A jövő társasháza: új lakások szinte nulla rezsivel a XI. kerületben

Az elmúlt években az ingatlanpiacon megjelentek a “közel nulla energiaigényű” lakások, vagyis olyan épületek, amelyek energiahatékonysága kiemelkedően jó, emiatt szinte nulla energiafogyasztással rendelkeznek. Az utóbbi évek energiapiaci eseményei pedig igazolták azokat az ingatlanfejlesztőket, akik ezt a szempontot helyezték előtérbe, mostanra nagyon megugrott az ilyen otthonok iránti kereslet.

Ez a besorolás kiemelkedően modern műszaki megoldásokkal érhető el, az ilyen lakások nagyon hatékony hőszigeteléssel, hővisszanyerős szellőzőrendszerekkel, prémium nyílászárókkal, hőszivattyúkkal és megújuló energiaforrásokkal (például napelemekkel) vannak felszerelve, amelyek csökkentik az épület energiaigényét. A cél az, hogy az épületek által fogyasztott energia szükséglete szinte teljes egészében megújuló energiaforrásokból fedezhető legyen.

Őrmezei Úti Társasház Realing

Az ilyen “zöld házak” egyik legismertebb fejlesztője hazánkban a Realing, a 2005-ben alapított cég által épített társasházak közös jellemzője, hogy a fenntarthatósági szempontokat kiemelten kezelik. Számos, már átadott projektjük után jelenleg egy izgalmas fejlesztésen dolgoznak: ez az Őrmezei Úti Társasház. A XI. kerület zöldövezeti részén építenek két családias léptékű társasházat, a háromemeletes épületekben 10-10 lakással.

Azt könnyű megérteni, miért előnyös, ha otthonunkban szinte nincs rezsi, de ezeknek a lakásoknak az alacsony havi költségekből adódó hosszútávú megtakarítás mellett is van néhány jelentős előnye.

Az egyik ilyen az átlagost jóval meghaladó beltéri komfort: a hőszigetelésnek, a prémium nyílászáróknak és a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően a lakás hőmérséklete télen-nyáron egyenletes. A mennyezeti hűtés-fűtés pedig olyan nagy felületen adja le a kívánt hőmérsékletet, hogy soha nincs huzat, nem száll a por, nyáron nem fújja ránk a hideget semmi, télen pedig egyenletesen meleg van a helyiségekben – persze a szobánként beállított értékeknek megfelelően.

Szintén érdekes szempont a jövőbeli értéknövekedés. Ahogy a nagyvilágban, úgy hazánkban is egyre nő a fenntartható és energiatakarékos építkezési módszerek és a zöld épületek iránti igény, ezzel együtt pedig a közel nulla energiaigényű lakások várható jövőbeli értéknövekedése meghaladja a kevésbé korszerű épületekét.

Őrmezei Úti Társasház Realing

És nem utolsó szempont a környezeti hatás sem, egyre több család számára fontos az is, hogy életmódjuk kevésbé terhelje a környezetet, amihez a közel nulla energiaigényű lakások alacsonyabb szén-dioxidot kibocsátással járulnak hozzá.

Az Őrmezei Úti Társasház projekt is arra a filozófiára épül, hogy a jövő otthonában az elektromos áramot meghatározóan megújuló energiaforrások felhasználásával állítsák elő. Az innovatív épületek energetikai besorolása AA++, ennek megfelelően választották ki az építőanyagokat és épületburkolatokat, az épületgépészet megoldásait, mint amilyen a levegő-hőszivattyúval ellátott mennyezet hűtés-fűtés, és ide tartoznak a házat elektromos árammal ellátó napelemek, az áram tárolását megoldó rendszerek.

A cikk megjelenését az Őrmezei Úti Társasház fejlesztője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

A szombati nap történései - dióhéjban.

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Lesz-e a jövőben árcsökkenés az új lakásoknál? És mi van, ha építeni szeretnénk? Meddig tart a lakáspiac mélyrepülése? Ezekre válaszolnak szakértőink.

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Csak a privátbanki ügyfelek éves százmilliárdokat nyerhetnek a drasztikus új kamatadó-rendelet után.

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

62 termékkel indul július 1-jén az állami árfigyelő rendszer.

© 2023 (v2.202102)