Home-office: felejtsük el a kis lakásokat!

Nem csak egy kis garzon, de egy másfél vagy akár 2 szobás lakás is szűkké válhat akár egy gyermektelen párnak is, ha otthonról szükséges, vagy épp lehetséges dolgozni. De miért vennénk egy kis alapterületű nappali vagy hálószobás lakást, ha a Ferencvárosban most akad igen jó ár-érték arányú, élhető méretű tágasabb kétszobás is. Ráadásul most a IX. kerület belsőbb részén épülő Gama Residence-ben április végéig több lakáshoz most ingyen klíma jár. Mi több: az 54 négyzetméternél nagyobb lakásokhoz mintegy egymillió forint értékű ingyenes, gépesített konyhabútor is jár ajándékba!

Próbált már egy- vagy másfél szobás kis lakásban a párjával, esetleg egy-két gyerekkel együtt otthonról dolgozni? Egy nagyobb hálóban elférő két dolgozósarok híján az ember a konyha-, illetve az étkezőasztalt áldozza fel, esetleg a kanapén vagy a hálószobai ágyon próbál „bigyeregni”… Rémálommá téve az amúgy nem feltétlenül kellemetlen home-office világot.

Azok a fiatalabbak tehát, akik akár egy-két kisgyerekben gondolkodnak, és nem akarnak egy baba születése után azonnal elköltözni, már a lakásválasztásnál sem mindegy mit választanak. Nem csupán a külön hálószoba megléte alapkövetelmény, de nem mellékes az alapterület sem! Ugyanez természetesen vonatkozik azokra a párokra is, ahol a gyerekek már „kirepültek a családi fészekből.”

Sokan talán azt gondolják, hogy egy tágasabb, 50-55 négyzetméternyi kétszobás lakás már nagyon drága. De nem így van: ne feledjük: a nagyobb lakások négyzetméterára fajlagosan olcsóbb és ha családot tervezünk, akkor bizony ne elégedjünk meg egy 35-45 négyzetméteres másfél szobással – már csak a fent részletezett, a következő években egyre jellemzőbb otthoni munkavégzés valószínűsége miatt sem. Azt a fontos tényt se feledjük, hogy ezekben a lakásokban, az élhető életterek mellett, a családnak a tárolási igényeit is meg kell oldani, azaz fontos szempont, hogy a szekrényeknek is legyen elég hely.

Aki pedig igazán komolyan gondolja a lakásvásárlást és mondjuk gyermekekkel költözne, vagy gyerek(ek)et tervez, annak idén mindenképpen érdemes megfontolnia a CSOK kedvezmények miatt az új építésű lakást, hiszen már két gyermek esetén is közel 5 millióval, három esetén pedig több mint 11 millióval „beljebb van” az, aki új építésű lakást választ! Nézzük, miért is?

A CSOK konstrukcióban ma nem csak a 2 gyermek után járó 2,6 millió vagy a 3 gyerek után felvehető 10 milliós ingyen-pénz jár ma már. Új lakásnál az illeték is nulla forint lesz, ami egy 40 milliós lakásnál 1,6 millió forint spórolás. Mi több, aki bármilyen CSOK kedvezménnyel vásárol (akár egy meglévő, vagy vállalat gyermekkel), már az is visszaigényelheti az öt százalékra csökkentett újlakás áfát, ami azt jelenti, hogy egy 40 milliós lakásból a fenti 1,6 milliós vagyonszerzési illetékmentesség mellé még bő 1,9 milliós áfa-visszaigénylés is jár. Ez eddig 3,5 milliós ár-előny, amelyet 2-3 (vagy ennyi vállalt) gyermek esetén 2,6 vagy 10 milliós ingyen pénz egészít ki.


Ez a használt lakáshoz felvehető CSOK-nál jóval több az újak javára! Már két gyermeknél is 1,2 milliós többlet, három gyereknél pedig 7,8 milliós többlet-támogatás. Másképpen: egy új lakás árelőnye két, vagy előre vállalt két gyermek esetén 4,7 millió forint, három, vagy ennyi előre vállalt csemete esetén pedig 11,3 millióval több a támogatás és a kedvezmény, mintha a CSOK-ból használt lakást vennénk! Ez pedig azt jelenti, hogy a belsőbb, jobb környékeken lakást kereső gyerekeseknek, vagy gyermekvállalás előtt állóknak nem is kérdés: az új építés nem csak a prémium minőség, a jóval kisebb rezsi, a jócskán nagyobb komfort vagy a sokéves garancia és biztonság miatt, hanem egyúttal anyagilag is jobban megérheti. Főként abban az esetben, amikor valaki nem szeret felesleges kompromisszumot kötni a ház, a lépcsőház állapota, vagy a lakóközösség terén. Valamint a sokmilliós rejtett vagy látható hibák okán a ház felújítására egy vagyont költeni, vagy éppen súlyos tízezreket kidobni a korszerűtlen fűtés, nyílászárók miatt.

Nézzük akkor a már emlegetett Ferencvárost: itt járva találtunk rá egy félidőnél járó építkezésre, ahol, mint megtudtuk, a GaMa Residence nevű társasház készül. A GaMa szerkezetépítése már be is fejeződött, falazások is hamarosan, április végéig meglesznek. A belső udvarban elkezdték a homlokzat hőszigetelését, a ház már be van állványozva. A nyílászárók a 7. emeletig beépítésre kerültek, közben pedig zajlik a vízszigetelés kivitelezése a teraszokon és erkélyeken. Jól halad emellett az elektromos és a gépész kivitelezés, az aljzatbetonozás és már két szint közel teljes mértékben le is lett burkolva, már ami a hidegburkolatokat illeti.

