Zöldkártyát és szervízkönyvet kaphatnak az épületek is!

Már többször beszámoltunk a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról és annak lehetséges rendelkezéseiről. Most egy újabb újdonságról számolunk be, amelynek célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan, illetve lehetőséget biztosítson a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetésére.

Bevezetné a zöld útlevelet és úgynevezett zöldkártyával egészítené ki az épületenergetikai tanúsítványokat a magyar építészetről szóló törvény koncepciója – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán. A kártya célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan. Emellett a gépjárművekhez hasonlóan az épületek is szervízkönyvet kapnának, amelyek a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését és az ezekre vonatkozó dokumentumok tárolását szolgálnák.

A zöldkártya egy zöldútlevél-rendszer kialakításának lenne a része, amely nyomon követhetné az épületek életciklusa alatti zöld energia, zöld környezet és zöldtudatos használati mód komplex rendszerszemléletét. Ahhoz, hogy az épületek esetében is megvalósulhasson a fenntarthatóság, többek között az alábbi célok ösztönzését javasolja a törvény:

  • Lokális energiaközösségek létrehozásának ösztönzése: helyben előállított megújuló energiájú energiatermelő rendszerek alkalmazása vagy megújulónak számító távfűtő/távhűtő rendszerek alkalmazásával (pl.: geotermális távhőellátás).
  • Alternatív üzemű energiatermelők, azaz alternatív üzemmódban hőtermelésre és épülethűtésre alkalmas hőszivattyús rendszerek alkalmazása, üzemelési biztonságot jelentő megújuló alapú kiegészítő technológiával kombinálva.
  • Ipari létesítmények és egyéb besorolási kategóriájú épületek energiaminimalizálására történő törekvés, a minél nagyobb helyben előállított megújulóenergia-részarány növelése (pl.: napelem telepek, technológiai hulladékhő hasznosítás, stb.). A tervpályázati eljárás kötelezővé tételével kapcsolatos meglátások egyeztetése érdekében további szakmai egyeztetéseket kell folytatni a Magyar Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Építőművészek Szövetsége bevonásával. Mindenképpen tisztázni kell azt az esetkört, amelyben kötelező lesz a tervpályázat kiírása, valamint azok a szabályok, amelyek egyszerűbbé teszik az eljárást.

Szervízkönyv az épületekhez

Az építmény, tájépítészeti alkotás használatbavétele az építési folyamatot lezáró lépés, ezért lényeges vele törvényi szinten is foglalkozni. Az új törvény szerint az ide vonatkozó szabályok alapvetően megfelelőek. Az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, tájépítészeti alkotásról, amelyre építési engedélyt kellett kérnie vagy egyszerű bejelentést kellett tennie, annak használatbavétele előtt használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnie.

További részletek: Portfolio.hu

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

A magyar kormány jogászcsapatával akarja a befagyasztott orosz vagyon felhasználását megakadályozni

Zelenszkij újra tisztogatásra kényszerül, a Kreml meg van győződve róla, hogy amerikai-ukrán támadás érte a Krím-félszigetet. Háborús összefoglaló. 

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Mindenki találgatja, hogy milyen változásokat fog hozni a mindennapi életünkbe a mesterséges intelligencia

Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével beszélgetett újságírónk, Vég Márton.

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Indulhat a váltóba, erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Orbán Viktor nem adja fel: Rómába utazott Giorgia Melonihoz

Állítólag a Fidesz ECR-hez való csatlakozása is téma lesz.

© 2024 (v2.202102)