Zuglóban 15 millió alatt nincs “értelmes” lakóingatlan

Az utóbbi három évben, ha nem is annyira, mint a belvárosban, de Zuglóban elszaladtak az ingatlanárak. Nézzük, mennyire emelkedett a zuglói lakások ára.

Zuglónak is nyilván vannak, finoman szólva, „kevéssé frekventált” részei is, ahol még ma is akciós áron lehet lakást kifogni. De gondolkozzunk el, miért is? Ugyanakkor mára elmondható, hogy például az egyszobás, de minőségi, szép környezetű, élhető lakások ára valamelyest megközelítette (bár el azért nyilván nem érte) a budai kerületek ingatlan árszintjét.

Igen, a budaihoz hasonló miliőjű, elegáns zöldövezetekről van most szó, ahol sok parkot, teret és sétányt találhatunk. Ahogy a hirdetések szoktak fogalmazni: „a kerület méltán népszerű a nyugalomra, friss levegőre vágyó családosok és idősek körében”. És igen, igaz, hogy 10-20 évvel ezelőtt sem voltak azonos árban az itteni lakások, házak Pesterzsébet, Kőbánya vagy Soroksár hasonló adottságú ingatlanaival. No, de ki hitte volna, hogy egy élhető, egyedülállónak vagy fiatal párnak elegendő lakóterű, 30 négyzetméter körüli lakás Zugló jobb részén nem lesz elérhető 15 millió forint alatt…

Ha nem hiszi, járjon utána. Mi megtettük, gyorsan kerestünk is pár példát.

Olcsó, mégis nagyon ötletes megoldásokkal tették csábítóvá és fiatalossá ezt a kis kuckót, ami kuckós hangulatú ugyan, de elég tágas ebben a kislakás kategóriában. A 32 nm-es lakás elosztása kiváló és egy saját gondozású kertrész is tartozik hozzá. Előnyben vannak azok, akik szeretnek kertészkedni! A lakás egyetlen negatívuma, hogy – mint a kertből kiderült – földszinti. Mégis: 15,5 milliót kér érte a tulajdonosa.

15 millió közelében az Uzsoki utcában találtunk egy olyan lakást, amely lakható állapotban van, de részleges felújítást igényel. Az egyik legnagyobb hátránya pedig az, hogy feltehetően klasszikus, udvaros kialakítású, amely ma nem épp népszerű, így ki tudja, mennyire tartja majd az értékét. Mindenesetre a 26 nm-es, 1 szobás lakás ára 14,9 millió forint.

Nézzünk egy kevésbé kompromisszumos lakást is. Zugló, Alsórákos részén egy nemrég felújított szép ház 2. emeletén található ez a világos, tágas egy szobás lakás. Ezért viszont már igen magas árat, 18,5 milliót kér a tulajdonosa. A lakás egyébként szép állapotú, költözhető és alacsony rezsijű – mondjuk ennyiért már lehet is jó…

A 15 milliós árhatár alatt viszont csak és kizárólag olyan lakások hirdetését láttuk, amelyek nagyon sok kompromisszumot várnak az új tulajdonostól, például szuterénben vannak, csak a lakás önkormányzati bérleti jogát árulják, vagy erősen felújítandó, sokmilliós beruházást és több hónapnyi szervezést igénylő kategória rejlik az ár mögött.

Igaz ma meglehetősen elillant a tulajdonosok józan ítélőképessége is. Olyan nagy a kereslet, hogy reálisan nem is tudják felmérni, mennyi pénzt lehet elkérni egy-egy jó állapotú (azaz lakható) kislakásért.

De a tények mögött jöjjön a lényeg: azt láthatjuk, hogy egyre jobban nyílik az árolló. A kerületek lakóösszetétele – az ingatlanárak kapcsán is – szépen átalakul. A lakcímkártyán szereplő irányítószám alapján ma már sokkal inkább következtethetünk az állampolgár társadalmi státuszára is. Ez a legtöbb európai nagyvárosban már sokkal előrehaladottabb folyamat; bár az is igaz, hogy arrafelé az embereknek legalább fele-kétharmada bérlő, csak a tehetősebbek vesznek városi lakásokat, olyan elképesztőek az árak. De ez már egy másik cikk témája lehetne.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Milliárdos fejlesztés jön a Ganznál

Milliárdos fejlesztés jön a Ganznál

Forgógép üzletágában 4,65 milliárd forint értékű technológia fejlesztést indítottak.

L. Simon László máris üzent a Nemzeti Múzeum új főigazgatójának

L. Simon László máris üzent a Nemzeti Múzeum új főigazgatójának

Miután kedden kiderült, Demeter Szilárd nyerte a múzeum pályázatát.

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport, elsőként a Vodafone-nál

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport, elsőként a Vodafone-nál

Az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.

Egy számjegyű infláció után egy számjegyű alapkamat, de Matolcsy Györgyék még nem dőlnek hátra

Egy számjegyű infláció után egy számjegyű alapkamat, de Matolcsy Györgyék még nem dőlnek hátra

Már csak 9 százalék az irányadó kamat, erről tájékoztat Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

© 2024 (v2.202102)