Lakáspiac: van kereslet, de a többség még kivár – interjú

A kereslet jelen van a lakáspiac egészében, de a vevők kivárnak, keresik a jó vételi pozíciót – véli Perlaki Katalin. A Pont Jó Ingatlaniroda értékesítési vezetője szerint a használt lakásoknál és az albérleteknél valószínűbb idén az árcsökkenés. Az utóbbiaknál – az AirBnB-s kiadások elmaradása miatt – már most 10% körüli a csökkenés.

– Milyen keresleti/kínálati változásokra számít a következő hónapok során az ingatlanpiacon?
– Véleményem szerint a már tavaly megkezdődött enyhe árcsökkenés folytatódni fog. A használt ingatlanok esetében a kínálat bővülése valószínű, a kereslet bár jelen van a piacon, kivár, keresi a jó vételi pozíciót.

– Mi most a helyzet?
– A mostani „csendes” időszak a keresésről szól, sokan nézegetik a hirdetéseket, mind a használt, mind az új építésű lakások esetén. Ennek oka egyrészt, hogy nem nagyon mozdulnak ki lakásokat nézegetni, másrészt arra számítanak, hogy csökkenni fognak az árak.

– De a közvetítőket is érinti mindez, igaz?
– Az eladókat és a közvetítőket egyaránt érinti, hogy az értékesítés ideje a mostani helyzetben nyilvánvalóan el fog húzódni időben. Az újépítésű lakások még tartják az árukat, kevesebb épül, a már elkészült vagy épülő lakások pedig fogynak, hiszen még mindig többféle állami támogatást lehet igénybe venni a megvásárlásukhoz; és a hitelek között is lehet válogatni, még akkor is, ha időnként kissé lassabb a hozzájutás. Ezzel együtt jóval kevesebb adásvétel volt az első negyedévben, mint egy évvel korábban. Főleg a már év elején elkezdett ügyletek zárultak le mostanra.

– Az új építésű lakások iránti érdeklődés alábbhagyott, nem?
– Az újépítésű lakást keresők száma valamelyest csökkent, de sokkal kisebb mértékben, mint a használt lakást keresőké. Mi azt látjuk, hogy kevesebb a piacon a jó lokációban lévő, jó és megbízható minőségben épülő ingatlan, amelyek az esetében az érdeklődések változatlanul megvannak.

– És az árak valóban esni fognak?
– Az árcsökkenést a használt lakásoknál gondolom valószínűbbnek; inkább ott látok esélyt, teret a nagyobb alkunak. Annál is inkább, mert csökken az érdeklődés, ráadásul igen sok túlárazott ingatlan van jelenleg a piacon.

– Mit gondol a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedésekről?
– A hitel-moratórium és a 70%-os bérpótlás mindenképpen segítség. Fontos, hogy a beruházások támogatást kapjanak, hogy a munkahelyek megmaradjanak és új munkahelyeket teremtsenek. A munkaerő átcsoportosítása, a munkavállalók átképzése is sokaknak segítene.

– Mit gondol a rozsdaövezeti, öt százalékos áfa-kedvezmény bejelentésről? Milyen hatása lehet ennek a piacon?
– A rozsdaövezetek 5%-os áfa-kedvezménye kedvező hatású lehet az ingatlanpiacon. Az 5%-os lakásáfa az új építésű lakások értékesítésére és ezek bérbeadására is érvényes lesz. A szabályok még nem teljesen kiforrottak, de a beruházók bizakodóak. Ezeken a területeken már nem, vagy csak részben használt ipari, kereskedelmi egységek vannak. Ezzel bővülhetne a fejlesztésre alkalmas területek nagysága. Mivel jellemzően nagymértékű beruházásokra lesz szükség – gondolva az esetleges talajszennyezés megszüntetésére, a meglévő közművek fejlesztésére, a jelenlegi épületek bontására…– sokkal vonzóbbá teszi a beruházást az 5%-os áfa bevezetése.

– Milyen intézkedéseket látna még szívesen?
– A hiányszakmák ingyenes képzését lehetne megvalósítani azoknak, akik most elvesztették a munkájukat. Az adóterhek csökkentésével sok vállalkozást még talán meg lehetne menteni.

– Bizakodónak látja a beruházókat-építtetőket?
– A beruházóknál a munka most is folyik, hiszen nem akarnak nagyobb csúszásokat az átadási időt illetően.

– És a vevőjelöltek?
– Az érdeklődők megoszlanak. Vannak, akik kivárnak, és vannak, akik határozott vevők. Akik kivárnak, jellemzően nem tudják, hogy maradnak-e a munkahelyükön, lesz-e jövedelmük, vagy sem. Ők óvatosak, annak ellenére, hogy eredeti, erős szándékuk a vásárlás. Persze némelyeket akár pesszimistának is mondhatnék, hiszen sokfélék vagyunk. Szerencsére nem ez a többség.

– Jelenleg az építkezések kellő ütemben haladnak a partnereiknél?
– Sok projektnél folyik a munka jelenleg is. Gond akkor lesz, ha valamilyen építőanyag elfogy és nincs utánpótlás. Sok gyárat, üzemet bezártak, a rendelt árut nincs, aki legyártsa, akadozhat a külföldről behozott anyagok szállítása, így számítani lehet helyenként csúszásokra. Hogy mennyire? Nem lehet egyelőre megjósolni…

– Bérbeadási/kiadási oldalon mit tapasztal?
– A lakás bérbeadásnál egyértelműen árcsökkenésre számítok. Mivel az AirBnB-s lakások most szinte teljesen üresek, ezért sok bérbeadó nem a rövid távú kiadást részesíti előnyben, hanem áttér a hosszú távra. Így több bérbeadó lakás lesz a piacon, ami bérleti díj csökkenéshez fog vezetni, ennek jelei már érezhetők. Budapest belvárosában már most mintegy 10%-kal csökkentek a bérleti díjak.

Nézzen körül az iroda ingatlan-kínálatában!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt az új kutatás: óriásit szakíthat Magyar Péter pártja

Itt az új kutatás: óriásit szakíthat Magyar Péter pártja

A Tisza Pártot a választók mintegy negyede támogatja az Iránytű Intézet országos kutatása szerint.

Mit főztek ki Orbán Viktorék? Megint nagy bejelentések érkeznek!

Mit főztek ki Orbán Viktorék? Megint nagy bejelentések érkeznek!

Összetrombitálta a kormány csütörtökre a magyar sajtó apraja-nagyját, lesz miről beszélni.

Itt a bejelentés: megint belenyúl a kormány az üzemanyagárakba

Itt a bejelentés: megint belenyúl a kormány az üzemanyagárakba

Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.

Megkérdezték Medgyessy Pétert, miért léptünk be az EU-ba – íme, a válasz

Megkérdezték Medgyessy Pétert, miért léptünk be az EU-ba – íme, a válasz

Az Európai Unió legnagyobb, Magyarországot is magában foglaló bővítésére emlékeztek szerdán.

© 2024 (v2.202102)