Veszélyben a lakáspiac egyik legnépszerűbb terméke, de van remény

Szűkül a mozgásterük az egyéni lakáskiadóknak, csökken a rövid távú lakásbérlet hozama, viszont növekszik az integrált ingatlanszolgáltatást és stabil hozamot nyújtó profi cégek iránti kereslet – derül ki a Mantra Development piaci előrejelzéséből.

A 3-4 évvel ezelőttihez képest durván megdrágult lakások, sokkal kisebb hozam és szigorodó szabályozás vár azokra, akik kisbefektetőként most akarnak beszállni a rövid távú lakáskiadási üzletbe. Szakértők szerint ma már jobban megéri a hosszú távú bérbeadásra alapozó befektetés. Főleg, ha a kisbefektető nem maga próbálkozik a hasznosítással, hanem integrált ingatlan szolgáltatókra bízza a kiadásra szánt új lakás megvételét és kezelését. Ezek a cégek ugyanis leveszik a válláról a tervezés, a bérlőkeresés, a berendezés és az üzemeltetés terhét és akár garantált hozamot is biztosítanak.

Vegyél lakást úgy, mint egy részvényt!

A lakáspiacon mozgó magánbefektetők számára (hiszen ők vannak tömegével a piacon, még akkor is ha valakinek akár 5-10 lakása is van) az egyik legkomolyabb probléma a hatékonyság. Hogyan lehetne minél olcsóbban felújítani, megépíteni, üzemeltetni az ingatlanokat, ami aztán magasabb (de még mindig vonzó) hozamot tud produkálni.

A költségoptimalizálás és a hatékonyság az egyre magasabb négyzetméterárak és felújítási és üzemeltetési költségek miatt elengedhetetlenné vált, és szükségszerűen kitermelt egy profin gondolkodó és megvalósító szakmai kört. Nem véletlen, hogy megjelentek olyan szolgáltatók, akik főleg a rövid távú kiadók (airbnb-zők) számára nyújtottak először csak szervezett takarítást vagy teljes üzemeltetést (marketing, beengedés,stb.).

Józsefvárosi lakások

Ilyen lesz a Simona ház 2. ütemének egyik nappalija. Több infóért kattints a képre!

Mindeközben teltek az évek, fogytak a jó minőségű ingatlanok, a jobb pénzügyi lehetőséggel rendelkező bérlők igénye pedig nem csökkent, hanem inkább csak nőtt, és elindult sok ezer új lakás fejlesztése a budapesti belvárosban is. Ezek közül több száz új építésű lakás pedig kimondottan befektetőket célzott és céloz meg még most is, akik számára egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, ami leveszi a kiadással járó terheket a befektetők válláról. Ez pedig már nem a régi, megszokott fejlesztő-vevő kapcsolat, hanem hosszú távú, profi, befektetői és üzemeltetői együttműködés.

2013-tól indult meg a lakásárak látványos növekedése Budapesten és a nagyobb városok frekventált területein. Ezt elsősorban a befektetőknek köszönhettük, akik a nullához közelítő banki kamatok, a bizalmi válságba keveredő brókercégek, és a valóban egyre magasabb hozamokat produkáló rövid és hosszú távú lakáskiadási potenciál miatt elkezdték szabályszerűen felvásárolni a könnyen kiadható ingatlanokat. A piac szárnyalt, a lakások egyre csak fogytak, az árak és a bérleti díjak az egekbe szöktek, azonban az esetleges felújításokhoz és építkezésekhez szükséges munkaerő költsége és az építésianyagok ára is 30-40%-ot emelkedett. Akkor itt a vége? Nincs többé jó lehetőség befektetni a lakáspiacon? Aki kimaradt, az már végleg lemaradt? A piaci szárnyalás egyik legfontosabb jelensége, hogy még a lakásbefektetési-piac is jóval profibbá vált, így, ha nem is az 5 évvel ezelőtti feltételekkel, de akad még jó befektetési lehetőség, csak máshogy.

Hévízen a budapestinél is jobb hozam érhető el a Lotus Residence lakóparkban. Több infóért kattints a képre!