Itt, a IX. kerület belsőbb részén tehát a terület egyik legmenőbb házának építése kezdődött el a Márton utca 10-es szám alatt. Az épülő társasház lakásai több nagy egyetemtől, például a Semmelweis Egyetemtől és a Ludovika Campustól is csak pár perc sétára lesznek. E csendes mellékutcák a Márton és Gát utca is kiváló lokáció, emellett a változatos alaprajzú lakások és a kedvező négyzetméter ár is figyelemre méltó. Ráadásul a kényelmes, 10-90-es fizetési ütemezés lehetővé teszi, hogy a lakás árának nagyobb részét majd csak 2021 végén, a műszaki átadáskor kelljen csak kifizetni.

Az összeköltöző fiataloknak vagy friss házasoknak ideális, kétszobás új építésű lakások kedvező négyzetméterárral akár már 42.7 millió forint alatt elérhetők, de egy tágasabb, közel 50 négyzetméteres kétszobás 48 millió, sőt, háromszobás, családi lakás érhető el 59.6 milliótól erkéllyel, ajándék klímával és az emlegetett ajándék konyhabútorral!

És akkor emeljük ki: a Ferencváros (azaz a IX. kerület) rehabilitációs belső területe valójában egy zöld belváros, bármennyire is ellentétesnek hat ez a két szó, a dolog igaz. Ha nem hiszi, sétáljon egyet a környéken és rögtön látja, mire gondoltunk: fás utcák, belső kertes udvarok, lépten-nyomon kis üzletek és kávézók, kisebb és nagyobb, zömmel felújított parkok, nagy zöldfelületek. De, hogy konkrétabbak legyünk: a Gama Residence-től 10-15 percen belül elérhető távolságban több egybefüggő zöldterület is elérhető. Ezek a Népliget, a felújított Orczy-kert, a Füvészkert, a Kerekerdő Park és a Haller Park. Itt nem csak gyerek játszóterek vannak, de a felnőtt szabadtéri sportolás lehetőségét kültéri fitness eszközök és futókörök is biztosítják, lásd erről az alábbi térképet is.


Ha ez nem lenne elég: meglehetősen közel esik ide a Corvin negyed plázája vagy épp a Lurdy ház. Az üzletek mellett mindkét bevásárlóközpont mozikkal, éttermekkel, időszakos kiállításokkal, vásárokkal és konditermekkel csábít. A szórakozásról a közeli Milleniumi Városközpontban található Nemzeti Színház, és a Művészetek Palotájának változatos programjai gondoskodnak. Sőt, a Budapest Parkból az esti buli után akár haza is sétálhatunk – hiszen a pandémiának egyszer csak vége szakad…

Ahhoz, hogy mindent elérjünk, ki sem kell tennünk a lábunkat a városrészből. Ha mégis a város túlsó felén akad dolgunk és nem akarunk autóba ülni, akkor az új lakóparktól pár percnyi sétára 6-féle villamos járat is elérhető. Sőt, a hármas metró két állomása is sétatávolságra van a háztól. A beköltözéskor pedig már a felújított Nagyvárad téri vagy Semmelweis Klinikák metróállomásokról roboghatunk úti célunk felé. Míg mások a dugóban ülve bosszankodnak, mi 15-20 perc alatt ott lehetünk a város szívében, vagy egy látszólag távoli csücskében, mondjuk Kőbányán, Angyalföldön vagy épp Újpesten…

Természetesen az egyetemek szomszédságában épülő lakások befektetési célra is kiválóak. Ugyanígy: a közeli Duna parton nagynevű cégek – Morgan Stanley, K&H, Vodafone – irodaházai állnak. A SOTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is a szomszédban van. A Corvinus és a BME pedig 15-20 percen belül elérhető biciklivel vagy kötött-pályás járművel. A környéken tehát akár egy-két nap alatt kiadhatók a lakások!

Csábító a lakásokba alaptartozékként beszerelt okos otthon rendszer is. A megújuló energiaforrás – hőszivattyús fűtés – felhasználása a kor követelményeinek megfelelő gépészeti megoldásokat, és egyben alacsony rezsit is biztosít.

És az esztétika sem unalmas: a mai szürke-fehér tucat megoldások helyett az építtető Avico Group egészen szép, egyedi megjelenésű házat tervezett. Modern, letisztult külső díszítések teszik időtállóvá az épület megjelenését.

A cikk a GaMa Residence beruházójának támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

A Tesco-vezér megmondta, mi lesz. 

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

11 milliárd dollárra is értékelték Donald Trump közösségi médiacégét. Azóta az árfolyam megfeleződött, a befektetők kezdenek kiábrándulni

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Mennyit ér a magyar pénz? Egyre kevesebbet

Az euró és a dollár is erősebb lett. 

Civilek mögé bújva próbálnak nagy prédát ejteni a pártok

Civilek mögé bújva próbálnak nagy prédát ejteni a pártok

Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező párharcait mutatjuk be. Miskolcnak új polgármestere lesz, az biztos.

© 2024 (v2.202102)