Soha nem találja ki, melyik Balaton-parti település drágult idén a legjobban

Tovább robog a balatoni ingatlanexpressz, legalábbis, ami a tóparti települések átlagos négyzetméterárait illeti. Az Ingatlantájoló adatait elemző sorozatunk legújabb részében 50 közvetlen Balaton-parti település adatait vizsgáltuk 2022 január és november között. Nincs mit finomkodni: brutális számokat látunk.

Megállíthatatlanul drágulnak az ingatlanok a Balaton-parti településeken az idei év adatai alapján: egy négyzetméterért már átlagosan 1,13 millió forintot kértek az eladók november végén – derül ki az Ingatlantájoló adatbázisából. Vagyis egy átlagos keresetű magyar állampolgár egy éves nettó fizetése – ha abból egyetlen fillért sem költ egész évben – egy alig több, mint három és fél négyzetméteres nyaralódarabkára elegendő.

Somogy, Veszprém, Zala

A Balatont körülölelő három megye adatait külön vizsgálva sem sokat árnyalódik a helyzet, bár legalább az kiderül, hogy a Zala megyei településeken még megcsíphetünk millió alatti négyzetméterárakat – de a trendeket nézve valószínűleg már ott sem sokáig. A 928 ezres átlagos négyzetméterár a legalacsonyabb a három vizsgált megyei adat közül, de a növekedés is itt volt a legizmosabb: január vége óta csaknem felével drágultak az itt hirdetett ingatlanok. 

Balatoni négyzetméterárak november végén Egy balatoni négyzetméterért Somogyban kell a legmélyebben zsebbe nyúlni: itt már csaknem 1,2 millió egy négyzetméter, a lakásokért 1,45 milliót, a nyaralókért is csaknem 1,3 milliót kérnek négyzetméterenként – alighanem a tóparti településeken folyó gigaberuházások hatását láthatjuk.

A Veszprém megyei adatok (1,1 milliós átlagos négyzetméterár) kicsit csalókák: a Balaton-felvidéki településeket ezúttal nem vizsgáltuk, de hamarosan azok  is sorra kerülnek, és érzéseink szerint nem lefelé tornásszák majd az átlagokat. 

Fenyvesen valami nagyon épül

A településszintű adatokat böngészve számos érdekességre bukkanhatunk. Ha az árak százalékos növekedését vizsgáljuk, az idei év egyértelmű bajnoka egy váratlan becsúszással Balatonfenyves lett, ahol csaknem duplázódtak (+97%) az árak és csaknem négyszereződött a hirdetett ingatlanok száma. 

Hasonló növekedést könyvelhetett el Balatonrendes (97,5%) és Balatonudvari (94%), de mindkét településen elég alacsony a hirdetett ingatlanok száma, így ebből messzemenő következtetéseket nem feltétlenül lehet levonni. 

A sok hirdetést felvonultató települések közül kiemelkedik még Akarattya, itt 67 százalékos volt a növekedés, Szemesen pedig 65 százalékkal kérnek most többet egy négyzetméterért mint január végén.

Balatoni négyzetméterárak november végén

És hol kell a legtöbbet fizetni egy négyzetméternyi Balatonért? 

A balatoni helyzetet szemmel tartók számára biztosan nem lesz meglepő, hogy a négyzetméterárak bajnoka Tihany/Sajkod, ahol jelenleg ugyan nem túl sok ingatlant hirdetnek, azokért viszont 2,27 milliót kérnek négyzetméterenként. Átlagos keresetű, és egész évben semmit nem költő fikciós honfitársunk éves bére Tihanyban már csak egy kisebb testű eb számára elégséges kutyaólra elég: 1,8 négyzetméter jön ki az éves átlagnettóból.

Szintén kevés a hirdetett ingatlan és elképesztőek az árak Balatonrendesen/Pálkövén, itt 1,89 millió az átlag eladó négyzetméter. 

Azok közül a települések közül, ahol nem csupán néhány hirdetés kelleti magát, kiemelkedik áraival – nem meglepő módon – Balatonakarattya. A település lassan a fővárosi kerületek zömét is maga mögé utasítja: itt jelenleg 1,75 millióért vehetünk egy négyzetmétert.

Ezután pedig jön egy szoros hármasbefutó: Földváron 1,49 millió, Fenyvesen 1,48 millió, Alsóörsön pedig 1,43 millió most (november végén) egy átlagos eladó négyzetméter.  

Balatoni négyzetméterárak november végén

Hol keressen, aki “olcsón” vásárolna a Balatonon?

Ne a Balatonon – mondhatnánk. Ha pedig mégiscsak, akkor a november végi állapot szerint Balatonendréd volt messze a legolcsóbb, itt akkor 450 ezer forint alatt voltak a négyzetméterárak, igaz, ez alig néhány eladó házikó és lakás árából jött ki. Átlag Jánosunk itt 9,5 négyzetmétert engedhetne meg magának, ha minden fillért félretenne egész évben. Ez már egy fél szoba! 

A 800 ezer forintos négyzetméterár-határ alatt volt még november végén Badacsonylábdihegy, Balatonberény, és Balatonkeresztúr is. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

A szombati nap történései - dióhéjban.

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Lesz-e a jövőben árcsökkenés az új lakásoknál? És mi van, ha építeni szeretnénk? Meddig tart a lakáspiac mélyrepülése? Ezekre válaszolnak szakértőink.

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Csak a privátbanki ügyfelek éves százmilliárdokat nyerhetnek a drasztikus új kamatadó-rendelet után.

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

62 termékkel indul július 1-jén az állami árfigyelő rendszer.

© 2023 (v2.202102)