Buda vagy Pest? – Újlakáspiaci körkép

Az idei évre csökkent a vásárlók és a fejlesztők lendületet a budapesti újlakáspiacon, ennek ellenére még mindig több, mint 6000 új lakás közül válogathatnak az érdeklődők. A Portfolio.hu újlakáspiaci körképe következik az ELTINGA Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján.

Az elmúlt években meglehetősen élénk volt a budapesti újlakáspiac, de az idei évre csökkent a vásárlók és a fejlesztők lendülete. Ennek ellenére még most is több mint 6000 új lakás közül választhatnak a fővárosban az érdeklődők, melyek között a garzontól a többszáz négyzetméteres alapterületig minden megtalálható. Ezúttal az ELTINGA Budapesti Lakáspiaci Riportja alapján arra voltunk kíváncsiak, hogy Pest és Buda viszonylatában hol vannak a legkisebb, legnagyobb, valamint a legolcsóbb és legdrágább új építésű lakások.

Az idei év elején mindössze 840 új lakás jelent meg a budapesti piacon, aminél kevesebbet utoljára a 2020-as pandémia idején tapasztalhattunk. Az alacsony kereslet és a kevés új projekt hatására a szabad lakások száma stagnált, így most mintegy 6200 új építésű lakást lehet megvásárolni Budapesten.

Ezzel együtt a kínálati négyzetméterárak növekedése is megtorpant, a mindössze 0,7%-os növekedés inkább stagnálásnak nevezhető, így a téli hónapokban az őszivel szinte teljesen megegyező áron, négyzetméterenként átlagosan 1,43 millió forintért lehetett Budapesten új lakást venni – Budán 1,58 millió, Pesten 1,37 millió forint az átlag. A teljes kínálat viszont most is nagyon sokféle lakást takar, melyek között az átlagnál jelentősen kedvezőbb és jelentősen magasabb áron is találunk lakást.

A legolcsóbbak

A pesti kerületek átlagosan jellemzően olcsóbbak mint a budaiak, így nem meglepő, hogy a legolcsóbb lakások is a Duna bal partjáról kerültek ki. Különösen a XXIII. kerületből, ahol még most is van egy projekt, amiben 30 millió forint alatt, egész pontosan 28,9 millió forintért is vannak eladó új lakások. Négyzetméterárak tekintetében is a XXIII. kerület – egy másik projektje – lett a legolcsóbb, ahol

A LEGOLCSÓBB ÚJ LAKÁSNAK MINDÖSSZE 667 EZER FORINT VOLT FEBRUÁR VÉGÉN A NÉGYZETMÉTERÁRA, KIÉRDEMELVE EZZEL A FŐVÁROS LEGOLCSÓBB ÚJ LAKÁSA CÍMET.

Fajlagos árak szerint egyébként 942 ezer forintos négyzetméterárral a XXIII. idén csak a harmadik legolcsóbb kerület lett, megelőzve a XV. és a XVII. kerületeket, utóbbiakban 916-916 ezer forint az új lakások átlaga.

Ami Budát illeti, ott 40 millió forint alatt nincs új építésű lakás, a legolcsóbban egy XI. kerületi projekt garzonját kínálják 40,5 millió forintért eladásra. A négyzetméterárak szerint pedig egy XXII. kerületi lakás 967 ezer forintos fajlagos ára a legkedvezőbb ajánlat, jóllehet a nagy alapterület miatt ez közel 150 millió forintba kerül.

A legdrágábbak

Hiába drágább átlagosan Buda, a fővárosi kínálatban mégis egy pesti projekt áll az élen, amit ráadásul nem is a legdrágább V., hanem a valamivel olcsóbb VI. kerületben kínálnak. Az itt található lakások többségének 4 millió forint felett van a négyzetméterára, de az egyik lakásnak az 5 milliót is meghaladja.

UGYANEBBEN A PROJEKTBEN TALÁLHATÓ EGYÉBKÉNT A LEGMAGASABB ELADÁSI ÁR IS, AMI EBBEN AZ ESETBEN 1,54 MILLIÁRD FORINT.

Ezzel szemben Budán mindössze kettő új lakás kínálati ára éri el a 4 millió forintot, ezek egyaránt a XII. kerületben vannak és 4,64 millió forint a fajlagos áruk.

Legkisebbek, legnagyobbak

Alapterület tekintetében az utóbbi időben keresettebbek a kisebb méretű, de jó beosztású lakások. Jó beosztásról ugyanakkor nehéz beszélni a pesti oldal legkisebb, 17 négyzetméteres új lakása esetén. Ez egy VII. kerületi projektben valósul meg, azonban a belvároshoz köthetők a legnagyobb lakások is,

EGY VI. KERÜLETI PROJEKT 337 NÉGYZETMÉTERES LAKÁSA LETT A PESTI OLDAL LEGNAGYOBBJA.

Budán a legkisebb egy XI. kerületi 27 négyzetméteres garzon, míg a legnagyobb – a terasz arányos beszámításának köszönhetően – egy XII. kerületi 398 négyzetméteres lakás.

 

 

 

 

 

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kipukkadt Dzsudzsák Balázs léghajója

Kipukkadt Dzsudzsák Balázs léghajója

Felszámolásba torkollt az egykori magyar válogatott labdarúgó „légi, űrjármű gyártására” létrehozott cégérdekeltségének rövid, de fordulatos története.

Az állampapírokat még mindig nehéz utolérni

Az állampapírokat még mindig nehéz utolérni

Nehéz most választani, hogy melyik a legkedvezőbb állampapír a kisbefektetők számára. Az inflációkövető kötvénytől nemsokára alacsony kamat várható.

Kinyíltak a pénzcsapok a jogdíjaknál

Kinyíltak a pénzcsapok a jogdíjaknál

Az EJI 1 milliárd forintot fizet ki.

Egy röplabda-akadémia is a NAV karmai között végezte

Egy röplabda-akadémia is a NAV karmai között végezte

Ismét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal árverési oldalán található üzletrészek közül csemegéztünk.

© 2024 (v2.202102)