BudaPart, itt egy teljesen új városnegyed születik – interjú

A Kopaszi-gátat is magába foglaló BudaParton egy vadonatúj városnegyed születik. A lakásokat, irodákat és üzleteket is kínáló projekt fejlesztő cégének, a Property Market Kft.-nek az ügyvezetőjével, Dr. Schrancz Mihállyal beszélgettünk. Véleménye szerint a home office térhódítását a digitalizáció már korábban lehetővé tette volna, mégis a járvány hatására vált igazán elterjedtté, de arra nem számít, hogy minden munkakörben otthoni munkavégzésre szeretnének a dolgozók vagy munkáltatók berendezkedni. Nemzetközi viszonylatban átlagosan 78, hazai viszonylatban 80%-os azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik szeretnének visszatérni a munkába részlegesen vagy teljesen.

– Bár manapság újraindult az élet, nyilván Önöknél, a BudaPart projektnél is, illetve az új helyzetet egyre több cég és munkavállaló kezdi megszokni, azért az változó módon alakulnak az ingaatlanpiaci az árak, miközben nőttek az üres területek. Ön hogyan látja, hogyan alakult, illetve alakul át a piac?
– Véleményem szerint, óvatosaknak kell lenni azzal, hogy az iparágat hosszútávon meghatározó következtetéseket vonjunk le. Bizonyos dolgok fennmaradnak, beépülnek a mindennapokba, de mi, a BudaPart fejlesztői csapata, általánosságban nagymértékű visszarendeződésre számítunk, amint felpörög a gazdaság.

– Mennyiben változik meg a bérlők magatartása a home-office terjedése miatt? Mennyire érzékelik ezt?
– Az előzőekben elmondottak mellett látható, hogy a pandémia egyértelműen indukált bizonyos gazdasági változásokat, többek között felgyorsított folyamatokat. A home office térhódítását a digitalizáció már korábban lehetővé tette volna, mégis a járvány hatására vált igazán elterjedt munkavégzési formává. Ettől függetlenül nem arra számítunk, hogy minden munkakörben otthoni munkavégzésre szeretnének a dolgozók vagy munkáltatók berendezkedni. Azt tapasztaljuk, hogy bár megszokták a cégek és munkavállalók az új helyzetet, nem vált evidenssé, hogy valóban szeretik is azt.

– Mire gondol?

–  A téli lezárások tették  egyértelművé, hogy a többség sokkal nehezebben azonosult az állandó otthonléttel és a munka-magánélet határainak elmosódásával. Ezt támasztja részben alá a Randstad 2021 első negyedéves kutatására, ami a járvány, az irodai és az otthoni munkavégzés közötti viszonyt vizsgálta világ és hazai viszonylatban is. A kutatás eredménye szerint azok közül, akik otthonról dolgoznak, sokakat tölt el aggodalommal, hogy elszigeteltnek érzik magukat, képtelenek egészséges egyensúlyt kialakítani a munka és a magánélet között, és vágynak a személyes kapcsolatokra a munkatársaikkal.

– Nemzetközi szinten mi a helyzet?

– Nemzetközi viszonylatban átlagosan 78, hazai viszonylatban 80%-os azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik szeretnének visszatérni a munkába részlegesen vagy teljesen. Nem gondolom tehát, hogy ilyen adatok mellett a bérlők stratégiája nagyon megváltozna a korábbiakhoz képest, sőt azt is tapasztaljuk, hogy a vállalatok aktívan tesznek azért, hogy mihamarabb visszahívják dolgozóikat, hiszen fontos a csapatok együttgondolkodása, kreativitása szempontjából is, hogy ne egy számítógép előtt üljenek elszigetelten, hanem közösségben oldjanak meg bizonyos problémákat. Összességében tehát az tapasztaljuk, hogy a cégek ugyan jelentősebb mértékben kalkulálnak az otthoni munkavégzés lehetőségével, és az új bérleti szerződéseknél belső átstrukturálással, esetleg albérletbeadással optimalizálnak, de hosszú távon a piac visszarendeződésre számítunk. Büszke vagyok arra, hogy a BudaParton folyamatosan fenn tudjuk tartani az érdeklődést és újabb és újabb szerződéseket kötünk: a pandémia ellenére az elmúlt hónapokban is tovább nőtt a bérbeadás, a BudaPart GATE-ben két cég bővítette az irodáját és újabb bérlők választották az irodaházat, így már szinte teljesen megtelt a tavaly átadott épület.

