Te a magad otthonát fizeted!?

A csillagászati bérleti díjakat és a nagyon alacsony lakáskölcsön kamatokat és törlesztőket látva értetlenül áll az ember az előtt, hogy miért nem vág bele még több, viszonylag jól kereső, családot tervező fiatal az önálló lakás megvételébe, hogy megteremtse otthonát. Dél-Pesten találtunk olyan új lakást, amely igen jó áron nyit utat az új lakáshoz jutás előtt!

Két házas fél szerényebb átlagjövedelmével is sokat lehet már kezdeni, különösen, ha három gyermeket vállalva 10 milliós ajándék csok-pénzre is jogosultak, illetve a babaváró hitelt is megcélozzák.  Vagy akár 1-2 gyerekkel vágnak bele ebbe a kalandba, hogy mindenki megtalálja saját otthonát.

Miközben tehát az albérletárak az egekben járnak, de a lakáshitelek kamatai 3 százalék körül akár 10-15, vagy akár 20 évre is fixálhatók, egyre inkább megérné az albérleti díjak helyett inkább banki hitelt fizetni a saját lakásunkért, nemde!?

A bankok pedig előszeretettel hiteleznek új építésű lakásokat, különösen ha családalapítás előtt álló fiatalokról van szó, akik az igen bőkezű csok-milliók (három gyermek vagy ennyi vállalása és új építésű lakás vétele esetén 10 millió forint) mellett immár babaváró támogatásra, sőt később hitel-elengedésre is jogosultak, ha gyermeket vállalnak. Akinek nincsen, vagy kevés az önereje, az még a szabadon felhasználható, nulla kamatozású – az előbb említett – babaváró hitelből is kipótolhat néhány hiányzó milliót. Sőt, akár egy-két gyermek esetén is érdemes belevágni a dologba. Ráadásul már csak ez év végéig vásárolhatók kedvezményes áfával a lakások. Érdemes tehát sietni!

Persze a lakásárak sokat nőttek az elmúlt években, de a bérleti díjak is nagyot ugrottak, miközben a lakáshitel kamatok, így a havi törlesztők, ugyanarra a hitelre sokkal alacsonyabbak lettek!

Nézzünk egy példát. Egy fiatal pár gyermekeket tervez, és önálló, két-három szobás lakást venne Budapesten. Egy elfogadható méretű, használt panellakás, felújítva, igen magas havi rezsivel, közel 30 millió forintba kerül. Ugyanakkor akad tehát olyan újonnan épülő ház, ahol már bő 36 milliótól két szobás lakás vásárolható, viszonylag közel a metróhoz, intézményekhez, mégis zöld, csendes környezetben. Ha a pár három gyermeket nevel, vagy ennyit vállal az állam felé, akkor 10 millió forint ingyen-pénzt kap új építésnél, míg használtnál csak 2,2 milliót.
Azaz amennyivel drágább az új, annyival több is a támogatás! Tehát lényegében ugyanannyiba kerül a családnak most az új, mint a használt. Viszont az új értéke nem csak most magasabb, de 10-20 vagy 30 év múlva még sokkal-sokkal többet fog érni, mint egy mai panellakás, ami akkorra már 60-70 vagy 80 éves lesz, nem is szólva egy régi, elavult téglaépületi lakásról!

Azután még ott van az új épületek jóval olcsóbb rezsije, kényelme és jobb lakóösszetétele is. Természetesen nem árt megtalálni a kedvező áron, kedvező fizetési feltételekkel kínált új lakást sem egy ilyen tervhez.
A fent említett, Kispest és Pestszentlőrinc határán épülő Benedek9 Lakópark egy kiváló példa minderre. A közelben, egy nem éppen esztétikus szalag-panelházban egy felújítandó, 50 négyzetméter körüli lakás 25 millió felett van, felújítva pedig a 30 milliót közelíti az ár. Csak a csokos többletből (2,2 versus 10 millió forint) pedig a három gyermeket vállalók már új lakást is kaphatnak.

Különösen most, hogy a Benedek9 lakóparkban akár 10 százalékos befizetéssel is lefoglalható a már jövő májusra felépülő új lakás. Az érdeklődőket ráadásul professzionális és bankfüggetlen hiteltanácsadó is segíti, így már kevés utánajárással, minimális önerővel is lehet új lakást vásárolni.

Hosszabb futamidő esetén már havi körülbelül 85-95 ezer forinttól (tehát akár hozzávetőleg havi nettó 200-220 ezer forintnyi családi jövedelemtől) felvehető 20 milliós hitel, amelyhez akár babaváró, akár lakástakarék, akár személyi kölcsön önerő is hozzájöhet. Magyarán, aki vállalja a hitelt, az most olcsóbban jut új lakáshoz, mintha havonta bérelne egy azonos kategóriájú, vagy akár panel ingatlant.
Az állami támogatások révén (csok, babaváró) pedig jobban megérheti újat venni, mint egy használtat. Ez utóbbival sajnos nem csak több a gond és milliók mennek el a rezsi többletre, de egy régi panel értékállósága sem hasonlítható egy minőségi, új lakáséhoz.

A Benedek9 lakóparkról itt olvashat további részleteket.

A cikk elkészültét a lakópark értékesítője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

Üzenve a propagandistáknak, a Tisza Párt alelnöke egy vidéki, lepusztult egészségügyi intézményről osztott meg néhány fotót.

© 2024 (v2.202102)