villamosok), a Blaha Lujza tértől (7-es buszcsalád, 2-es metró) és a Rákóczi tértől (4-es metró, 4-6-os villamosok) pár perces sétatávolságra, az alaposan felértékelődő Csarnok negyedben.

Nézzük ezt a VIII. kerület belső részén, a Csarnok negyed városrészben már 2021 tavaszára felépülő házat. Ennek közelében található – a fent említetteken túl – a teljesen megújult Teleki téri piac, mélygarázzsal, üzletekkel, új vendéglőkkel. Közel esik ide az elegáns Palotanegyed is, mely az egyetemek, főiskolák, közösségi terek és az értelmiségi fiatalok legfontosabb találkozóhelye Pesten, nem is szólva a bulinegyedről, ahonnan 10 perc alatt haza lehet sétálni, a zaj mégsem hallatszik el…

A Csarnok negyedben kel életre tehát ez a 17 lakásos társasház, amelynek emlegetett válságállóságát garantálja, hogy a ház magas műszaki tartalommal készül. Így a legmodernebb hőszivattyús fűtésrendszerrel, amely -30 fokban is tökéletesen teljesít, valamint minőségi burkolatokkal, amik nem kopnak el. A burkolatok és szaniterek is egyéni ízlés szerint választhatók. És természetesen garázs is vásárolható a lakásokhoz. Az itt megvalósuló hőszivattyús hűtés-fűtés további előnye pedig az is, hogy a radiátorok nem foglalnak helyet a hasznos térből.

A cikk megjelenését a Csarnok Negyed társasház értékesítője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bedőlhet a táboroztatás? Gyomrost vihet be a kormány legújabb javaslata

Bedőlhet a táboroztatás? Gyomrost vihet be a kormány legújabb javaslata

Túllőtt a célon a kormány legújabb törvényjavaslata, ki fog így önkénteskedni?

Orbán Viktor emberei megint kemény kérdésekre felelhetnek

Orbán Viktor emberei megint kemény kérdésekre felelhetnek

Folytatódik a munka a parlamentben, a kormányt kérdezik az azonnali kérdések órájában.

Dobó városában (ex)fideszesek marakodnak

Dobó városában (ex)fideszesek marakodnak

A baloldal visszahívta Cincinnatust az eke szarva mellől, Mirkóczki Ádám pedig újrázásra készül.

© 2024 (v2.202102)