Fotó: Molnár József

– Gyors felpattanást vár a nyitás után vagy egy erősebb hullámzást, egy sok éves negatív ciklus kezdetét?
– Mi a pozitív szcenárióban, azaz a gyors visszalendülésben hiszünk az ingatlanpiacon, de úgy gondoljuk, hogy egy esetleges nagyobb kihíváshoz is alkalmazkodni fog a gazdaság. Sokat tanultunk a 2008-as világválságból, így ha lesz is visszaesés, a fejlesztések nem állnak le, a nyertesek pedig azok a szereplők lehetnek, akik tőkeerős háttérrel rendelkeznek és ahol magas minőségben, kiváló termékek jönnek létre. A Property Market összes projektjében prémium termékeket kínálunk, amik már többször bizonyították értékállóságukat, valamint azt, hogy kiváló befektetésnek számítanak, ezen felül a piaci átlagnál magasabb értéknövekedési potenciállal kalkulálhatnak a vásárlók és befektetők. Mi hosszú távban tervezünk és gondolkodunk.

– Mely tényezők nyugtathatják meg most Önt, illetve a piaci szereplőket? Illetve a gazdaság újraindításának intézkedései közt milyen új ingatlanpiaci/építőipari intézkedéseket látna még szívesen?
– Egyértelműen érezzük a gazdaságélénkítő hatását az 5%-os lakásáfa visszavezetésének, a CSOK igénybevételével elérhető megtakarításoknak, azonban nem számítunk akkora értékesítési volumenre, mint ami a COVID előtti években volt tapasztalható. A jelen állás szerint idénre 7900-as újonnan megépülő volumen várható – amiből végül, a piacra még mindig jellemző csúszások miatt akár ezres nagyságrendben tolódhatnak át az átadások a következő évre a budapesti újlakás-piacon.
Az újlakás-volumen növeléséhez azt gondolom, hogy a szabályozási oldalon kell változtatásokat elérni. Ehhez a legjobb út, ha a végbefektetőket hozzuk helyzetbe egy úgynevezett bérlakás eszközosztály kialakításával, aminek lényege, hogy a befektetők soklakásos társasházakba fektessenek, az állam pedig a nagyvállalatokat ösztönözze arra, hogy előbérleti konstrukcióban vásároljanak lakásokat. Mindez jelentősen csökkentené a fejlesztői-, végbefektetői-, és a banki kockázatokat, valamint összességében kiszámíthatóbbá tenné a piacot.

– Az építkezés kellő ütemben haladt Önöknél? Vannak csúszások?
– Folyamatosan bővítjük a portfóliónkat, diverzifikálódik a termékpalettánk, hamarosan pedig újabb házakra indítjuk el az előregisztrációt. Jelenleg négy projektben 17 épületet fejlesztünk, eladtunk több, mint 840 lakást, közel 20 ezer négyzetméternyi irodaterületre van bérleti szerződésünk.
A pandémia alatt lassult valamelyest az értékesítés, de így is több ezer négyzetméternyi irodaterületet adtunk bérbe és több száz lakást adtunk el, egymás után nyíltak meg idén az üzletek, indultak el szolgáltatások. Mindebből az következett, hogy nem kellett lassítanunk a fejlesztési tempón, a BudaParton és a többi ingatlanfejlesztési projektünkben sem, sőt a tervezettnél például három héttel hamarabb készültünk el a BudaPart Otthonok ’E’ épületünk műszaki átadásával, már a használatba vételi engedély van folyamatban.

– Hogy állnak az újranyitással?

Jól haladunk a kiskereskedelmi szerződéseink tekintetében is, mára 3800 négyzetméternyi a bérbeadott vagy értékesített terület a BudaParton. A városnegyedhez tartozó közparkban, a Kopaszi-gáton már szinte minden vendéglátóhely újranyitott, a lakó- és irodaépületek földszintjén pedig már van kávézó, pékség, étterem, biobolt, City SPAR, SUPshop stb. Július elején nyit a Beach&Bar strand, ami világviszonylatban is ritkaságszámba megy, hiszen egyedülálló fürdőzési lehetőséget kínál gyakorlatilag egy nagyváros szívében.

Érdekli lakás, iroda,  kereskedelmi egység a BudaParton?

Nézzek körül itt, a friss ajánlatok közt.

 

Az interjú a BudaPart támogatásával készült.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)