Így lehet leszámolni a közös költséggel tartozókkal

Rengeteg társasházat érint a közös költséget nem fizetők problémája – a rendesen fizető lakók nyögik a nem fizetők helyett a társasház terheit. Milyen jogi fegyvert használhatunk ellenük? Hogyan hajtsa be a társasház jogos követelését a nem fizető lakókon, ha már nem elég a szép szó a közgyűlésen?

Régen minden jobb volt – tartja az örökbecsű közhely, és ebben az esetben talán meg is áll ez. 2015-ig a következő szabályozás volt érvényben: a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (a továbbiakban: Tht.) 30. § (1) bekezdése felhatalmazta a társasházi közgyűlést arra, hogy határozatával a legalább három hónapnak megfelelő közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs külön tulajdonát és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadot jelzáloggal terhelje meg. Sőt, amennyiben az adott társasház szervezeti és működési szabályzata ezt lehetővé tette, a közgyűlés kihagyásával maga a közös képviselő is bejegyeztethette a terhet a nem fizető lakó ingatlanára. Semmi egyébre nem volt szükség: egy közgyűlési határozat vagy egy közös képviselői rendelkezés, és máris felkerült az adós ingatlanának tulajdoni lapjára a nem túl impozáns bejegyzés.

A jelzálogjog bejegyzése tehát nagyon egyszerű volt 2015-ig, azonban ez visszaélésekre is okot adhatott: a közös képviselő számítását senki nem volt köteles ellenőrizni, egy egyoldalú nyilatkozat segítségével már meg is terhelhette az ingatlant. A másik gyakori eset, ami előfordulhatott a visszaélések körében, hogy a közös képviselő azután, hogy a lakó kiegyenlítette a hátralékos közösköltség-tartozását, egyszerűen nem töröltette a jelzálogjogot az ingatlanról.

2015 decemberében lépett életbe egy jogszabályváltozás. A Tht. rendelkezései ugyan szinte érintetlenül maradtak, azonban a jogalkotó elhelyezett egy szakaszt az (egyébként borzalmas elnevezésű) ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendeletben: a hivatkozott pont alapján a Tht.-ben szabályozott, közösköltség-tartozás biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzése iránti kérelemhez csatolni kell a követelés összegét megállapító végrehajtható okiratot vagy a tulajdonosnak a legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatát, amelyben elismeri a társasházi közösköltség-tartozás fennállását.

Mit jelent ez magyarra lefordítva?

Ugyan a közgyűlés (vagy az SZMSZ felhatalmazása alapján a közös képviselő egyedül) továbbra is jogosított arra, hogy határozzon a hátralékkal rendelkező lakó ingatlanának terhére történő jelzálogjog bejegyzéséről, az illetékes ingatlanügyi hatóság a jelzálogot már nem fogja bejegyezni az ingatlanra kizárólag a közgyűlési (vagy közös képviselői) határozat alapján, a földhivatalnak szüksége van emellett egy végrehajtható okiratra is, azaz egy jogerős fizetési meghagyásra vagy egy jogerős bírósági ítéletre. Persze a jogszabály más lehetőséget is biztosít, azaz a közösköltség-tartozást felhalmozó lakó ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közokiratba foglalt elismerő nyilatkozata is elegendő a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzéséhez, ez azonban valljuk be, nem életszerű, igen kevés esélye van a társasháznak, hogy tartozását elismerő nyilatkozatot csikarjon ki a ház közösköltség-haramiájából.

A leggyorsabb és egyébként a Tht. által is deklarált behajtási módszer a fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezése, amelynek jogerőre emelkedése esetén már kezdeményezhető is a jelzálogjog bejegyzése. Ha a tartozó (itt már kötelezett) ellentmond a fizetési meghagyásra, az eljárás perré alakul, de jó esetben a per végeredménye is ugyanaz, mint a fizetési meghagyásos eljárásé: egy jogerős, végrehajtható okirat. Azt még hozzá kell tennem: a fizetési meghagyásos (és esetleg peres) eljárás során nincs szükség a tartozó elismerő nyilatkozatára.

Szerzőnk dr. Kesseő-Balogh Péter, ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)