A jövő társasháza: új lakások szinte nulla rezsivel a XI. kerületben

Az elmúlt években az ingatlanpiacon megjelentek a “közel nulla energiaigényű” lakások, vagyis olyan épületek, amelyek energiahatékonysága kiemelkedően jó, emiatt szinte nulla energiafogyasztással rendelkeznek. Az utóbbi évek energiapiaci eseményei pedig igazolták azokat az ingatlanfejlesztőket, akik ezt a szempontot helyezték előtérbe, mostanra nagyon megugrott az ilyen otthonok iránti kereslet.

Ez a besorolás kiemelkedően modern műszaki megoldásokkal érhető el, az ilyen lakások nagyon hatékony hőszigeteléssel, hővisszanyerős szellőzőrendszerekkel, prémium nyílászárókkal, hőszivattyúkkal és megújuló energiaforrásokkal (például napelemekkel) vannak felszerelve, amelyek csökkentik az épület energiaigényét. A cél az, hogy az épületek által fogyasztott energia szükséglete szinte teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezhető legyen.

Őrmezei Úti Társasház Realing

Az ilyen “zöld házak” egyik legismertebb fejlesztője hazánkban a Realing, a 2005-ben alapított cég által épített társasházak közös jellemzője, hogy a fenntarthatósági szempontokat kiemelten kezelik. Számos, már átadott projektjük után jelenleg egy izgalmas fejlesztésen dolgoznak: ez az Őrmezei Úti Társasház. A XI. kerület zöldövezeti részén építenek két családias léptékű társasházat, a háromemeletes épületekben 10-10 lakással.

Azt könnyű megérteni, miért előnyös, ha otthonunkban szinte nincs rezsi, de ezeknek a lakásoknak az alacsony havi költségekből adódó hosszútávú megtakarítás mellett is van néhány jelentős előnye.

Az egyik ilyen az átlagost jóval meghaladó beltéri komfort: a hőszigetelésnek, a prémium nyílászáróknak és a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően a lakás hőmérséklete télen-nyáron egyenletes. A mennyezeti hűtés-fűtés pedig olyan nagy felületen adja le a kívánt hőmérsékletet, hogy soha nincs huzat, nem száll a por, nyáron nem fújja ránk a hideget semmi, télen pedig egyenletesen meleg van a helyiségekben – persze a szobánként beállított értékeknek megfelelően.

Szintén érdekes szempont a jövőbeli értéknövekedés. Ahogy a nagyvilágban, úgy hazánkban is egyre nő a fenntartható és energiatakarékos építkezési módszerek és a zöld épületek iránti igény, ezzel együtt pedig a közel nulla energiaigényű lakások várható jövőbeli értéknövekedése meghaladja a kevésbé korszerű épületekét.

Őrmezei Úti Társasház Realing

És nem utolsó szempont a környezeti hatás sem, egyre több család számára fontos az is, hogy életmódjuk kevésbé terhelje a környezetet, amihez a közel nulla energiaigényű lakások alacsonyabb szén-dioxidot kibocsátással járulnak hozzá.

Az Őrmezei Úti Társasház projekt is arra a filozófiára épül, hogy a jövő otthonában az elektromos áramot meghatározóan megújuló energiaforrások felhasználásával állítsák elő. Az innovatív épületek energetikai besorolása AA++, ennek megfelelően választották ki az építőanyagokat és épületburkolatokat, az épületgépészet megoldásait, mint amilyen a levegő-hőszivattyúval ellátott mennyezet hűtés-fűtés, és ide tartoznak a házat elektromos árammal ellátó napelemek, az áram tárolását megoldó rendszerek.

A cikk megjelenését az Őrmezei Úti Társasház fejlesztője támogatta.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)