Lakásfelkészítés eladásra, hogy gyorsan és milliókkal többért találjon gazdára a lakás – 2. rész

Cikkünk első részében már részletesen kitárgyaltuk, mit jelent a home staging, vagyis a lakás felkészítése eladás előtt, ahogy azt is, hogy a folyamat célja az, hogy ingatlanunk a piaci átlagnál jóval gyorsabban, és persze magasabb áron találjon új gazdára.

A 9 lépéses folyamat első felében a lakást esztétikailag kifogástalan állapotba hoztuk, most pedig nekifogunk, hogy eddigi sok munkánk gyümölcse remélhetőleg legalább 10 százalékkal magasabb vételár legyen. Lássuk! 

Hatodik lépés: most jöhet a fotózás és lakásbemutatás előtti csinosítás

Ha minden jól megy, mostanra van egy ragyogóan tiszta, rendezett, szellős lakásunk, amiben minden működik, hamarosan készen állunk arra, hogy elkészítsük a fotókat, ekkor jön a csinosítás. 

Ahhoz, hogy a lakás/ház a képeken igazán jól mutasson, a rend/tisztaság/szellősség mellett szükségünk lesz néhány gondosan kiválasztott apróságra.

Az ehhez hasonló, sokszor “vignettának” is nevezett kis részletek igazán jól fotózhatóvá teszik a lakást Fotó: Unsplash

Mik ezek? Sok minden tartozik ide, ezek egy külön cikk témája lesznek majd, így csak néhány kiragadott példa:

  • A konyhában az üresre pakolt pulton egy csokor virág és/vagy egy szép tálban friss gyümölcsök
  • Tiszta, visszafogott lakástextilek megfelelő méretben: a karnisok elhelyezése, a függönyök hossza és szélessége, az ágytakaró mérete, a párnák megléte, hiánya, mérete, összhangja mind-mind meghatározza, hogy a helyiség egy luxushotel vagy egy kollégiumi szoba hangulatát sugározza-e
  • Fények: egy egyedül árválkodó – esetleg nem túl erős fényű – mennyezeti lámpa gyakran kelt szomorkás benyomást. A legtöbb helyiségnek jót tesz, ha több fényforrás is van benne, falikarok, álló vagy asztali lámpák, amikkel egy-egy szobarészt tudunk hangulatosan megvilágítani
  • Az üres falak, az alulméretezett dekorációk szintén nem keltenek jó benyomást, és nem kell ahhoz mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy néhány jól megválasztott elemmel drámai változást érjünk el
  • A megfelelő arányok eltalálása – ez egy általános szabály. Ahhoz, hogy a lakás jól mutasson, stimmelnie kell az arányoknak. Egy nagy szoba komikus, ha túl kevés és kicsi bútor van benne, ha a dohányzóasztal, a szőnyeg vagy a képek eltörpülnek a kanapé mellett, vagy ha egyetlen aprócska növény árválkodik a padlón. És viszont: egy kicsi szobában nem mutatnak jól a gigantikus bútorok, a nyolcvanhat emberméretű pálma. 
  • Angolul beszélőknek remek gyorstalpaló Emily Henderson “design mistakes” (dizájn tévedések) sorozata, ahol remekül mutatja be az arányok fontosságát, és a leggyakoribb hibákat, mint például a túl kicsi szőnyeg, a rosszul felrakott/nem jó méretű függönyök, vagy a nem megfelelő méretű képek.

Összességében ez nem egy könnyű feladat, ha nincs születetten remek érzékünk a lakberendezéshez. Jó hír az, hogy a lakberendezési blogok bárkit eligazítanak a témában. Ha rászánunk némi időt, könnyen kikutathatjuk, milyen trükköket alkalmazzunk, hogy egy-egy helyiség igazán mutatós legyen. Ebben a belvárosi luxuslakásban például mindössze két csokor fehér virágot tettek a fehérre hangolt nappaliba, amiktől a kép azonnal szintet lépett. 

Hetedik lépés: jöhet a fotózás

A tiszta, rendezett, és kicsinosított lakás végre készen áll arra, hogy akcióba lendüljünk: jöhet a fotózás. A jól elkészített képek garantálják azt, hogy a hirdetési portálokon, ingatlanügynökök portfóliójában a mi portékánk kapósabb legyen. 

