Az önfenntartás a jövő – Legyen saját bio gyümölcsösöd, gyümölcslé előállító üzemmel!

Az egészséges élet, a bioélelmiszerek fogyasztása, a fenntarthatóság és az önfenntartás egyre nagyobb szerepet kap életünkben. Míg a lakásban élők maximum balkonkertészettel tudnak foglalkozni és a bioélelmiszereket a boltban kénytelenek megvenni, addig a kertes ház tulajdonosok között egyre többen foglalkoznak azzal, hogy saját fogyasztásra, lehetőleg vegyszermentes konyhakerti növényeket termesszenek. Akit érdekel a biokertészet és nem csak saját ellátásra szeretne növényeket termeszteni, annak hozunk most egy remek lehetőséget Tokaj mellől.

A közvetlen Tokajjal és a Tokaji borvidékkel határos Tiszanagyfalu a Nyíri-Mezőségben fekszik, mely a Hajdúhát északi részére és a Tisza-mente egy kisebb szakaszára terjed ki. A település Nyíregyházától 19 km-re található, onnan a 38-as úton keresztül közelíthető meg, míg a tőle 65 km-re fekvő Miskolcról a 37-es és 38-as utakon keresztül érhető el.

Tiszanagyfalu domborzati adottságaiból adódóan még mindig jó szőlőtermő vidék, de borászata helyett itt már inkább elsősorban az alma és más gyümölcsök termesztése dominál. Itt vált most eladóvá egy MINŐSÍTETT BIOGAZDASÁG, mely 30 hektáron, nemcsak gyümölcsfákkal és zöldségekkel, de SAJÁT FELDOLGOZÓ ÜZEMMEL és HŰTŐHÁZZAL várja azt, aki itt képzeli el a jövőjét, vagy egyszerűen csak a bioélelmiszerek iránt megnövekedett kereslet kiszolgálásában lát üzleti lehetőséget.

Aki próbálkozott már valaha teljesen bio kertészetet vagy gazdaságot kialakítani, az pontosan tudja, hogy hány év munkája kell ahhoz, hogy a terület valóban megkapja a bio minősítést. Itt azonban már minden készen várja az új tulajdonost, aki akár azonnal folytathatja az itt megkezdett termelést, ami a termesztéstől a feldolgozáson át egészen a csomagolásig terjed. És az itt előállított bio gyümölcsleveknek már nemcsak helyben, de Budapest egyes üzleteiben és bio piacán is van vevőköre.

A 30 hektáros birtokon elsősorban alma, de körte, meggy és diófák, valamint birsalma, berkenye is találhatók, ezen kívül cékla, répa és paradicsom biztosítják az alapanyagot az itt előállított több, mint 10 féle bio gyümölcs- és zöldséglé előállításához. A gazdasághoz tartozó összes földterület ellenőrzött ökológiai művelés alatt áll. A területhez erdősáv és szőlőtőkék is tartoznak, valamint egy 1,5 hektáros kísérleti ültetvény is megtalálható a gazdaságban, amely a CORVINUS EGYETEMről , Tóth Magdolna nevéhez köthető, itt több almafajtán, az ültetvények szaporító kísérlete folyik, megközelítőleg 6 éves telepítésekkel.

A birtokon egy feldolgozó üzem is található, amely akár napi 4000 liter gyümölcslé gyártására és hőkezelésére is alkalmas, így a saját termés feldolgozásán kívül bérgyártásra is lehetőséget biztosít. A gyümölcsleveket pedig helyben, 2dl-es kiszereléstől akár a 20 literesig lehet tölteni bag in boksz zacskókba vagy üvegekbe.

A feldolgozó üzemben vizesblokk is kialakításra került, a dolgozók részére nemcsak a toalett, de a tisztálkodási és átöltözési lehetőség is biztosított, ezen kívül az üzem emeleti részén helyet kapott egy iroda, ahonnan a teljes üzem belátható.

A feldolgozó üzem mellett két hűtőház is található, összesen 300 db, 3 mázsás konténerrel, a két hűtőház hőmérséklete külön-külön szabályozható. A gazdaság a rajta található épületekkel, valamint az összes termeléshez és feldolgozáshoz szükséges géppel, berendezéssel, eszközzel kerül átadásra, ezeket a vételár mind tartalmazza.

Mivel a terület minősített biogazdaság, így kiemelt pályázati, támogatási lehetőségek is lehívhatók az üzemeltetésre, fejlesztésre, akár egy webáruház létrehozására, ahol az itt előállított gyümölcslevek értékesíthetők. A régióban ráadásul rengeteg fejlesztés történt az elmúlt években, ennek okán fellendülés várható, és a szlovák piac is egyre erősebben magyar érdekelt, így megéri a régióban befektetni, vállalkozni.

A birtokon megtalálható továbbá egy felújítandó parasztház, ami ideális lehet, ha valaki nemcsak üzleti lehetőséget lát ebben az ingatlanban, de itt képzeli el az életét és szeretne ideköltözni. A gazdaság így családdal is tökéletes választás lehet, hiszen a környéken óvoda, iskolák, intézmények, tömegközlekedés, főútvonalak, autópálya is könnyen elérhető.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)