Rémisztőek a bérleti díjak: az átlagkereset már nem elég egy átlag albérletre?

Budapest bérlakáspiacán igazán erős év volt a 2022-es: az év eleji és év végi számokat összehasonlítva kiderül, december végén átlagosan  jó 30 százalékkal kértek többet havonta a bérbeadók, mint egy évvel korábban. Az országos adatok hajszálnyival kevésbé rémisztőek, úgy 13 százalékos volt a drágulás. 

Az ingatlantajolo.hu adatbázisában a hirdetett kiadó lakások adatait összegezve a következők derülnek ki: egy átlagos fővárosi kiadó lakásért idén január elején 401 ezer forintot kellett fizetni, szemben az egy évvel korábbi 307 ezerrel. A számokat jócskán fölfelé húzzák a luxusingatlanok, nem ritka a havi 3-4 millió forintért kínált lakás sem a felkapottabb kerületekben. Egy év alatt a hirdetett fővárosi kiadó lakások átlagos mérete is emelkedett (72 négyzetméterről 80 négyzetméterre), vagyis 2022-ben valószínűleg a korábbinál több prémium lakás jelent meg a hirdetési portálokon – vagy más megközelítésben: a kisebb lakások tűntek el az elérhető kínálatból.

Az árak brutális növekedésével párhuzamosan csökkent az elérhető bérlakások mennyisége: jó 30 százalékkal kevesebb a hirdetés, mint egy évvel korábban.

Budapesti kiadó lakások árának változása 2022 Január és 2023 január között

A más forrásokból származó, nyilvánosan elérhető adatok szintén 30 százalék körüli csökkenést mutatnak az elérhető lakások mennyiségében, és az általunk számolthoz hasonló a máshol kimutatott áremelkedés mértéke is. Az a piacon elérhető adatokból nem dönthető el világosan, hogy az ingatlantajolo.hu-n hirdetett kiadó lakások közül több-e a felsőkategóriás ingatlan, mivel a KSH lakbérindex publikációja számokat nem közöl, csupán a bázisidőszakhoz képest jelzi a növekedést. Valószínűsíti viszont, hogy ez a helyzet, ha összehasonlítjuk a KSH által közölt átlagos kiadó Budapesti lakások méretét (54 nm) az ingatlantajolo.hu-n hirdetett átlagos fővárosi lakásmérettel (80nm).

Szintén az általunk számolt trendek valódiságát igazolja az, hogy a KSH kiadványa szerint az előző év azonos időszakához képest a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (27%). A budai egyéb, illetve a pesti átmeneti kerületekben is 22, a budai hegyvidéki és a pesti külső kerületekben pedig egyaránt 20%-kal nőttek a lakbérek egy év alatt.

A tisztánlátást az is nehezíti, hogy a nyilvánosan elérhető adatok többségét nyáron/koraősszel publikálták, amikor az elszálló energiaárak hatása még nem (vagy sokkal kevésbé) jelent meg az albérletek árában, azóta viszont könnyen lehet, hogy éppen a kisebb, olcsóbban fenntartható lakások találtak bérlőre, így a “maradék” magasabb ára logikus is lehet.

És van még egy piaci tényező, ami afelé mutat, hogy a számolt adatok nincsenek túl távol a valóságtól: ez pedig az eladó lakások ára. Mivel Budapesten az egymilliós négyzetméterár már csak a kevésbé felkapott kerületekben elérhető, ha egy lakástulajdonos csak átlagos megtérüléssel (évi 8% körül) számol, az egy 80 millió forint értékű lakásnál már havi 530 ezer forint fölötti lakbért jelentene. És akkor ne is gondoljunk bele, hogy a jelenlegi inflációs környezetben a 8 százalék nem éppen jó ajánlat.

Átlag helyett nézzük azt, mennyibe kerül egy “közepesen jó” lakás?

Valójában az átlagnál valószínűleg reálisabb képet ad, ha a hirdetett budapesti lakások medián árát nézzük. Magyarul azt, hogy ha sorba rakjuk az összes lakást legolcsóbbtól a legdrágábbig, mennyibe kerül az, amelyik középen van: ez pedig 2023 január elején 292,500 ezer forint volt, ami még mindig sokkoló. Különösen, ha mellétesszük az egy évvel korábbi, kerek 200 ezres számot. Vagyis 2022 során a “közepesen drága” kiadó ingatlanok bérleti díja csaknem 50 százalékkal emelkedett, jóval nagyobb mértékben, mint az összes lakás átlaga.   

A kiadásra kínált otthonok döbbenetes áremelkedése mögött több tényező is megbújhat. Az egyik lehetséges indok az, hogy a megfizethetőbb ingatlanok nem kerülnek ki a piacra: ezekhez a korábbinál sokkal jobban ragaszkodnak a bérlők. Ahogy az is elképzelhető, hogy akinek kicsit rosszabb állapotú, régebbi, felújításra szoruló ingatlana van, az akár alacsonyabb áron is hosszabbít a meglévő lakóival, attól félve, hogy újra kiadni csak nagyobb beruházás után tudná a lakást.

És persze valószínűleg ott van még a trend mögött ezer másik ok: az infláció, a forintárfolyam (egyre több az euróban meghatározott árú kiadó lakás), a lakások árának általános emelkedése – hiszen elvileg egy kiadott lakásnak nagyjából 20 év alatt illene visszahozni a saját árát, így ha az eladási árak fölfele mennek, az húzza magával a bérleti díjakat is.

Mindenesetre elgondolkodtatóak az adatok, különösen, ha a hazai átlagbérekkel összehasonlítva nézzük őket, a KSH szerint az októberi nettó átlagkereset (ez a legfrissebb adat) 352 ezer forint volt, vagyis egy átlagos keresetű ember egy átlagos budapesti albérletet akkor sem tud kifizetni, ha egész hónapban egy fillért sem költ. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)