Akinek van megtakarítása, az szeretné, hogy olyan helyen legyen, ahol nem csökken, hanem lehetőleg nő az értéke, és ha lehet még évi látható hozamot is biztosít számára. Rengeteg termék közül válogathatunk, vannak kimondottan biztonságosak számítók, ám alacsony hozammal (pl. bankbetét vagy államkötvény) vagy hatalmas hozammal kecsegtető, de extrán kockázatosak, mint pl. manapság a bitcoin. A kettő között, de inkább a biztonságos oldalon található a lakás, mint befektetési termék, ami az elmúlt években rendkívül népszerű volt és látványosan szárnyalt. A lakásba való befektetésnek azonban több komoly hátránya is van, ami miatt csak bizonyos réteg engedheti meg magának. Az egyik, hogy nagyon drága. Amíg részvényt vagy kötvényt akár 100-200 ezer forintból is vásárolhatunk, addig egy jól kiadható kislakás legalább 15 millió forintba kerül, de felső határ nincs. A lakás ráadásul kicsit olyan, mint egy háziállat, vagyis folyamatos törődést, odafigyelést, feladatot igényel. Ez pedig plusz idő és pénz a tulajdonostól is. Ezt a konzervatív tételt rúgják fel egyre többen és egyre profibb módon a komplex lakáspiaci terméket kínáló cégek közül. Ma már van lehetőség „csak” a tőkénkkel beszállni a lakáspiacba, és minden mást elintéznek helyettünk.

 Profi befektetés újragondolva

„Mi az ingatlanra elsősorban, mint szolgáltatásra gondolunk. A lényeg, hogy nem csupán új építésű lakásokat árulunk, amiket akár ki is lehet adni, hanem a tervezéstől, a kivitelezésen át, a belsőépítészeten, a berendezéseken és bútorokon keresztül, a tényleges üzemeltetésig mindent biztosítunk és kezelünk, viszonylag egységes, így jóval hatékonyabb módon, ami pozitív hatással van az elérhető hozamokra.” – mondta Mayer Róbert a Mantra Development tulajdonosa, a Simona Ház, a Lotus Residence és a Jókai20 projektek képviselője.

„Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések meggyőzőzek az ügyfeleink részéről, így folytatjuk ezt az utat. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy most már nem csak a saját lakásainkat áruljuk és kezeljük így, hanem több hozzánk hasonlóan egyre növekvő piaci szereplő is felkért a modellünk átültetésére, ami sikeres együttműködéseket eredményezett.” – tette hozzá Mayer Róbert.


Aki valóban exkluzív lakást keres, annak itt ez a most épülő belvárosi projekt. Több infóért kattints a képre!

Aki 2013 és 2017 között vásárolt lakást befektetési céllal, az vélhetően az adott pillanatban elérhető hozamokkal kalkulálva hozta meg az üzleti döntését. A rövid távú lakáskiadásból származó bevételek ugyan nem nőttek érdemben ez alatt a 3-4 év alatt, de a hosszú távú bérleti díjak (albérletárak) egyes helyszíneken 50-80%-kal is emelkedtek, így sokan vissza is pártoltak a komoly energiákat és egyre élesebb versenyt jelentő airbnb piacról a klasszikus hosszú távú kiadásra, ahol 2014-es vételárakhoz viszonyítva a mai bérleti díjakkal akár 15%-os hozamot is el tudnak érni. A helyzet azonban változott, és a most piacra lépő, új befektetőknek sokkal tudatosabban kell lakást választaniuk.
Példa!

Mire volt elég 25 millió forint 2013-ban és mire elég ma?

2013-ban 25 millió forintból akár egy 55-60 négyzetméteres, jobb elhelyezkedésű, jó állapotú belvárosi lakást is vásárolhattunk, amit, ha rövid távon adtunk ki, akkor kb. évi 15-20%-os bruttó hozamot érhettünk el, hosszú távon pedig 8-9% körülit. Az árak 4 év alatt közel megduplázódtak, mindeközben az airbnb-n elérhető árak lényegében nem nőttek, viszont a hosszú távú bérleti díjak is jelentősen nőttek 80-100%-kal. 2018-ban 25 millió forintból már csupán csak egy 25-30 négyzetméteres lakást tudunk venni, amivel az airbnb-n kiadva 10-13%-os bruttó hozamunk lehet, míg hosszú távon 5-7% a reális hozam. Ebben a hozamkörnyezetben pedig már nem lehet vakon lövöldözni. A profik, a hatékonyan működő vállalkozások képesek elérni a 7-8%-os hozamszintet, míg a magányos farkasoknak olykor be kell érni a 3-4% hozamokkal, ami a ráfordított időt és energiát hozzáadva már nem is olyan nagy siker.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Lefejezi Orbán Viktor a budapesti Fideszt

Lefejezi Orbán Viktor a budapesti Fideszt

A hirek szerint megelégelte a sikertelenséget a pártelnök-miniszterelnök, teljes sorcsere jöhet a fővárosi közgyűlésben.

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Ez gyorsan ment: Magyar Péter pártja néhány óra alatt begyűjtötte a szükséges ajánlásokat (videóval)

Megvan a szükséges 20 ezer aláírás, szombat reggeltől szombat délig kellett csak gyűjteni.

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

Balog Zoltán egyre nagyobb bajban - eljárás is indult ellene

A Református Egyházon belül indul eljárás a püspök eltávolítására.

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

© 2024 (v2.202102)