Hogyan lehet egy cipősállvány csinos? Hát így! Fotó: Merci&Ancsa Dekor

Először is, mit ne csináljunk? Ne fotózzunk este, lámpafénynél. Ne fotózzunk esős, borús, szürke napokon. A trükkös az, hogy ragyogó napsütésben sem könnyen tudunk igazán jó képeket készíteni, mert akkor meg a napos-árnyékos szobarészek fénykülönbsége lesz az ellenségünk. És soha ne fotózzunk rossz kamerával. 

Hogy milyen lesz a végeredmény, ha ezeket nem tartjuk be, az bármelyik hirdetési portálon könnyen ellenőrizhető, a képek többsége ilyen. Márpedig a legjobb, legszebb lakás sem lesz igazán hívogató, ha rossz fotókkal próbáljuk eladni.

Milyen a jó fotó? Éles, világos, hangulatos. Minél drágább ingatlant árulunk annál reálisabb elképzelés, hogy ennél a pontnál egy profi segítségét vegyük igénybe, ha mi magunk nem vagyunk ügyesek ezen a téren. Az összeg, amit kifizetünk a néhány órás munkáért, busásan megtérül majd, amikor háromszor annyian akarják megnézni a lakást. 

Legtöbben persze magunk fényképezünk. Érdemes felkészülésképpen elmélyülni kicsit a lakberendezési blogok, pinterest albumok világában, hogy lássuk, milyen eredményt szeretnénk elérni. Elvégre nem véletlenül fáradtunk annyit a lakás felkészítésével. Ennek az Aranyhegyi lakásnak a tulajdonosai fényben fürdő képeket készítettek, aki megnézi, azonnal elképzeli, milyen jó lehet itt inni reggel a kávét. 

Nyolcadik lépés: meghirdetjük a lakást

Eljutottunk oda, hogy elkezdhetjük hirdetni a lakást. Itt már ne csússzunk el béna banánhéjakon: töltsük ki pontosan (és figyelmesen!!!) az adatlapot, figyeljünk az ár pontos megadására (nem mindegy, hogy ezer forintban vagy millió forintban kéri az oldal!), és írjunk informatív szöveget. A lehetséges hibákról ebben a cikkben részletesen írtunk. 

Kilencedik lépés: jönnek az érdeklődők

A célegyenesben vagyunk, hirdetésünk megjelent, és ha ügyesen készültünk elő és az árat sem lőttük súlyosan felül, szép számmal hívnak majd az érdeklődők. Hogyan mutassuk meg a lakást? A trükk: világosban és tömbösítve! 

A lakást mindenképpen természetes fénynél szeretnénk megmutatni, és olyan állapotban, ami a lehető legközelebb van a képeken látotthoz. Na de hogyan? Ott lakunk, akármilyen rendesek vagyunk is (pláne, ha nem), a hétköznapi helyzet és a fotókon szereplő állapot bizony nem ugyanaz. 

Ha tehetjük, jelöljünk ki fix napokat, például a szombatot, és időzítsük egymás utánra a potenciális vevőket. A kezdő időpont ne legyen túl korai, előtte legyen időnk kirakni azt a csokor virágot, egy ragyogóan tiszta törölközőt a csap mellé, és elpakolni az étkezőasztalról az otthoni irodát.

Teremtsünk jó illatot. Fontos pszichológiai fegyvertény, hogy a kellemes illatok kellemes érzelmeket hívnak elő. Az éppen sülő almás pite (azon túl, hogy elcsépelt) nem megvalósítható egy egész napos mutogatás során, de egy diszkréten elrejtett, nem erőszakos illatosító – vaníliás, kávés, karamelles jegyek előnyben – jó ötlet lehet.

Mostanra nem kevés munkát és némi plusz kiadást is vállaltunk azért, hogy a lakásunkat csúcsformába hozzuk. A befektetett energia viszont megtérül, ha a fentiek szerint jártunk el, gyorsabban találunk vevőt, magasabb árra számíthatunk, sőt, az sem ritka, hogy akár felfelé-licit indul majd az ingatlanért.  


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)