Ha most lépsz, még olcsóbban juthatsz új lakáshoz

Nagyon megéri ezekben a hetekben új lakásra szerződni. Milliókat lehet spórolni a dráguló áfa előtt. Mutatunk pár jó vételt.

„Mivel csak az eredetileg beharangozott 2019. végi határidőig él a kedvezményes, 5%-os áfakulcs az új lakásokra, a következő másfél évben az eddiginél is nagyobb rohamra lehet számítani a piacon. Az 5% ugyanis azokra a vételárrészekre vonatkozik, amelyeket 2019 végéig fizet ki a lakásvásárló. Egyrészt célszerű tehát olyan beruházás lakásaiból vásárolni, ahol az építkezés már előrehaladott stádiumban van. Emellett érdemes ügyvéddel és a beruházóval konzultálni arról, hogy milyen lehetőség lenne a vételár minél nagyobb részét 2019 végéig kiegyenlíteni” – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője. A teljesítésnek, azaz az építkezés különböző szakaszai előtt járó fizetésnek a jelenlegi, szűk kapacitások és munkaerőhiány jellemezte építőipari helyzetben kockázata is van, figyelmeztetett a szakember. Mindenesetre az nem kérdés, hogy 2020-tól, a 27% áfakulcs miatti nagyjából 21%-os bruttó lakásár-növekedés mellett látványosan szűkül majd a vevői kör. Na, ezért éri meg nagyon sietni.

Már épül a Pápay Park a IX. kerületben. Több infóért kattints a képre!

A kereslettel párhuzamosan, az 5% áfa meghosszabbítása, illetve a szűkös építőipari kapacitások miatti bizonytalanság okán az újonnan meghirdetett kínálatban is csökkenést látunk idén. Január és július között 120 projekt keretében 3600 új lakás került piacra. Ez a szám az alacsonyabb áfa és a növekvő CSOK összegek 2016-os bevezetése óta rendre 5-6 ezer között alakult eddig félévente. Működik tehát a kényszerű piaci önkorrekció. Az új kínálatban is letaszíthatatlan a trónról a XIII. kerület: itt idén eddig 1100 újonnan meghirdetett lakásból válogathattak a vevők. A XI. kerületben néhány nagy társasház mellett jellemzően kisebb házak épülnek, így lehet, hogy új projektek számában (19) ez a kerület áll élen, miközben az ezek keretében megépülő 430 lakás a dobogó második fokára elegendő. Alig lemaradva a IX. kerületben kínálják a harmadik legtöbb, 400 új lakást.

A XI. kerületben várja új lakóit az Elite Park. Több infóért kattints a képre!

A kivitelezés időbeli elhúzódása miatt, a 2016-tól megélénkülő keresletre a kínálat késve tud reagálni. Hivatalos lakásátadási statisztikákban csak idén és jövőre lesz látványos növekedés. Idén közel 9 ezer társasházi lakás átadásával számol az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe, ami több mint kétszerese a tavalyi mennyiségnek. 2019-re pedig további bő egyharmados növekedéssel, már most 12,1 ezer megépülő lakást tartalmaz a cég adatbázisa. Az 5%-os áfa eredeti, 2019 végéig hátralévő másfél évében Budapesten háromszor annyi új lakásba költözhet be tulajdonosa, mint a megelőző másfél évben. A többi fő piaci mutatóhoz hasonlóan a megépülő lakásszámban is a XIII., a XI. és a IX. kerület hármasa áll élen. Egymagában, a XIII. kerületben idén és jövőre átadni tervezett közel hatezer új lakás a fővárosi volumen 28%-át adja!

A XIII. kerületi Foka-öbölben lévő Danubio komplexumban is lakhatunk, ha sietünk. Több infóért kattints a képre!

Új projekt indítására (tervezéssel, engedélyezéssel együtt) már nincs ideje a cégeknek, ha az 5%-os áfával szeretnének kalkulálni. A kínálat viszont gyorsan elfogyhat; a OTP adatbázisa szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban. Emellett további 5,2 ezer épülőfélben lévő lakást, és bő kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlant kínálnak jelenleg. Ez az alig 7,5 ezer lakás, a mostani értékesítési ütemet figyelembe véve, jövő nyárra elfogyhat. A nagyjából 20 ezer, jelenleg is előkészítési / engedélyeztetési fázisban lévő új lakás tervei egyelőre fiókban maradhatnak, illetve sok, hosszú távú piaci jelenlétre berendezkedő cégnél indulhat el a koncepciók újratervezése. Bár van néhány olyan beruházás, amit már most 2020-as, sőt 2021-es átadással hirdetnek, kérdéses, hogy hány cég hajlandó a nettó ár csökkentésére, hogy fenntartsa a vásárlók érdeklődését.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

És egyre rövidebb időt lennének képesek átvészelni, ha elvesztenék állásukat- derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb, első negyedéves közös kutatásából.

Fapados a fűtése rengeteg magyarnak

Fapados a fűtése rengeteg magyarnak

Nagy riadalmat okoztak a 2022-ben elszálló nemzetközi gáz- és áramárak Magyarországon, de a népszámlálási adatok szerint a háztartások harmadában fával fűtenek.

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A kormányzati portálra felkerültek a mohácsi Duna-híd megépítésére tett árajánlatok, és a Szijjártó Pétert megjachtoztató üzletember vállalkozása adta a legolcsóbbat.

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Három kerületben is indulhat a Tisza Párt, és a fővárosi közgyűlésbe is szeretne képviselőt küldeni

© 2024 (v2.202102)