Szemtelenül alacsony rezsi, közvetlen Duna-parti lakások: ezt tudja egy energiaház

Néhány évvel ezelőtt a fenntarthatóság talán csak néhány habókos környezetvédő és tarisznyás belvárosi bölcsész hóbortja volt, mostanra azonban kiderült, nagyon is van értelme odafigyelni arra, mekkora a környezeti lábnyomunk. Ennek pedig meghatározó tétele az, hogyan lakunk, mennyire energiatakarékos az otthonunk. A kialakult új helyzetben már nem csak azokat foglalkoztatja ez a kérdés, akik amiatt aggódnak, milyen bolygót kapnak majd örökül az unokáink, hanem mindenkit, akinek havonta egyszer be kell fizetni a rezsiszámlákat.

A rapid változás jelentős hatást gyakorolt az ingatlanpiacra is, jóval keresettebbé váltak azok a lakások, ahol a tulajdonosok biztosak lehetnek abban, hogy havi kiadásaik nem szállnak el. Az olcsó fenntarthatóság tehát a kiemelt szempontok közé lépett elő, de önmagában mégiscsak kevés. Aki új építésű lakást keres, annak az is fontos, hogy leendő otthona hol helyezkedik el, mennyire alkalmas a környék kikapcsolódásra, bevásárlásra, ügyintézésre, na és persze: milyen a közlekedése.

A Kopaszi gát környékén nézelődők egy érdekes ajánlatra bukkanhatnak: egy most folyó fejlesztés során négy egyedi adottságú épület nő ki a földből a Duna partján. A két tízemeletes, és két 14 emeletes tömbből álló, 276 lakásosra tervezett beruházás tervezői mintha a jövőbe láttak volna, ami persze nem véletlen: a projekt – Kék Duna Rezidencia – megálmodója egy igazi passzívház rajongó ingatlanszakértő, aki már több kiemelkedően energiatakarékos épületet megvalósított az elmúlt években, méghozzá olyan egyedi megoldásokkal, amikkel a lakások árát a megfizethető szinten tudta tartani – hiszen egy “hagyományos” passzív épület négyzetméterára jellemzően 2 és 3 millió forint között van – ezt pedig (sajnos) hazánkban nem túl sokan engedhetnék meg maguknak.

A trükk a teljesen egyedi gépészet, amelynek alkotóelemeit a világ vezető gyártói szállítják, ám a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer a jobb hatékonyság és a szabályozhatóság érdekében a szokásos kettő helyett négy csővel működik majd, így egy időben tud mindent igényt kiszolgálni, és szobánként szabályozható lesz a kívánt hőmérsékletet télen-nyáron egyaránt.

Az AA++ hatékonyságot szolgálja a professzionális szellőzőrendszer is. Ezt úgy alakították ki, hogy maradéktalanul kicserélje, frissen tartsa a levegőt, ugyanakkor minimális mennyiségű hőt sugározzon az „utcára” a ház a szellőzés során. Ez az „energiaház” tehát nem csak gazdaságos, hanem zöld, környezetbarát is lesz!

 

Az itthon, a beruházó által kifejlesztett technológia azért is egyedülálló, mert a várható rezsi hihetetlenül alacsony lesz a beruházó ígérete szerint. Egy 80 négyzetméter körüli lakás teljes téli-nyári rezsije, beleértve a közös helyiségek fűtését-hűtését is(!) havonta 20 ezer forint alatt marad, a kisebb lakásoknál pedig értelemszerűen még alacsonyabb lesz.

A Kék Duna épületei közvetlen kapcsolatban állnak majd a folyóval, építészeti megoldásai, hatalmas üvegfelületei is rímelnek a Duna közelségére, a lakások tervezésekor pedig fontos szempont volt, hogy szinte minden otthon közvetlen kilátással rendelkezzen a vízre.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)