Így alakítsd ki kerti konyhádat!

A kerti konyha óriási lehetőség azok számára, akik kertes házban élnek, hiszen a nyár a kerti partik, főzések, sütögetések időszaka. Ráadásul, ha építésére nem is, de felújítására, így például egy már meglévő melléképületben, nem használt garázsban, műhelyben a kerti konyha kialakítására akár a 3 milliós vissza nem térítendő felújítási támogatást is igénybevehetjük! 

Egy grillező- vagy bográcsozóhely ma már minden családi ház udvarán vagy teraszán megtalálható, de egy kerti konyha, ami a mosogatásra és a hűtésre is lehetőséget nyújt, azért mégiscsak más… Sőt, ha nemcsak a tipikus szabadtéri főzést szolgálja ki, hanem gyakorlatilag minden elképzelhető ételt elkészíthetünk itt is, akkor egész nyárra mentesíthetjük otthonunkat attól a plusz hőtől, ami a főzéssel keletkezik. A kültéri konyha kialakítására persze számos lehetőség és mód létezik, nézzük most a legfontosabb szempontokat!

Elhelyezkedés

Kültéri konyhánk tipikusan két helyre kerülhet: a teraszra vagy egy melléképületbe, természetesen hozzá kapcsolódó kiülővel. Nézzük, mindkét megoldás előnyeit és hátrányait.

A teraszon

Egy nappalihoz, esetleg a konyhához is kapcsolódó teraszon kifejezetten praktikus kialakítani a kerti konyhát, ha kellően nagy a teraszunk hozzá. Előnye, hogy egy itt elhelyezett konyhába sokkal könnyebb a vizet vagy igény esetén akár a gázt is elvezetni. A teraszon kialakított konyhába ráadásul sokkal könnyebb kihordani azokat a konyhai eszközöket, amelyekből például nem vásárolnánk kintre is plusz egyet. Ha pedig a konyha fala határos a terasszal, különösen, ha még az ablaka is ide nyílik, akkor még egy átadópult kialakítására is lehetőség van.

Egy melléképületben

Természetesen nem kell, hogy feltétlenül egy négy oldalról zárt melléképület legyen, ha már van egy fedett, legalább egy oldalról védett kerti kiülőnk, ide is kerülhet a nyári konyhánk, különösen akkor, ha a teraszon nem lenne elég hely, és lehetőségünk sincs a terasz bővítésére. A háztól távolabb elhelyezett kültéri konyha akkor is praktikus lehet, ha a hagyományos konyhai gépeken, felszerelésen és egy grillsütőn kívül például épített kemencét is szeretnénk, vagy bográcsozó helyet is kapcsolnánk hozzá. Egyetlen hátránya, hogy ide költségesebb elvezetni a közműveket.

Hirdetés

Zárt vagy  nyitott legyen?

A hely már némiképp befolyásolja, hogy a kerti konyhánk mennyire lesz zárt vagy nyitott. De egy teljesen új létesítmény esetében még ezt a kérdést is el kell dönteni. Ugyanakkor egy teraszon létrehozott, két oldalról nyitott konyhánál is dönthetünk úgy, hogy egy harmadik oldalról is lezárjuk. Míg egy melléképületben kialakított nyári konyha egyik falát is megbonthatjuk, hogy ezzel nyitottabbá tegyük. A lényeg, hogy a kialakításnál vegyük figyelembe, melyek azok a drágább konyhai eszközök, amelyeket mindenképp meg kell védenünk az időjárás hatásaitól.

Felszereltség

Ha a hely már megvan, el kell döntenünk, hogy mennyire legyen felszerelt a kerti konyhánk. Az alap, hogy legyen valami, ahol sütni-főzni lehet, akár egy grillező, akár egy bográcsozóhely vagy egy kemence. Praktikus, ha ezt kiegészítjük mosogatási lehetőséggel, illetve hasznos lehet a hűtő, már csak az italok hűtése miatt is. Ezek után jöhetnek az extrák, mint például egy mosogatógép vagy egy hagyományos villany- vagy gáztűzhely, ami nagy segítség lehet a köret elkészítésénél. Mindezeknek persze egyedül a pénztárcánk szabhat határt, így gyakorlatilag bármilyen olyan kisebb konyhai gép (turmix, mikró, kávéfőző) kerülhet ide is, mint amilyet bent is használunk.

Stílus

Ha a praktikus dolgokon túl vagyunk, gondolkozhatunk azon is, milyen legyen a kültéri konyhánk stílusa. Az természetesen mindenképpen fontos, hogy alapvetően igazodjon a házunk és a kertünk stílusához, ugyanakkor a felszereltség is meghatározza a designt. Egy kemencés kerti konyha például rusztikus stílusban mutat legjobban, míg egy mindennel felszerelt, full extrás, modern konyhához inkább a minimalista stílus illik.

Újítsa fel otthonát Raiffeisen Személyi Kölcsönből! Új ügyfélként jövedelemátutalás nélkül igényelheti. Kamat:7,95% THM:8,7%. Ingatlanfedezet nélkül.

© 2021 (v2.202102)