Miért a belső munkálatok ideje a tél?

Azon kívül, hogy senki sem szeret hidegben kültéren dolgozni, egy nagy gond van a téli kültéri építkezéssel. A legtöbb építési folyamat során valamilyen anyagnak száradnia és kötnie kell. Legyen az beton, festék, csemperagasztó, vakolat, vagy glett, mindennek meg kell kötnie, meg kell száradnia. Ez az, ami télen a hideg miatt sokkal nehezebben megy. Ezen túlmenően a fagyás végzetes következményekkel járhat egy-egy víz alapú építőanyag használata esetén.

Építkezést kezdeni télen nem tanácsos, és nem is könnyű

Építkezést kezdeni télen nem is igazán lehet. Még ha egy könnyebb épületről lenne szó, és csak sávalapot kellene kiásni, fagyott, vagy akár csak rideg földben rendkívül nehéz, szinte lehetetlen.

Ezek után az alap betonozása ütközhet akadályokba. Bár 10 Celsius fok alatt már érdemes körültekintőnek lenni, 4-5 Celsius fok között még lehet betonozni, mivel a cement kötése maga hőt generál, és az alapot a föld három oldalról védi. A nem földbe ágyazott részek értelemszerűen mindig jobban ki vannak téve a hidegnek. Nulla fok alatt előre melegített betonnal, vagy igen drága fagyáselleni adalékanyaggal ellátott betonnal lehet betonozni, de az ilyen munkálatok mindig nagy szakértelmet igényelnek. Ne feledjük, hogy ha az alappal problémák lesznek, az jelentős kárt fog okozni.

 

Építkezés helyett inkább házat, lakást vennél? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

A falazás is nehézkes

Téglaépítésű ház esetén a malter kötésével kapcsolatban még rosszabb a helyzet, mint az alapozás esetében, mivel a malter vékony rétegben kerül a téglára, és gyorsan ki tud hűlni. Könnyűszerkezetes építési mód esetében a falak felhúzása nem ütközik elméletileg akadályokba. Ezt a munkát azért szokták a szakemberek kerülni, mert egész nap a hidegben dolgozni nem csak kellemetlen, de hosszú távon nem is egészséges.

A tetőépítés kevésbé érzékeny

A tetőszerkezet családi házak esetében jellemzően fából készül. A szerkezet ácsolásnak és a tetőhéjazat készítésnek – csakúgy mint a könnyűszerkezetes falazásnak – csupán a szakemberek személyes döntése szab határt. Tehát elméletileg ezekkel a munkálatokkal lehet haladni télen, de jóval kellemetlenebb ilyenkor végezni ezeket a feladatokat, mint tavasszal vagy nyáron.

Külső hőszigetelés

A külső hőszigetelés első lépése, hogy falakat ragasztóval vonják be. Erre kerülnek a hőszigetelőanyag táblái. Ezek után a hőszigetelő táblákat ragasztózzák, vakolják, majd színezik. Ezek a lépések mind vizes bázisú anyaggal történnek, következésképpen rendkívül érzékenyek a hidegre. Már 10 Celsius fok alatt sem tanácsos ilyen munkát végezni, mert az anyagok lassan fognak száradni, és ha az idő még hidegebbre fordul, nem lehet majd befejezni a munkát a tél beállta előtt.

 

Új otthont szeretnél, de nem akarsz építkezéssel bajlódni, válogass lakóparki ajánlataink között!

 

Belső munkálatok mind végezhetők?

A belső munkálatoknál is szinte minden munkafázisnál kell, hogy valamilyen anyag megszáradjon. A padló betonozás, a hidegburkolás, a glettelés, gépi glettelés, festés, gépi festés mind száradást igényelnek. Ezek csak akkor végezhetők, ha az épület szerkezetkész, el van látva nyílászárókkal és fűthető. Ahhoz, hogy ezek a munkafolyamatok jó minőségben elvégezhetőek legyenek, az épületben állandóan 15 Celsius fok feletti hőmérséklet szükséges.

Ami egy fűtetlen házban is elvégezhető

Vannak munkák amiket elméletileg egy fűtetlen házban is el lehet végezni. Ilyen például a villanyszerelés, a melegburkolás, a vízvezeték szerelés. Elméletileg akár gipszkartonozni is lehetne fűtetlen helyiségben, de a gipszkartonozás gletteléssel együtt van csak igazán befejezve.

Ki kell azonban emelni, hogy nagyon nehéz lesz szakember találni, aki hajlandó egy fűtetlen házban végezni ezeket a feladatokat, amikor lenne fürdőszoba felújítás, lakás felújítás megrendelése, ahol egy fűtött ingatlanban dolgozhat.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb fokozatba kapcsolt a veszélyes betegség, már 300 halottnál járunk

Újabb fokozatba kapcsolt a veszélyes betegség, már 300 halottnál járunk

Új variáns jelenhetett meg, pörögnek a fertőzési és halálozási számok is.

Megfúrja Borsodot Lantos Csaba minisztériuma

Megfúrja Borsodot Lantos Csaba minisztériuma

De csak a szép, zöld, megújuló jövő érdekében.

Kis híján megsemmisült a Mona Lisa: csak a szerencsén múlt, hogy túlélte

Kis híján megsemmisült a Mona Lisa: csak a szerencsén múlt, hogy túlélte

Új helyet kaphat a Louvre-ban a Mona Lisa. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat az érdekességeket, amelyek fokozták a festmény iránti érdeklődést.

Hadházy Ákos megint talált valamit: nem fogja elhinni, mit fizetünk Novák Katalinnak

Hadházy Ákos megint talált valamit: nem fogja elhinni, mit fizetünk Novák Katalinnak

Illetve hát a választópolgárok nevében és pénzéből az Országgyűlés hivatala fizeti a lemondott köztársasági elnök négy alkalmazottját.

© 2024 (v2.202102)