Családot alapítanál? Így találd meg a tökéletes környéket!

A fiatalok előszeretettel vásárolják első lakásukat közel a városi pörgéshez, szórakozóhelyekhez, aztán mikor családot alapítanának, rádöbbennek, hogy nemcsak a kis lakás, de a környék sem éppen ideális a gyermekneveléshez. De honnan állapíthatják meg, hogy egy környék családbarát-e?

A csendes, kertvárosi környezet vagy az agglomeráció mindenképp szóba jöhet, de fontos az is, hogy kiváló oktatási intézmények legyenek a közelben. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a munkahely továbbra is könnyen megközelíthető legyen, ahogy orvos, gyógyszertár és bevásárlási lehetőség is legyen a közelben. De van még néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni.

Egészségügyi intézmények

Akinek gyermeke van, tudja, hogy az orvos, gyógyszertár, kórház közelsége az egyik legfontosabb szempont a lakásvásárlásnál. Persze sokan képesek akár a város másik végébe is elvinni a gyereket egy jobb orvoshoz, de nem jobb, ha ott van mindjárt a közelben?

Kiváló oktatási intézmények

A legjobb iskolákba nem könnyű bekerülni, ha az nem a közvetlen lakókörnyezetünkben van. Ma a családok többségének pedig nem csak az a szempont, hogy legyen a közelben óvoda, iskola, hanem az is, hogy a gyerek a lehető legjobb oktatási intézménybe járjon.

Parkok és játszóterek

A gyerekek fejlődéséhez a legfontosabb a szabad levegőn való mozgás, ami úgy is megvalósulhat, hogy családi házba költözünk, így a saját udvarunkon tombolhatják ki magukat. Azonban ha erre nincs lehetőség, akkor elengedhetetlen, hogy olyan környéket válasszunk, ahol sok park és játszótér található.

Közbiztonság

Ez talán egy olyan szempont, amire akkor is figyelünk, ha nem kisgyermekkel keresünk lakást, hiszen mindenki szeretne biztonságban élni. Amikor azonban családalapításra adjuk a fejünket, ez még jobban felértékelődik.

Utak és járdák

Ha minden fontos szempontot figyelembe véve sikerült néhány szóba jöhető környéket kiválasztanunk, akkor érdemes ezekre a környékekre személyesen is ellátogatnunk. Néhány árulkodó jel ugyanis utalhat arra, hogy a környék valóban olyan-e, mint amilyennek elképzeltük.

Sétáink alkalmával érdemes megfigyelni, milyenek az utcák, és milyen a járdák állapota. Ha a kertvárosban mindenütt lakó-pihenő övezet táblát, vagy legalábbis 30-as sebességkorlátozó táblát látunk, az jó jel, ilyen helyen egy nagyobb gyereket akár az utcára is ki lehet engedni, játszani a szomszéd gyerekekkel. De a zsákutcák, egyirányú utcák, illetve az U-alakú utcák is biztonságosabbak közlekedési szempontból. Mondanunk sem kell, hogy Magyarországon nemcsak az utak, de a járdák állapota is nagyon rossz. Egy széttöredezett járdán pedig nemcsak a babakocsit nem lehet végigtolni, de biciklizni sem lehet megtanítani egy gyereket, és egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek a kocsiúton vagy a járdán tanul meg biciklizni.

A környék lakói

Ha pedig személyesen is megnézzük, milyen a környék, figyeljük meg, hogy milyen emberek járnak az utcákon. Látunk-e sok sétáló családot? A parkokban csak fák és bokrok vagy játszóterek is vannak sok gyerekkel? Ha egyszer gyermekünk lesz fontos, hogy megismerjünk más kisgyerekes családokat, mert régebbi barátainkkal már kevés közös témánk lesz, míg egy-egy játszótéren töltött délután alkalmával olyan barátokat találhatunk, akikkel hasonlóak az érdeklődési körünk, problémáink.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)