Mindjárt itt az egyetem, a főiskola: milyen az ideális tanuló-lakás?

Ideális helyet keres a gyerek(ek)nek Pesten egyetem, főiskola közelében? Ne keressen tovább: megtalálta. Most a Ferencváros egyik leggyorsabban fejlődő részéről hozunk példát.

„Ráfordultunk” nemrég a hosszú pandémiás időszakot követő, jól megérdemelt nyári szezonra, de sajnos a jónak hamar vége szakad. Augusztusban a nagyobb gyermekes szülőknek már azon kell majd gondolkodni, hogy az újra visszatérő egyetemi, főiskolai életet hol kezdik majd a csemeték. A kollégiumok nem csak lepattantak és túlzsúfoltak (ami a járványok idején sem a legjobb dolog), de, finoman szólva, a tanulás körülményei sem ideálisak egy-egy diák tömegszálláson – már ha egyáltalán bejut oda a tanuló.
A szerencsésebb diákok azonban saját lakásban kezdhetik meg a fővárosi tanulmányaikat, akik pedig okosabbak, annak a szülei eleve kétszobás lakást néznek, hiszen ott az egyik szoba kiadható diáktársnak, amelyből a rezsi és/vagy a lakásra felvett hitel akár egésze kitermelhető. Úgy, hogy mire elvégzi a felsőoktatást a gyermek, addigra olyan családi „kezdő-otthona” lesz, ahol még egy-két kisgyermek (unoka) is elférhet…

A pesti oldalon keresve az egyik legjobb helyszín a fiatalok számára a Józsefvárosnál sokkal jobb életminőséget, lakó-összetételt nyújtó Ferencváros. Annak is belsőbb része, ahol például a GaMa Residence nevű társasház is felépül, méghozzá ez év decemberéig, a Gát utca és a Márton utca sarkán (innen a GaMa elnevezés is.)

Ide számos egyetemi, főiskolai helyszín van nagyon közel. Például a Semmelweis Egyetem vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épületei a Nagyvárad térnél, miközben rövid 15-20 perces utazással vagy bicikliútra van ide a Corvinus, az ELTE jogi kara, az ELTE bölcsész karai és a BME hatalmas lágymányosi egyetemi tömbje is.
Ezen túl mintegy 6-7 percre van ide gyalog a Klinikák metróállomás, de csak pár háztömb a 24-es villamosjárat Balázs Béla utcai megállója. A jó közlekedésen túl igen-igen közel vannak ide a IX. kerület belsőbb részének olyan csodálatos parkjai, közösségi terei, mint például a Kerekerdő Park, Ferenc tér, a hatalmas Haller Park vagy éppen a romantikus tóval „ellátott” Orczy-kert.
Így az aktívabb életet élő diákok, fiatal munkavállalók vagy éppen az otthonról sokat dolgozók kifejezetten jól járnak, hiszen a fent felsorolt parkok valamelyikében pihenhetnek, sétálhatnak, kocoghatnak, töltődhetnek fel; vagy akár készülhetnek a vizsgákra. Ha pedig fiatal család válik a gyerekekből, akkor rengeteg játszótér is akad a környéken. Nem is szólva a Népliget és a Füvészkert adta kikapcsolódási lehetőségekről.
Aki pedig az élő vizeket kedveli, az elsétálhat a 12 percnyire lévő Dunaparthoz, ahonnan már csak pár lépés a MÜPA, a Nemzeti Színház, a Boráros tér, a Bálna, illetve az ott épült nagy irodaházak. Tehát ha fiatalabb is a gyermek de a szülő addig is lakáskiadásban gondolkodik, az sok-sok ezer jól fizetett dolgozó bérleti keresletére számíthat e Duna parti irodaházak okán.

 

Érdemes közelebbről szemügyre venni ezt az új házat. Ebben nem csak kisebb. de sok klasszikus kétszobás lakás is elérhető. Talán sokan nagyobbnak érzik a 48-50 nm-es lakásokat, de egy diáknak rendkívül fontos, hogy kialakítható legyen a tanuló sarok is, akár 2 is. Nem is szólva arról a lehetőségről, hogy 2-3 évfolyamtárs együtt költözik, így segíthetik egymást, vigyázhatnak egymásra és – ahogy emlegettük – még a lakástulajdonos tanuló költségeit is drámaian csökkenthetik az együtt költöző diáktársak.

A modern, energiatakarékos, sőt okos rendszerekkel felszerelt lakások ára igen kedvező a mai piacon. Egy tágas, kétszobás, közel 54 négyzetméteres lakás, 6 négyzetméter körüli terasszal négyzetméterenként kevesebb, mint 880 ezer forinttól elérhető, ami a mai piacon nagyon vonzó ajánlatnak számít ezen a környéken.

Már csak azért sem, mert a szépen felújított, jó házban lévő, minőségi és jó elhelyezkedésű használt lakások sem olcsóbbak jóval a Ferencvárosban. Ráadásul egy használt lakásnál azt is érdemes számolni, hogy a régi házakban magas a rezsi, az évek során lakásonként milliókra rúghat az elavult áram, víz, csatorna és fűtésrendszerek karbantartása, cseréje. Mindemellett a komfort és a minőség a nyomába sem ér a modern, garanciális, és évtizedekig várhatóan szinte teljesen költségmentes új házaknak.

A GAMA Residence otthonai mindemellett okos otthonok, azaz távolról vezérelhető például a fűtés is, amit ráadásképp zöld, megújuló energiaforrás, hőszivattyú ad. Lényeges továbbá az is, hogy az ingatlanfejlesztő nagyvállalat megbízható, a piacon marad a következő években, évtizedekben. (Az Avico Group ugyanis nagy, erős, nemzetközi márka, így biztosak lehetünk abban is, hogy az ígért időre fel is épül az a ház.) Ezen túlmenően a fizetési ütemezés is kedvező: csak a vételár egytizedét kell kifizetni. azaz az ár kilenctizedét csak ez év vége felé, a műszaki átadás után, illetve beköltözéskor kell csak megfizetni.

Az építkezés pedig kitűnően halad: június elején a falazások, a külső nyílászárók (kivéve a tetőtéri Velux ablakok) beépítésre kerültek. A tetővel haladnak az ácsok, a falszerkezet elhelyezésre került, a szigetelést is elkezdték elhelyezni.

Az épületet körbe állványozták, sőt, a homlokzat hőszigetelése be is fejeződött. A teraszok szigetelése betonozása is a vége felé jár, míg a belső udvaron már csak a színezés van hátra. Közben folytatódott a kertészeti munka, a tetőn befejezték a hőszigetelést és a kavicsterítést, elkezdték a héten a tetőn lévő gépészeti berendezéseket, csöveket összeszerelni. A tetőre feldaruzták és elhelyezték a két hőszivattyú külső egységeit; miközben az első 4 szint festése is hamarosan készen lesz. A vízszigetelés az épületen készen van, a 8. emeleti teraszokat kell még szigetelni.
Az utolsó emeleten szerelnek a gépészek és az elektromosok, utánuk haladnak az aljzatbetonosok és a vakolók. A folyosókat és a lépcsőházakat burkolják, ahol aljzatbeton van ott készen vannak vele. Eközben a lifteket tulajdonképpen beszerelték, már csak a későbbi beüzemelés van hátra.

A cikk a GAMA Residence értékesítője, az Avico Group támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Ha nem otthon töltjük a húsvétot, akkor többnyire szállodákban. Milyen konyhaművészeti kínálatra és programokra számíthatunk?

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

© 2024 (v2.202102)