Így csökkentheted az otthonodban lévő allergének számát 9 lépésben!

 

Ez a poratka, amelynek ürülékére egyre többen allergiásak, de például a macskaszőr is egyre több embernél okoz problémát, ahol macskát tartanak a lakásban. Bizonyos allergénektől tehát a saját otthonunkban sem lehetünk biztonságban. Mutatjuk azt a 10 lépést, amivel a számukat jelentősen csökkenthetjük.

Vegyünk egy jó porszívót

Azok a porszívók, amik a poratkákat is felszívják persze nagyon drágák, ezért, ha nem engedhetjük meg magunknak, akkor legalább egy HEPA szűrős porszívót vegyünk. Ma már szinte nem is lehet olyan porszívót kapni, amiben nincs HEPA filter, és arra is figyeljünk, hogy olyat válasszunk, aminek a porzsákja, szűrői könnyen cserélhetőek, tisztíthatóak.

Ne használjunk erős, maró hatású tisztító szereket

A nagyon erős tisztítószerek fokozhatják az allergiások tüneteit. Ma már bebizonyították, hogy túlzott tisztaság többet árt, mint használ, többek között az erős, maró hatású tisztítószerek tehetők felelőssé az immunrendszeri betegségekért, mint amilyen az allergia is.

Szellőztessünk

A szellőztetés a legjobb módja annak, hogy otthonunkban egészséges legyen a levegő, kivéve persze ilyenkor, mikor a szálló por koncentrációja a nagyvárosokban rendkívül magas. Tehát, amikor csak lehet, szellőztessünk, ezzel megelőzhetjük a penész kialakulását is, ami szintén rontja az allergiás tüneteket, illetve felelőssé tehető az allergiák kialakulásáért. Ha nincs mindig lehetőségünk szellőztetni, ma már számtalan féle páramentesítő és légtisztító berendezés között válogathatunk.

Rendszeresen tisztíttassuk a légkondit

A légkondi rengeteg kórokozó melegágya lehet, ha nincs rendszeresen tisztítva, allergia is kialakulhat a használata miatt. Bár még messze van a nyár, ne felejtsük el majd időben kitisztíttatni a légkondit, ha hűtő-fűtő készülékünk van, és fűtésre használjuk, akkor pedig akár már most is megtehetjük.

Gyönyörű lakás klímával Dunakeszin

Még több képért kattintson a fotóra!

Felejtsük el a padlószőnyeget és a tapétát

Na jó, tapétából természetesen nem baj, ha egy csíkot felragasztunk, hogy kiemeljünk egy falat, de kerüljük a szobák teljes tapétával való burkolását. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor keressünk antiallergén változatot.

A padlószőnyeg pedig a poratka kedvenc lakóhelye, és egyébként is mindenféle szőnyegben szívesen tanyázik. De míg más szőnyegeket a porszívózáson kívül egyéb módokon is tisztíthatunk, addig a padlószőnyeg számára csak a porszívó marad, ami kevés a poratkák kiirtásához. A padlószőnyegen kívül egyébként is csökkentsük minimálisra a szőnyeggel fedett felületetek nagyságát, különösen a hálószobákban, és kerüljük a hosszú szálú szőnyegeket is.

Ennek a IX. kerületi lakásnak a hálószobájában is csak egy kisebb szőnyeg található.

Még több képért kattintson a fotóra!

Gőzöléssel tisztítsuk a szőnyegeket

Természetesen csak azokat, amelyeket lehet. Amit nem lehet, azt inkább bízzuk szakemberekre. Kivételt csak a természetes gyapjú szőnyegek jelentenek, amelyek egyrészt öntisztulók, másrészt bennük egyáltalán nem szeret a poratka.

Vegyünk antiallergén ágyneműt

A matractól a paplanon át a párnákig, ma már mindenből lehet antiallergén verziót kapni. A matracokat rendszerint antiallergén huzattal árulják, ezt mossuk rendszeresen. Ágyneműhuzatból jó minőségű vászon vagy pamut anyagút vásároljunk.

Az ágynemű huzatokat magas hőfokon mossuk

Az ágynemű huzatokat magas, legalább 60°-os hőmérsékleten mossuk, minimum kéthetente, de akár hetente is cseréljük, és vasaljuk.

Ne engedjünk állatokat a hálószobákba

Ha nem muszáj, akkor a lakásba sem, de a hálószobákból mindenképp tiltsuk ki őket, és ne csak a macskákat. Bármilyen szőrös állat lehullott szőre lakóhely lehet a poratkáknak.

Külföldi képek forrása: homedit.com

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)