Olcsó trükkök a drágának tűnő nappalihoz

A lakberendezési újságok képeiről ismerős nappalikat látva gyakran az az érzésünk, hogy ez a szépség vagy elegancia az átlagember számára elérhetetlen. Bár milliós falilámpánk valószínűleg tényleg nem lesz, a jó hír az, hogy valójában nem kell egy vagyont elkölteni ahhoz, hogy a nappalink kifinomult benyomást keltsen.

Következzen hát 7 jótanács, ha ezekre odafigyelünk, nagyobb felújítás nélkül is sokkal menőbb lesz a lakás:

1. Selejtezés és rendrakás

A magazinok képei sokszor azért (is) olyan elegánsak, mert nem látunk rajtuk felesleges tárgyakat. Persze még az ott lefotózott lakások sem úgy néznek ki a hétköznapokban, és nekünk sem erre kell törekedni. Amit viszont bármikor megtehetünk: nézzünk friss szemmel végig a szobán, és vegyük észre azokat a “kuplerájgócokat”, amiket mi már megszoktunk, talán fel sem tűnnek.

Tipikusan ilyenek a könyvespolc, amit telezsúfoltunk mindenféle mütyürrel, a dohányzóasztal, amin gyűlnek a “nemistudomhovategyem” tárgyak. Vegyünk egy nagy levegőt, és számoljuk fel ezeket, máris egy óriásit léptünk előre.

2. Díszpárnák, takarók

A megfelelően megválasztott lakástextilek fényűzővé, hívogatóvá varázsolják a teret. Válasszunk olyan színpalettát, ami illik a helyiséghez, és variáljuk az egyszínű és mintás darabokat. Az olyan anyagok, mint a bársony vagy a szőrme – egy-egy darabon – elegánsabbá teszik a képet.

3. Képek és dekoráció a megfelelő méretben és mennyiségben

Könnyű, olcsó trükk a megfelelő fali dekoráció. A kanapé mögötti falrész vagy egy hangsúlyos üres fal megfelelő teret ad erre. Több lehetőség közül is választhatunk: egy hatalmas kép vagy több kisebb egyaránt működik. Ha több, kisebb képpel dolgozunk, figyeljünk oda, hogy azok színpalettája kiegészítse egymást, és variáljuk a dekorációk méretét és formáját. Szépen illusztrálja ezt a pontot ennek a IX. kerületi lakásnak az étkezője, könnyű elképzelni, mennyivel kevésbé elegáns lenne a végeredmény, ha ehelyett a nagyméretű kép helyett ugyanez a dekoráció aprócska formában árválkodna ugyanazon a falon.

Ha galériafalat készítünk, a szabálytalan elrendezés természetesebb, elegánsabb hatást kelt, mintha mértani pontossággal mérnénk ki az egyforma nagyságú keretek helyét. És nem kell egy aukciós házig menni, mi magunk is letölthetünk nyomtatni való képeket, vegyíthetjük ezeket saját fotókkal, de használhatunk textileket, vagy akár luxustapéták mintadarabkáit is. Amit viszont ne tegyünk: kerüljük a lakberendezési áruházak “kész” dekorációit, ezek annyi helyen jönnek szembe, hogy mindenki számára unalomig ismertek.

4. Legyenek növényeink

Akár néhány szép szobanövény, akár egy-két csokor vágott virág egy szép vázában – a növények a lakberendők kedvelt eszközei, amikkel a szoba sokkal kellemesebb benyomást kelt. Méretüket és számukat mindig igazítsuk a helyiség méretéhez, és ha apró, cserepes kedvenceink vannak, azokat ne hagyjuk a földön szomorkodni, inkább helyezzük el egy komódon vagy asztalkán. Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy kaspóink színe hasonló palettáról kerüljön ki. Nem kell, hogy egyformák legyenek (sőt!), de sokkal csinosabb, ha összhangban vannak. Így amikor újat vásárolunk, csak a színre kell figyelnünk, és a szerzeményünk biztosan passzolni fog a meglévőkhöz.

5. Világítás

A megfelelő világítás az egyik legfontosabb tényező, amitől elegáns lesz a nappali. Ha nincs elég fény, vagy csak mennyezeti lámpánk van, érdemes beszerezni egy nagyobb, meleg fényű állólámpát, esetleg egy-két kisebb asztali fényforrást, amivel hangulatvilágítást teremtünk a szoba egyes részeiben. Ennek az Ó utcai lakásnak a nappalija jó példa, a különféle világítások szépen jelölik ki az egyes funckiók helyét.

6. A tükrök trükkje

Egy jól elhelyezett, szép tükör egyszerre mutatja nagyobbnak, világosabbnak és kifinomultnak a szobát. Válasszunk a falszakasz méretéhez passzoló nagyságút, és kerüljük a keret nélküli, falra ragasztható típusokat. Ebben az V. kerületi lakásban a fürdőszoba sarkába állított hatalmas tükör jól illusztrálja ezt az elvet, nélküle a helyiség sokkal kevésbé lenne elegáns.

7. Játsszunk a textúrákkal

A különféle anyagok és felületek variálása a legegyszerűbb módszer arra, hogy nappalink fényűzőbb benyomást keltsen. Egy fonott kosár, egy hosszabb szálú szőnyeg vagy egy érdekes anyagú takaró szinte észrevétlenül csempész eleganciát a térbe.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Újabb amerikai rakéták érkeznek Ukrajnába

Avgyijivkánál nyomulnak tovább az oroszok.

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Nem fontos, elvtársak, mondta Orbán Viktor

Van egy szó, ami végig vonult ezen a héten. Elég hosszú, de kifejező: eljelentéktelenítés. Nézzük csak, hol jött ez elő és kik cselekedték meg ezt!

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Ezrek tüntetnek Magyar Péter felhívására a Belügyminisztérium előtt

Pintér Sándor lemondását követelték a pedofil-ügy miatt.

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Meglepetést okozott a forint és ennek sokan örülnek

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben, a heti eredménye azonban pozitív.

© 2024 (v2.202102)