10 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha háznézőbe megyünk

 

Pedig az ingatlanvásárlás egy olyan hosszútávú döntés életünkben, aminek óriási lehet a súlya, ha rosszul választunk, ezért mai bejegyzésünkben azt a 10 dolgot gyűjtöttük össze, amire mindenképp oda kell figyelni, ha később nem akarunk még a vételáron felül is súlyos összegeket költeni a házra.

A padló állapota

Alaposan vizsgáljuk meg a padlót mindenhol. A megereszkedett padló ugyanis statikai problémákat jelezhet, de ha a fürdőszoba közelében jelentkezik, akkor lehet, hogy a vízvezetékkel vannak komoly gondok.

Repedések a falon

Kisebb repedéseket bárhol találunk a falakon, ezek legtöbbször csak festési, vakolási hibára utalnak. A nagyobb repedések, azonban már egyértelműen statikai hibát jeleznek. Fokozottan figyeljünk azokra a repedésekre, amelyek a fő falakon látszódnak.

Teljeskörűen felújított családi ház a XVI. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Friss festés

Sokan kifestik a házat eladás előtt, ugyanakkor a friss festés árulkodó jel is lehet. Nem lehet, hogy el akartak vele takarni valamit? Különösen akkor gyanakodjunk, ha például látszik, hogy a házra már régóta nem költöttek, és kizárólag a pincében találunk friss festést.

Vizesedés a pincében

Ha az elmúlt időszakban sokat esett az eső, és ennek ellenére a pince száraz, az nagyon jó jel, ellenben, ha száraz volt az időjárás és ennek ellenére a pince vizesedik, az komoly problémára utalhat. Mindenképp nézessük meg szakértővel is a házat.

A tető állapota

Laikusként nehéz megmondani, hogy milyen állapotban van a tető, de amit megtehetünk, hogy megkérdezzük a tulajdonost, mikor készült a tető, a házzal egyidős-e, vagy valamikor teljesen újra lett rakva, esetleg csak fel lett újítva. Ha a közelmúltban épült vagy javították, erről dokumentációt is kérhetünk az eladótól. Amit pedig saját magunk is könnyen ellenőrizhetünk az a padláson a gerendák állapota. Ha korhadtak, vagy láthatóan beléjük költözött valamilyen álszúféle (a szú ugyanis kizárólag az élőfába költözik bele), akkor ezt a lyukakról és a lyukakban lévő furatlisztről egyértelműen látni fogjuk.

Családi ház új tetővel, elektromos és vízvezeték hálózattal Úrkúton

Még több képért kattintson a fotóra!

Elektromos hálózat

Az elektromos hálózatot szintén nehéz laikusként ellenőrizni. Nézzük meg a villanyóra szekrényt, ha a villanyóra láthatóan nagyon régi, akkor a vezetékek a falban sem lehetnek éppen fiatalok.

Vízvezeték hálózat

A vízvezeték hálózatot szintén nagyon nehéz laikusként ellenőrizni. A vízvezeték hálózat ellenőrzésében sokat segíthet, ha minden egyes csapot megnyitunk és fülelünk. Nem biztos, hogy így minden hibára fény derül, de ha fura hangokat hallunk, nézessük meg szakértővel is a rendszert.

A fákat is nézzük meg a kertben és az utcán

Minden nagyobb fa, ami túlságosan is közel van a házhoz, potenciális veszélyforrás. Egy vihar esetén rádőlhet a házra, de a gyökerei is okozhatnak problémát, ha a házhoz túl közel vannak.

Saját részre felújított családi ház a XVII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mióta van a ház a jelenlegi tulajdonos tulajdonában?

Kérdezzünk rá a tulajdonostól, hogy mióta van a ház az ő tulajdonában, és milyen felújításokat végzett el ő rajta. Kérdezzünk rá, hogy melyik felújításra van még garancia. Ha a ház feltűnően rövid ideje van az eladó tulajdonában, de ezalatt a rövid idő alatt ő kompletten felújította, akkor elképzelhető, hogy csak azért vette meg, hogy felújítva jóval drágábban adhassa el. Ilyenkor előfordulhat, hogy a felújítás nem minőségi, csak inkább látványos, csak az esztétikai részt érintette, a műszaki részt nem.

Nézzünk utána az ingatlannak és a környéknek is

Érdemes lekérni ügyfélkapun keresztül az ingatlan tulajdoni lapját a földhivataltól, mert ebből sok mindent megtudhatunk. Ezen kívül érdemes megismerkedni a környékkel is, nemcsak körbe sétálni, hanem utánajárni annak is, milyen nagyobb beruházások várhatóak a jövőben a környéken, amik az ingatlan értékét akár pozitív akár negatív irányban befolyásolhatják.

Sok mindennek utánajárhatunk saját magunk, de a ház állapotát érintő műszaki kérdésekben, ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük szakértő segítségét.

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

A miniszter úgy beszélt a Völner-Schadl-ügyről, hogy két oldalán Varga Judit és Gulyás Gergely, azaz Magyar Péter akkori felesége és egyik közeli barátja ült.

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

1990 óta feléjük se néztünk, most rögtön külképviselet is nyílik az afrikai országban.

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Vannak viszont helyek, ahol már ki sem tudták mutatni a vírust a szennyvízből.

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

A béremelés mellé jár még egymillió forint prémium, emelt vakációs juttatás is - de ez sem volt elég a szakszervezetnek.

© 2024 (v2.202102)